Marijampolės „Sūduva“, Vilniaus „Žalgiris“, „Trakai“ ir Kauno „Stumbras“ jau įnešė savo taškų indėlį į Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) narių lygų klubų reitingą.

Maža to, visos keturios A lygos komandos tarptautiniame fronte yra iškovojusios po pergalę, o to nebuvo lygiai 10 metų.

2008-aisiais puikų žygį Čempionų lygoje surengė FBK „Kaunas“, kuris atsakomajame antro etapo mače 2:1 nukovė Glazgo „Rangers“ (Škotija) futbolininkus ir trečiame etape nusileido „Aalborg“ klubui iš Danijos. Prieš tai kauniečiai buvo eliminavę „Santa Coloma“ ekipą iš Andoros.

Tame sezone arti patekimo į antrą UEFA taurės etapą buvo Vilniaus „Vėtra“. Sostinės ekipa namuose 1:0 įveikė Stavangerio „Viking“ klubą iš Norvegijos, tačiau išvykoje pralaimėjo rezultatu 0:2.

Sėkmingiau tada pasirodė „Sūduva“, abu kartus 1:0 nugalėdama Osvestrio „The New Saints“ futbolininkus iš Velso. Vis dėlto kitame etape marijampoliečiai bendru rezultatu 2:4 nusileido Zalcburgo „Red Bull“ (Austrija) ekipai, kurią išvykoje įveikė 1:0.

Savo ruožtu 2008 metais „Intertoto“ turnyre Panevėžio „Ekranas“ abu kartus nugalėjo Narvos „Trans“ (Estija) komandą, bet antrame etape neatsilaikė prieš daugkartinį Norvegijos čempioną – Trondheimo „Rosenborg“ klubą.

Iki 2018 metų Lietuvos klubams oponentai iš Kipro buvo tarsi užkeikti. Iki tol per aštuonerias rungtynes Čempionų lygoje (anksčiau Čempionų taurė) arba Europos lygoje (anksčiau UEFA taurė) A lygos atstovai neiškovojo nė vienos pergalės ir tik tris kartus sužaidė lygiosiomis. Įvarčių santykis – 19:6 kipriečių naudai.

2015 metais „Trakus“ iš kovų Europoje eliminavo Limasolio „Apollon“, tą patį 1998 metais šis Kipro klubas padarė ir su „Ekranu“. 2010-aisiais Tauragės „Tauras“ nepasipriešino Nikosijos „Apoel“, o 1997 metais Šiaulių „Kareda“ Čempionų taurėje bendru rezultatu 1:4 pralaimėjo Famagustos „Anorthosis“ futbolininkams.

Tokiu būdu pirmosios „Stumbro“ ir „Sūduvos“ pergalės prieš Kipro klubus tapo istorinės.

Tuo pasidžiaugė ir A lygos prezidentas Rytis Davidovičius: „Lietuvos futbolo klubai ir jų rezultatai Europoje yra vienas didžiausių Lietuvos futbolo šviesulių ir vilčių. Labai džiugu, kad galimybę įrodyti savo meistriškumą gavo keletas jaunų Lietuvos futbolininkų, o legionieriai parodė savo vertę. Atsakomosios rungtynės bus dar sunkesnės, tad linkiu Lietuvos klubams kuo didžiausios sėkmės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)