Anot jo, investicijų, atlyginimų ir mažmeninės prekybos augimo tempas pirmąjį šių metų pusmetį paspartėjo.

„Nors Lietuvos prekių eksporto augimas sulėtėjo, paslaugų eksporto augimo tempai šiemet vis dar yra įspūdingi - siekia apie 25 procentus“, - komentare sako ekonomistas.

Vis dėlto, N. Mačiulio teigimu, Kinijos pavyzdys rodo, kad dabartiniai grasinimai įvesti papildomus importo tarifus ES gaminamiems automobiliams greitai gali būti išplėsti ir apimti daug platesnį prekių sąrašą.

„Gali nukentėti net ir tiesiogiai į JAV neeksportuojantys gamintojai. Daug Lietuvos įmonių gamina tarpines prekes, naudojamas Vokietijos ir Šiaurės šalių pramonėje, kuri eksportuoja į JAV. Netiesioginė neigiama įtaka atsirastų ir dėl lėtesnio pagrindinių eksporto rinkų ES augimo bei neigiamų lūkesčių ir galimai pristabdytų investicijų“, - sako ekonomistas.

Jo pateikiamais duomenimis, Baltijos šalys į JAV eksportuoja vis dar gana mažai prekių. Estijos eksportas į JAV siekia 3 proc., o Latvijos - 2 proc. viso prekių eksporto. Lietuva nuo šios rinkos priklausoma šiek tiek daugiau - 5 proc. visų prekių ir 7,8 proc. lietuviškos kilmės prekių eksporto keliauja į JAV.

„Tiesa, tarp šių prekių beveik nėra nei plieno, nei aliuminio, nei automobilių, todėl visi jau pritaikyti importo tarifai kol kas Baltijos šalims beveik jokio poveikio neturi“, - nurodo N. Mačiulis.

Ekonomistas taip pat priduria, kad šioje situacijoje kol kas galima guostis tuo, kad Baltijos šalių, o ypač Lietuvos, ekonomikos išlieka itin geros būklės ir subalansuotos.

„Net ir sparčiau augant vartojimui bei investicijoms, užsienio prekybos deficitas nesusiformavo, o valstybės biudžetas išlieka perteklinis. Gyventojų ir įmonių santaupos nuo praėjusios krizės padvigubėjo, o finansinių įsipareigojimų ir pajamų santykis labai sumažėjo. (...) Net jei pasaulio lyderiams nepavyktų išsaugoti ir skatinti laisvos prekybos, Lietuva ir kitos Baltijos šalys turėtų atsipirkti tik nepavojingais nubrozdinimais“, - sako jis.

ELTA primena, kad šių metų pradžioje JAV pritaikė importo mokesčius skalbimo mašinoms, saulės baterijoms, plienui ir aliuminiui.

ES į JAV pritaikytus importo tarifus atsakė apmokestindama motociklus ir burboną, importuojamą iš JAV. JAV prezidentas Donaldas Trumpas į tai atsakė pagrasindamas 20 proc. tarifu apmokestinti visus iš ES importuojamus lengvuosius automobilius, kuriems dabar taikomas 2,5 proc. importo tarifas.

Kinija ir JAV jau yra įvedusios tarifus 34 mlrd. JAV dolerių (29 mlrd. eurų) vertės viena kitos prekėms.

Vašingtonas antradienį pagrasino papildomais tarifais 200 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos importui, o Pekinas pažadėjo tuojau pat atsakyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)