Marijos Butinos ryšiai su Rusijos žvalgyba – pagrindinė priežastis, kodėl jos neketinama paleisti už užstatą, nes baiminamasi, jog ji gali pabėgti.

29 metų moters advokatas tvirtina, kad jo ginamoji su JAV valdžios pareigūnais bendradarbiavo kelis mėnesius.

Pabrėžiama, kad ši byla neturi nieko bendro su įtarimais, kad Maskva kišosi į Jungtinių Valstijų prezidento rinkimus.

Neseniai sulaikyta M. Butina trečiadienį, liepos 18 dieną, stojo prieš teismą Vašingtone.

Teisėja Deborah Robinson nusprendė, jog JAV valdžia sugebėjo įrodyti, kad galimybių ją paleisti į laisvę prieš teismą nėra.

Merginai pateikti kaltinimai nedeklaruota užsienio nelegalaus lobisto veikla ir konspiracija prieš Jungtinių Valstijų valdžią. Kaltinimai šnipinėjimu jai nepateikti.

Liepos 18 dieną Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad M. Butinos sulaikymas – bandymas „niekais paversti visus pozityvius JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimo Helsinkyje rezultatus“.

Kokie naujausi kaltinimai?

Teismo dokumentuose teigiama, kad M. Butina gyveno su 56 metų amerikiečiu, kurio tapatybė neskelbiama. Jis dokumentuose įvardijamas kaip amerikietis 1. Esą su juo moterį siejo „asmeniniai santykiai“.

„Šie santykiai nebyloja jos glaudaus ryšio su Jungtinėmis Valstijomis, nes pati M. Butina juos vertina tik kaip būtinąją jos veiklos pusę“, – rašoma dokumentuose.

Kai kuriose socialinėje žiniasklaidoje skelbiamose nuotraukose M. Butina įamžinta su Paulu Ericksonu – konservatyvių politinių pažiūrų aktyvistu iš Pietų Dakotos. Remiantis turimais duomenimis, jam 56 metai.

Kaip teigiama dokumentuose, patekusiuose į FTB rankas, mergina „neslėpė nenoro gyventi su amerikiečiu“.

Kaltintojų teigimu, ji santykių rimtai nevertino, nes „mažiausiai vieną kartą kitam asmeniui siūlė seksą mainais už darbą ją dominusioje organizacijoje“.

Dokumente minėtoji organizacija neįvardijama. Remiantis rusės paskyromis socialinėje žiniasklaidoje, ji dažnai lankydavosi JAV nacionalinės šaunamųjų ginklų savininkų asociacijos (NRA) renginiuose.

M. Butinos advokatas visus jo klientei metamus kaltinimus neigia.

Laukė tolimesnių nurodymų

JAV teisingumo departamento tvirtinimu, M. Butina dirbo pagal įtakingo Rusijos pareigūno, kuris kaltinimų dokumentuose taip pat neįvardijamas, nurodymus.

Teismo dokumentuose pažymima, kad Rusijos pareigūnas buvo jos globėjas ir visus nurodymus jai duodavo internetu.

„Dabar reikia veikti labai tyliai ir atsargiai“, – likus mėnesiui iki 2016 metų JAV prezidento rinkimų privačioje „Twitter“ žinutėje savo kontaktui Rusijoje parašė M. Butina.

Rinkimų vakarą, rašoma dokumentuose, ji pareigūnui iš Rusijos parašiusi: „Einu miegoti. Dabar trys valandos ryto. Laukiu tolimesnių nurodymų“.

Ji stengėsi pasirūpinti savais komunikacijos kanalais, ir taip „patekti į JAV sprendimų priėmimo aparatą“, – teigia Teisingumo departamentas.

Gyvendama Jungtinėse Valstijose, M. Butina vystė ryšius su konservatyviomis už šaunamuosius ginklus kovojančiomis grupėmis.

Skelbiama, kad JAV prezidento rinkimų laikotarpiu ji ir vienas Rusijos pareigūnas bandė nesėkmingai suorganizuoti D. Trumpo ir V. Putino susitikimą.

Per susitikimą 2015 metų liepą ji paklausė tuometinio kandidato D. Trumpo, ką jis galvoja apie Rusiją. Po metų NRA konvencijoje ji susitiko su jo sūnumi Donaldu Trumpu jaunesniuoju. M. Butinos paskyroje socialiniame tinkle nemažai nuotraukų iš jos susitikimų su gerai žinomais Amerikos politikais, tarp kurių – Viskonsino gubernatorius Scottas Walkeris.

Kas ji?

Į Jungtines Valstijas ji atvyko 2016 metų rugpjūtį, turėdama F-1 studentinę vizą. Kaip teigiama jos paskyroje tinkle „LinkedIn“, ji neseniai apsigynė tarptautinių santykių magistrą Vašingtone esančiame Amerikos universitete.

Jauną moterį pažįstantieji teigia, kad ji labai komunikabili ir nuolat mezganti naujas pažintis, o jos gyvenimo istorija visada palikdavusi stiprų įspūdį Jungtinėse Valstijose sutiktiems konservatoriams.

2015 metais ji JAV televizijos laidai papasakojo, kad užaugo Sibire, o tėvas ją išmokė medžioti. Kurį laiką jai esą priklausė baldų parduotuvių tinklas, tačiau netrukus ji persikėlė į Maskvą, kur įkūrė organizaciją „Right to Bear Arms“.

Kam ji buvo pavaldi?

Remiantis JAV žiniasklaida, minėtasis jai nurodymus davęs Rusijos pareigūnas yra Aleksandras Toršinas – Rusijos centrinio banko vadovo pavaduotojas ir daug ryšių bei įtakos turintis buvęs parlamentaras iš V. Putino partijos.
Balandį jam JAV iždo departamentas pritaikė sankcijų.

Socialinėje žiniasklaidoje M. Butina per pastaruosius kelerius metus įkėlė ne vieną bendrą nuotrauką su minėtuoju pareigūnu.

Vizos paraiškoje M. Butina sakė, kad yra dirbusi specialiąja A. Toršino padėjėja.

Šaltiniai JAV žiniasklaidoje sako, jog faktas, kad A. Toršinui kaltinimai nepateikti, yra ženklas, kad pareigūnai nori, kad jis sutiktų bendradarbiauti.

Parodė nuotraukas

Jungtinėse Valstijose dėl įtarimų „konspiracine veikla“ Rusijos naudai areštuotos rusės M. Butinos kaltintojai mano, kad ji gali būti susijusi su Rusijos žvalgybos struktūromis.

Kaip įrodymas per trečiadienį Vašingtone vykusį teismo posėdį buvo pateikta nuotrauka, kurioje M. Butina matoma pietaujanti restorane su Rusijos diplomatiniu atstovu, įtariamu žvalgybininku.

Šis rusas iš Jungtinių Valstijų išvyko drauge su kitais 60 Rusijos diplomatinių atstovybių darbuotojų, išsiųstų po incidento Anglijos pietiniame Solsberio mieste, per kurį nervus paralyžiuojančios medžiaga buvo apnuodyti buvęs dvigubas rusų agentas ir jo duktė. Vakarai dėl šio išpuolio apkaltino Maskvą.

Be to, trečiadienį JAV teismui buvo pateiktos nuotraukos, kuriose M. Butina stovi priešais JAV Kongresą tą dieną, kai D. Trumpas buvo inauguruotas JAV prezidentu, taip pat dalyvauja filmo peržiūroje Rusijos ambasadoje, drauge su buvusiu Rusijos pasiuntiniu JAV Sergejumi Kisliaku.

Kaip pranešė televizija CNN, tuo metu, kai teismo salėje buvo rodomos nuotraukos, posėdyje dalyvavę du Rusijos ambasados konsulinio skyriaus darbuotojai „linktelėjo galvomis ir persimetė keliais žodžiais“.

Vašingtono teismas trečiadienį priėmė sprendimą sulaikyti M. Butiną, nes manoma, kad paleista už užstatą ji gali pabėgti iš šalies.

Rusijos atstovybė Vašingtone pranešė, kad pavyko gauti leidimą liepos 19 dieną, ketvirtadienį, pabendrauti su M. Butina. Ambasada nurodė, kad jai bus suteikta visa reikalinga pagalba.

M. Butina buvo sulaikyta sekmadienį. Tyrėjai mano, kad ji bent nuo 2015 metų Jungtinėse Valstijose „vykdė konspiracinę veiklą Rusijos naudai, buvo Rusijos valstybės pareigūno nelegali lobistė ir naudojosi asmeniniais ryšiais su amerikiečiu, darančiu įtaką JAV politikai“.

M. Butinai pateikti kaltinimai nėra traktuojami kaip kaltinimai šnipinėjimu.