Visos viešojo sektoriaus institucijos ir įstaigos renka, kaupia, apdoroja, naudoja viešojo administravimo vykdymui ir teikia informaciją daugelyje veiklos sričių, pvz., ekonomikos, geografijos, hidrometereologijos, aplinkosaugos, turizmo, verslo, kultūros, švietimo ar socialinių reikalų.

Visa ši informacija skaitmenizuojama ir tvarkoma informacinėse sistemose bei registruose. Aprašyta metaduomenimis ir konvertuota į atvirus formatus, kad bet kuris naudotojas ją suprastų ir galėtų panaudoti savo tikslams, ji pateikiama pakartotiniam naudojimui privatiems asmenims. Tai vadinamieji atviri duomenys – skaitmeninis turinys, kuris yra viešai prieinamas ir kuriuo gali laisvai naudotis bet kuris asmuo. Tai yra visoje Europos Sąjungoje įgyvendinamos viešojo sektoriaus informacijos pakartotinio naudojimo politikos dalis.

Lietuvoje rengiamas projektas naujos kartos nacionaliniam šalies atvirų duomenų portalui sukurti ir integruoti jį į ES atvirų duomenų portalą. Tam numatoma panaudoti ES investicijas.

Taip pat ne kiekvienas savo namuose turi kompiuterį ir internetą. Tačiau tai – ne kliūtis pasinaudoti e. paslaugomis ir kitomis interneto teikiamomis galimybėmis. ES investicijų dėka šalies bibliotekose įkurta apie 1300 viešųjų interneto prieigos taškų, todėl pasinaudoti internetu arba išmokti juo naudotis gali kiekvienas. Susisiekimo ministerija dalinasi vaizdo siužetu, kuriame kaip tik apie tai ir kalbama.

Šiandien biblioteka pritraukia įvairaus amžiaus žmonių, kurie čia gali nemokamai susitvarkyti dokumentus, susirasti informacijos, pabendrauti su artimaisiais nuotoliniu būdu ir visada sulaukti darbuotojų pagalbos. Išmokti naudotis internetu – paprasta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją