Ketvirtadienį (liepos 12 d.) salą nuo grandiozinių matmenų ledkalnio skiriantis atstumas nesiekė nė futbolo aikštės ilgio – ledkalnis priartėjo mažiau nei per 100 metrų. Saugumo sumetimais teko evakuoti kai kuriuos prie pat kranto įsikūrusius gyventojus. Jie buvo perkelti į aukštesniame lygyje esančias teritorijas, rašoma portale „Business Insider“.

Kaip sakė Keldas Quistgaardas iš Danijos meteorologijos instituto, šio ledkalnio svoris – mažiausiai 8 mln. tonų, bet gali būti, kad jis siekia ir 10 mln. tonų. Ledkalnis maždaug per 90 metrų iškilęs virš vandens paviršiaus.

„Esame pratę prie didelių ledkalnių, tačiau tokio giganto dar neteko matyti“, – Grenlandijos viešajam transliuotojui KNR sakė Innaarsuit kaimelio savivaldos tarybos narė Susanna Eliassen.

Remiantis „The New York Times“ skelbiama informacija, kaimelyje gyvena tik 169 žmonės. Ne mažiau kaip 33 iš jų jau evakuoti.

Nors šeštadienį ledkalnis tėkmės buvo nuplukdytas toliau nuo salos pakrantės ir atsidūrė už maždaug 500 metrų, KNR susidariusią padėti ir toliau vadina ypatinga situacija. Kaip matyti iš skelbiamų vaizdų, pagrindo teigti, kad miestas atsidūrė pavojaus zonoje, dar tikrai yra.

Plūduriuojantys ledkalniai liudija apie daug nerimo keliančią Arktyje stebimą tendenciją. Šioje zonoje visuotinio atšilimo tempai bent dukart spartesni nei bet kurioje kitoje planetos vietoje.

„Nė vienas požymis nerodo, kad Arktis vėl tampa patikimai užšalusiu regionu, koks buvo prieš kelis dešimtmečius“, – nurodė Nacionalinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija 2017 metais išleistoje ataskaitoje apie padėtį Arktyje.

Pernai birželį, milžiniškoms bangoms atsiritus iki Grenlandijos krantų, žuvo ne mažiau kaip keturi žmonės, o dėl cunamio sukeltų nuošliaužų jūroje atsidūrė keturi namai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)