Kaip rodo naujienų portalo DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ birželio 19-27 dienomis atlikta apklausa, 4,7 procentinio punkto nukrito teigiamai ir greičiau teigiamai Vyriausybės veiklą vertinančių gyventojų dalis. Gegužę tokių respondentų buvo 32,4 proc., o birželį – 27,7 procento.

Neigiamai ir greičiau neigiamai Vyriausybės veiklą vertinančiųjų dalis išaugo 3,3 procentinio punkto – nuo 61,6 proc. gegužę iki 64,9 proc. birželį. Nežinančių, ką atsakyti dalis gegužę buvo 6 proc., o birželį – 7,4 procento.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis teigė, kad teigiamai vertinančiųjų Vyriausybės darbą sumažėjimas 4,7 proc. yra nedidelis, turint mintyje, kad tyrimo paklaida yra 3,1 proc.

„Žmonės į reformas dar nesureagavo. Tie procentai, kiek sumažėjo reitingas, tikrai nerodo realaus požiūrio. Dabar yra vasara, didžioji dalis žmonių žiūri futbolą arba kokias nors linksmas laidas“, – sakė L. Bielinis.

Pasak jo, tikroji reakcija pasimatys spalį arba lapkritį.

„Tada bus aptarinėjami dalykai, susiję su biudžetu. Be to visi žmonės bus grįžę iš atostogų ir vėl įjunkę į televizorių ir atidžiai stebintys procesus“, – sakė L. Bielinis.

Bendrovės „Spinter tyrimai“ vadovas Ignas Zokas irgi teigė, kad vasaros reitingams būdingas tam tikras štilis.

„Žmonių įsitraukimas yra daug mažesnis. Vasarą žmonėms įdomiau, kas jų darže auga negu, ką rodo televizorius“, – sakė I. Zokas.

Partijų svyravimai – paklaidos ribose

Birželį partijų reitingai svyravo paklaidos ribose. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų populiarumas birželį siekė 17,1 proc., gegužę – 17,8 proc., Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos – atitinkamai – 15,4 proc. ir 16,2 proc., „Tvarkos ir teisingumo“ – atitinkamai 8,2 proc. ir 7,4 procento.

Šiek tiek didesnis, bet irgi paklaidos neviršijantis pokytis matomas Gintauto Palucko vadovaujamų socialdemokratų reitinge. Birželį už šią partiją buvo pasirengę balsuoti 7,8 proc., o o gegužę 5,4 proc. respondentų.

Darbo partijos reitingas birželį buvo 6,7 proc., o gegužę – 4,9 proc. Liberalų sąjūdis vis dar neperlipa 5 proc. ribos. Jų reitingas birželį buvo 4,6 proc., o gegužę – 3,8 proc., socdarbiečių – atinkamai – 4,5 proc. ir 4,9 procento.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos reitingas birželį būtų siekęs 4 proc., o gegužę – 3,9 proc., Lietuvos centro partijos – atitinkamai – 2,9 proc. ir 3,1 procento.

Už kitą partiją birželį būtų balsavę 4,6 proc., o gegužę – 4,4 proc. respondentų. Nebalsuotų atitinkamai – 14,2 proc. ir 16,9 proc., o nežinojo, už ką balsuoti atitinkamai – 10 proc. ir 11,3 proc. apklaustųjų.

Populiariausias premjeras – vis dar Skvernelis

Žmonių per apklausą buvo klausima ir, kas kuris politikas arba visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti Ministro Pirmininko pareigas.

Populiariausiu išlieka dabartinis premjeras Saulius Skvernelis, kurį birželį palaikė 15,2 proc., o gegužę – 14,9 proc. apklaustųjų. Antroje vietoje yra konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, kurį birželį premjeru matyti norėjo 10,4 proc., o gegužę – 11,5 proc. apklaustųjų.

„Valstiečių“ lyderį Ramūną Karbauskį birželį premjero poste būtų norėję matyti 6,9 proc., o gegužę – 8,6 proc., parlamentarą Algirdą Butkevičių atititinkamai – 6 proc. ir 5,6 proc., ekonomistą Gitaną Nausėdą atitinkamai – 5,4 proc ir 5,8 proc. apklaustųjų.

Už Darbo partijos pirmininką Viktorą Uspaskichą birželį pasisakė 4,9 proc., o gegužę – 4,6 proc., europarlamentarę Viliją Blinkevičiūtę atitinkamai – 4,8 proc. ir 5,2 proc., parlamentarą Andrių Kubilių atitinkamai – 4 proc. ir 4,4 proc., europarlamentarą Antaną Guogą atitinkamai – 2,3 proc. ir 3,3 proc., Liberalų sąjūdžio pirmininką Eugenijų Gentvilą atitinkamai – 2 proc. ir 1,7 proc. apklaustųjų.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ 2018 metų birželio 19-27 dienomis, naujienų portalo DELFI užsakymu, atliko visuomenės nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.
Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1003 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.
Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.