„Mes ruošiame pusiausvyrą atstatančias priemones“, – sako C. Malmstrom, Vašingtonui svarstant galimybę pritaikyti muito tarifus į JAV importuojamiems automobiliams.

Anksčiau JAV jau pritaikė tarifus iš ES, Meksikos, Kanados ir kai kurių kitų valstybių importuojamam plienui ir aliuminiui.

„Pasaulis neabejotinai susiduria su iššūkiais dėl pasaulinės (metalų) perprodukcijos, bet panašios priemonės automobilių atžvilgiu būtų pražūtingos“, – perspėja C. Malmstrom.

Kitą savaitę Vašingtone viešės Europos Komisijos (EK) vadovas Jeanas Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris). Ten jis sieks įtikinti D. Trumpą panaikinti tarifus metalams bei išvengti automobilių importo apmokestinimo.

„Tarifai nėra nei reikalingi, nei pageidautini. Geriausiu atveju jie yra sprendimas ieškant problemos. Blogiausiu – neteisėtas žingsnis, siekiant gauti pranašumą prekybos derybose“, – sakė komisarė iš Švedijos.

D. Trumpas apie sprendimą 25 proc. tarifu apmokestinti plieno ir 10 proc. – aliuminio importą paskelbė kovo mėnesį, bet tuomet ES ir kai kurioms kitoms JAV prekybos partnerėms prezidentas suteikė laikinas išimtis.

Tačiau šios išimtys pasibaigė birželį, kuomet tarifai įsigaliojo ir iš ES importuojamiems metalams. Šis Vašingtono žingsnis išprovokavo Briuselio atsaką, bet D. Trumpas kol kas nerodo noro sustoti ir pagrasino žengti dar griežtesnį žingsnį – apmuitinti europietiškus automobilius.

JAV taip pat didelėmis baudomis grasina Europos įmonėms, jei šios tęs veiklą Irane po to, kai D. Trumpas pasitraukė iš Irano branduolinio susitarimo bei sugrąžino ekonomines sankcijas Teheranui, kurios 2015 metais buvo palengvintos mainais už branduolinės programos apribojimą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)