Pats žodžių junginys „kramtyti gvazdikėlius“ skamba kažkaip ekstravagantiškai ir ne itin kelia apetitą. Iš tikrųjų, nepaisant sodraus kvapo, kramtant nedideliais kiekiais sausus gvazdikėlius, jie praktiškai yra beskoniai. Tačiau jeigu per dieną suvalgysite po du ar tris pumpurus, jau po kelių savaičių nutinka štai kas:

1. Pagerėja virškinimas

Gvazdikėliuose esantis aliejus skatina virškinimo fermentų išsiskyrimą. Šį faktą patvirtins kiekvienas, kuris nors kartą pietavo tikrame indų restorane: maistas ten ne tik aštrus, bet ir greitai virškinamas. Tai iš esmės yra gvazdikėlių ir imbiero nuopelnas. Taigi, kramtydami gvazdikėlius atsikratysite virškinimo problemų ir pilvo pūtimo.

2. Pranyksta rytinis pykinimas ar „jūros liga“

Jeigu rytais jus dažnai kankina pykinimas, tai gvazdikėliai pajėgūs šią problemą išspręsti per 10-15 minučių. Ir tai jiems leidžia padaryti tie patys virškinimo fermentai bei gebėjimas paveikti cukraus kiekį kraujyje. Dėl tos pačios priežasties ne pro šalį į kelionę pasiimti šiek tiek šio prieskonio: tai padės greitai atsikratyti „jūros ligos“ simptomų. Tik štai kūdikių besilaukiančioms moterims gvazdikėliai nerekomenduojami.

3. Kepenys funkcionuos geriau

Kepenys – pagrindinis mūsų organizmo filtras, kuris kasdien atremia laisvųjų radikalų puolimą. Tų pačių, kurie verčia organizmą senti ir provokuoja visą eilę negalavimų. Šiam organui padėti gali ne kas kitas, o gvazdikėlių aliejus. Ir kadangi eksperimentai su grynu aliejumi gali turėti nemalonių pasekmių (galimas apsinuodijimas ar individualus netoleravimas), tai saugiausia būtų tiesiog kramtyti šį prieskonį.

4. Dantenos taps sveikesnės, o burnos kvapas – gaivesnis

Gvazdikėliai pasižymi stipriu antiseptiniu poveikiu. Ne veltui jų aliejus naudojamas netgi stomatologijoje, kaip laikinų plombų komponentas. Todėl gvazdikėlių kramtymas teigiamai veikia dantenų ir apskritai visos burnos ertmės būklę.

5. Apskritai jausitės žvaliau

Šis prieskonis spartina daugelį apykaitos procesų organizme, todėl ir nuteikia žvaliau nei kava. Tiesa, tonusą reguliariai kelti kramtantį šį prieskonį leistina tik normalų kraujo spaudimą turintiems žmonėms.

Deja, panacėjos šiame pasaulyje iki šiol nerasta. Todėl net ir šis naudingas prieskonis turi kontraindikacijų:

Kraujavimas

Neverta artimiau susipažinti su gvazdikėliais, jeigu susiduriate su bet kokio pobūdžio kraujavimu. Šis prieskonis tik sustiprins šį procesą.

Per mažas cukraus kiekis kraujyje

Gvazdikėlių aliejus savaime mažina gliukozės išsiskyrimą, todėl jeigu cukraus kiekis mažas, tai gali tik dar labiau sustiprinti hipoglikemiją. Su visais galimais jos padariniais, įskaitant ir sąmonės netekimą.

Alergija

Kartais individuali reakcija nenuspėjama, todėl atidžiai įsiklausykite į savo organizmą. Pasirodžius pirmiesiems alergijos simptomams gvazdikėlių vartojimą nutraukite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)