Susitarimu ketinama visiškai uždrausti žiauninius tinklus ir imtis intensyvios tinklų „vaiduoklių“ paieškos jūrų kiaulių gyvenamose teritorijose. Abi pusės taip pat įsipareigojo ieškoti būdų ir technologinių sprendimų, leisiančių vietiniams gyventojams žvejoti nekeliant pavojaus nykstančiai delfinų rūšiai.

Kalifornijos jūrų kiaulės dar vadinamos „jūrų pandomis“ dėl išskirtinių aplink akis esančių tamsių ratilų. Šie gyvūnai aptinkami tik Kalifornijos įlankoje ir laikomi beveik visiškai išnykusiais. Dažniausiai Kalifornijos jūrų kiaulės nukenčia nuo verslininkų tinklų, kai šie žvejoja kitą retą žuvų rūšį, totoabas.

Kablys.lt jau rašė apie tai, kad totoabos yra ypatingai geidžiamos dėl savo didžiulius pinigus kainuojančių pūslių, kai kurių Azijos gyventojų naudojamų kaip vaistai nuo senėjimo. Totoabų, kaip ir Kalifornijos jūrų kiaulių, legaliai žvejoti negalima, tačiau vienas toks laimikis juodojoje rinkoje kainuoja mažiausiai 20 000 dolerių.

Kalifornijos jūrų kiaulės dar turi vilties išlikti. Pasirašius susitarimą su aplinkosaugos fondais ir Meksikos vadovybe, likusias jūrų kiaules ketinama sugauti ir nugabenti į Kalifornijos jūroje esantį jūrų rezervatą. Rezervate ekspertai padės joms daugintis.

Deja, žinia, kad vietiniams žvejams teks pakoreguoti žūklės įpročius nudžiugino ne visus. Vieni verslininkai pastangas išgelbėti nykstančią rūšį suprato, tačiau kiti dėl šio sprendimo nesiliauja priekaištauti Meksikos valdžiai, tvirtindami, kad žiauninių tinklų draudimas atims jų pragyvenimo šaltinį.

Nežinia, ar pavyks išsaugoti rečiausią pasaulyje žinduolių rūšį. Viskas – mokslininkų ir supratingų žmonių rankose. Entuziastai, prabilę apie Kalifornijos jūrų kiaulių išsaugojimą, kasmet mini „Išgelbėk Kalifornijos jūrų kiaulę“ dieną. Šia diena siekiama skleisti žinią apie žmonių įtaką nykstančioms gyvūnų rūšims.