Tas mėnesio laikotarpis kelia daug galvos skausmo. Taip pat ir tiesiogine prasme. Tenka susidurti ne tik su pilvo pūtimu, spazmais ir nuotaikų svyravimais, bet dar ir seksualinis gyvenimas dėl to sutrinka.

Vis dėlto, nėra jokio reikalo „tomis dienomis“ atsisakyti lovos malonumų. Nors seksas per mėnesines nuo seno stigmatizuojamas, tam nėra jokios priežasties. Tiesą sakant, gali netikėtai paaiškėti, kad lytiniai santykiai menstruacijų metu jums teikia dar daugiau malonumo, nei įprastai.

„Sveikatos požiūriu, viskas yra gerai. Tai tėra asmeninio pasirinkimo klausimas, ar jaučiatės patogiai“, – sako akušerijos ir ginekologijos dėstytoja Lauren Streicher iš Šiaurės Vakarų universiteto, parašiusi knygą „Sex Rx: Hormones, Health, and Your Best Sex Ever“.

Vis dėlto, yra keletas pavojų, kuriuos reiktų turėti omenyje. Žemiau pateikta viskas, ką reikėtų žinoti apie seksą menstruacijų metu ir jūsų sveikatą.

Tai leis jums jaustis gerai visais atžvilgiais

Kai jums menstruacijos, dėl pakilusio estrogeno ir testosterono kiekio iš esmės esate šiek tiek geidulingesnės, teigia akušerė-ginekologė Jill Hechtman iš Tampos.

Kad ir kaip keistai tai skambėtų, tačiau kraujas taip pat duoda šiokių tokių privalumų. „Kraujas atlieka papildomą lubrikaciją, kas gali pagerinti jūsų pojūčius“, – toliau aiškina gydytoja ir priduria, kad tai gali reikšti stipresnį nei įprastai orgazmą.

O kai orgazmas labai stiprus, tai gali sumažinti skausmą, kurį jaučiate spazmų metu. Nors tyrimais šis ryšys nėra iki galo patvirtintas, kai kurios moterys tikina, jog tai padeda. Seksas nėra garantuotas vaistas nuo skausmo, tačiau jis tikrai gali būti malonus priedas prie skausmą malšinančių tablečių.

Taip, jūs vis tiek galite pastoti

„Daugelis mano, kad jeigu kraujuoji, nėra reikalo nerimauti dėl nėštumo ar naudoti apsaugines priemones. Nors teoriškai tai tiesa, tačiau realybėje ne visada taip būna“, – įspėja L. Streicher.

Kadangi sperma moters organizme gali gyventi iki penkių dienų, kai užsiėmėte seksu į menstruacijų pabaigą, iš tikrųjų galite po keturių ar penkių dienų pastoti, jeigu anksti įvyksta ovuliacija. Todėl J. Hechtman primygtinai rekomenduoja naudoti kontraceptines priemones. Ir kadangi kai kurios moterys kraujuoja ovuliacijos metu, jos gali palaikyti tai menstruacijomis ir ryžtis nesaugiam seksui tuo metu, kai yra pačios vaisingiausios.

Lytiniu keliu plintančios ligos – įmanomos

Kalbama, kad lytiniu keliu plintančiomis ligomis menstruacijų laikotarpiu dar lengviau užsikrėsti, nes, kad kraujas ištekėtų, šiek tiek prasivėręs gimdos kaklelis. L. Streicher aiškina, jog teoriškai, kadangi tokios lytiniu keli plintančios ligos kaip gonorėja ar chlamidijos yra infekcijos, bet kas, kas padeda joms nukeliauti iki gimdos, gali padidinti užkrečiamumą. Vėl gi, teoriškai. Kol kas nėra atlikta užtektinai tyrimų, kurie pagrįstų šią teoriją.

Vis dėlto, labai svarbu prisiminti, kad vien dėl to, kad nėra padidėjusios rizikos, dar nereiškia, kad tos rizikos apskritai nėra. Laikykitės jums įprastos apsaugos nuo lytiniu keliu plintančių ligų, o tai reiškia, kad su nepasitikrinusiu partneriu būtina naudoti prezervatyvą.

Kaip pasiruošti seksui per mėnesines

J. Hechtman ir L. Streicher sutartinai tvirtina, kad kalbant apie seksą menstruacijų metu kaip pagrindinį barjerą dauguma galvoja apie nešvarumo veiksnį. Vis dėlto, nevertėtų dėl to atsisakyti kūniškų malonumų. Tereikia laikytis žemiau išvardintų atsargumo priemonių:

✔️Atvirai pasikalbėkite su savo partneriu

„Kartais tai atbaido būtent vaikiną, kartais atbaido moterį, o kartais tam trukdo tik galvojimas, kad partneris prieštaraus tam“, – tikina L. Streicher.

Taigi, tereikia atvirai pasikalbėti su antrąja puse, nes labai tikėtina, kad kuris nors iš jūsų norės išbandyti seksą šiuo laikotarpiu.

„Reiktų atsikratyti stigmų, susijusių su tokiais pokalbiais, – pataria J. Hectman, – nes jeigu jums pakankamai patogu su kažkuo užsiiminėti seksu, turėtų būti pakankamai patogu kalbėtis apie tokius dalykus kaip lytiniu keliu plintančios ligos ar menstruacijos.“

✔️Nepamirškite išsiimti tampono

Jeigu jautriai reaguojate į kraujavimą, yra keletas galimybių sumažinti jo kiekį. Viena – prieš pat seksą įsidėti tamponą, kad jis sugertų viduje susikaupusį kraują. Priklausomai nuo menstruacijų stiprumo, tampono pašalinimas prieš suartėjimą gali nulemti vaginos sausumą ir skausmingą seksą, todėl tokiu atveju gali prireikti lubrikanto.

Ir nors gali atrodyti akivaizdu, tačiau nepamirškite prieš seksą tampono išsiimti, nes tai gali padidinti infekcijos riziką, teigia J. Hechtman. Didžiausias pavojus yra toksinio šoko sindromas. Gydytoja rekomenduoja naudoti moterišką prezervatyvą, menstruacinę taurelę ar diafragmą, kaip saugią kraujo tėkmės slopinimo priemonę sekso metu.

✔️Kaip lengvai susitvarkyti po to

Ir net jeigu imsitės priemonių kraujo kiekiui sumažinti, patalynė vis tiek nukentės. Todėl L. Streicher pataria prieš tai pasitiesti tamsios spalvos rankšluostį ar seną paklodę. Kad galėtumėte apsivalyti po sueities, turėkite po ranka drėgnų servetėlių ar nedidelį rankšluostį.
Kadangi nebereikės galvoti apie netvarką po sueities, galėsite daugiau energijos skirti tam, kas vyksta čia ir dabar. Įsitikinkite, kad ir jūs, ir jūsų partneris, jaučiatės gerai.

https://www.prevention.com/sex/a20490045/having-sex-on-your-period/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (490)