Atsako gydytojas urologas dr. Mindaugas Danilevičius

Sergant prostatos vėžiu, galima gydymo hormonoterapija pasekmė - osteoporozė, dėl to profilaktiškai galimai Jums ir buvo gydytojo urologo paskirtas kalcis kartu su vitaminu D bei K. Problema ta, kad kalcis sunkiai pasisavinamas organizmo (pasisavinama tik 25-30 proc.). Geriausiai kalcis pasisavinamas iš pieno ir jo produktų, žuvies, pupelių, žirnių, lęšių, svogūnų, kopūstų, visų rūšių riešutų. Vienas pagrindinių kalcio šaltinių išlieka geriamasis vanduo.

Vitaminas D – tai riebaluose tirpus vitaminas, kuris yra svarbus pasisavinant kalcį. Jo sintezė odoje yra pagrindinis vitamino šaltinis, nes maiste šio vitamino nedaug kur randama. Vitaminas D, gautas su maistu, papildais ar pasigaminęs odoje, yra biologiškai neaktyvus, todėl fermentai jį turi paversti į aktyvius produktus. Pats vitaminas D gerina kalcio pasisavinimo procesus, užtikrina geresnį kalcio pasisavinimą ir kaulų metabolizmą.

Vitaminas K keičia tolesnį vitamino D vaidmenį organizme, todėl jis rekomenduojamas vartoti kartu. Kai kurie vitamino K aktyvuotų baltymų kontroliuoja kalcio įsisavinimą kauluose. Kuomet yra vitamino K trūkumas, kalcis, kontroliuojamas tam tikrų baltymų, negali būti pasisavintas mūsų kaulų. O esant vitamino K trūkumui, kalcis pradeda kauptis minkštuosiuose audiniuose, kas sietina su kraujagyslių kalcifikacija ir akmenų susidarymu inkstuose. Yra pakankamai įrodymų, jog vitaminas K yra naudingas vartojant profilaktiškai ir gydant osteoporozę, širdies ir kraujagyslių ligas.

Taigi, drąsiai galite vartoti vitaminus D, K bei kalcio preparatus drauge.