„Bus surengta bendra abiejų prezidentų spaudos konferencija“, – žurnalistams nurodė Dmitrijus Peskovas, kalbėdamas apie numatomą pirmąjį V. Putino ir D. Trumpo dvišalį susitikimą.

„Bendras pareiškimas nėra privalomas tokių susitikimų atributas. Po susitikimo pareiškimus tiesiogiai paskelbs abu prezidentai“, – pridūrė jis.

Rusijos dienraštis „Kommersant“ anksčiau šią savaitę informavo, kad Maskva ir Vašingtonas rengiasi pasirašyti dviejų puslapių bendrą pareiškimą, kuriame pabrėžiama abiejų šalių prezidentų, diplomatų, kariuomenių bei saugumo tarnybų dialogo svarba.

Tuo pačiu Vašingtonas nori raštu išdėstyti savo susirūpinimą dėl įtariamo Maskvos kišimosi į 2016-aisiais vykusius JAV prezidento rinkimus, pridūrė laikraštis, cituodamas neįvardytus amerikiečių pareigūnus.

Anot „Kommersant“, Baltieji rūmai taip pat nori, kad Rusija pareiškimu arba kitokiu dokumentu paskelbtų, jog nesikiš į būsimus JAV balsavimus, įskaitant lapkritį Jungtinėse Valstijose vyksiančius kadencijos vidurio rinkimus.

Kremlius ne kartą neigė jam mestus kaltinimus dėl kišimosi.

Abu lyderiai Suomijos sostinėje susitiks po D. Trumpo vizitų Didžiojoje Britanijoje, kur jis sukritikavo premjerės Theresos May „Brexit“ strategiją, ir į Briuselyje, kur Amerikos lyderis užsipuolė NATO sąjungininkus dėl esą per mažo gynybos finansavimo.

JAV ir Rusijos santykiai jau keletą metų yra itin labai įtempti, tęsiantis nesutarimams dėl Sirijos konflikto, Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos ir Rusijos vaidmens Ukrainos separatistiniame konflikte.

Neseniai abiejų šalių santykiai dar labiau paaštrėjo Jungtinėms Valstijoms pradėjus tyrimą dėl numanomo Rusijos kišimosi į 2016-ųjų rinkimus bei jos įtariamo susimokymo su D. Trumpo rinkimų štabu. Nesantaiką pakurstė ir buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimas Anglijoje.

Vis dėlto tvyrant įtampai tarp Maskvos ir Vakarų pernai į valdžią atėjęs D. Trumpas siekia pagerinti ryšius su V. Putinu.

Vėliausias trumpas jųdviejų susitikimas įvyko per Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) valstybių forumą, 2017-ųjų lapkričio mėnesį surengtą Vietname.