Pati operacija truko tris paras ir prasidėjo sekmadienį. Tuomet per 11 valandų gelbėjimo darbų buvo ištraukti pirmi keturi įstrigę vaikai. Gelbėtojai buvo privesti stabdyti darbus dėl išnaudotų deguonies atsargų.

Pirmadienį operacija buvo atnaujinta, per devynias valandas sėkmingai išvaduoti dar keturi vaikai.

Antradienį dienos šviesą pagaliau išvydo paskutiniai urve likę vaikai ir jų komandos treneris.

Jaunųjų futbolininkų „Laukinių šernų“ komanda – 11-16 metų amžiaus berniukai ir jų 25 metų treneris – birželio 23 dieną po treniruotės nuėjo į kalnų parką, nusprendė patyrinėti Tam Luango urvą ir pradėjus lyti įstrigo vienoje ankštoje jo kameroje.

10 dienų be kontakto su išoriniu pasauliu praleidę vaikai buvo rasti 4 kilometrų gylyje. Urvui patvinus jie neturėjo jokių galimybių išeiti.

Vaikų gelbėjimo operacija

Vos išvengta nelaimės

Kaip vakar pranešė britų dienraštis „The Guardian“, operacija pavyko tik per plauką. Gelbėtojams vos ištraukus paskutinius vaikus iš urvo sugedo vandens pumpavimo mechanizmas, vandens lygis ėmė sparčiai kilti. Paskutiniams narams, kurie urvą paliko jau po berniukų, tuo metu buvo likę įveikti dar 1,5 kilometro, kai pompa nustojo veikti.

Kylantis vandens lygis lėmė ne tik ilgesnį atstumą po vandeniu, bet ir stipresnes povandenines sroves, kurias gelbėtojams teko įveikti.

Apie operacijos detales laikraščiui pasakojo trys narai iš Australijos, dalyvavę gelbėjimo darbuose. Trijulė, kuri tuo metu buvo trečiojoje urvo zonoje, išgirdo rėkiančius balsus iš urvo gilumos ir pastebėjo atbėgančius darbuotojus. Jie šaukė, kad sugedo pagrindinė pompa ir vanduo sparčiai kyla.

Vieno naro teigimu, vandens kilimas buvo pastebimas plika akimi. Viduje tuo metu dar buvo apie 100 darbuotojų, jie visi puolė bėgti laukan. Prireikė maždaug valandos, kol paskutiniai gelbėtojai paliko urvą.

Jei operacija būtų užtrukusi ilgiau, gelbėjimo darbai būtų smarkiai susikomplikavę.

Ji baigta kaip tik tuo metu, kai šiaurinį Tailando regioną ėmė plauti smarkios musoninės liūtys. Dėl jų vandens lygis urve pakiltų dar daugiau.

Berniukai sparčiai atsigauna

Per 18 dienų trukusį išmėginimą berniukai sulyso, bet urve turėjo vandens, o jų sveikata yra gera, trečiadienį pranešė sveikatos apsaugos pareigūnas.

12 berniukų ir jų treneris, kurie buvo išvesti per sekmadienį prasidėjusią ir tris dienas trukusią operaciją, „būdami oloje gerai rūpinosi savimi“, spaudos konferencijoje Čiang Rajaus miesto ligoninėje, kur išgelbėta komanda atsigauna, sakė visuomenės sveikatos inspektorius Thongchai Lertwilairatanapongas.

Keturi sekmadienį išgelbėti berniukai jau gali valgyti normalų maistą ir vaikščioti, o pirmadienį ištraukti keturi vaikai valgo minkštą maistą. Inspektorius sakė, kad vienas vaikas iš paskutinės keturių vaikų ir trenerio grupės, atvežtos į ligoninę antradienį vakare, turi nedidelę plaučių infekciją.

Plaučių infekciją turėjo ir du vaikai iš pirmosios grupės, jiems reikės septynias dienas vartoti vaistus, sakė T. Lertwilairatanapongas.

Vidutiniškai vaikai neteko po 2 kg svorio, sakė inspektorius. Urvo belaisviai galėjo gerti ten lašantį vandenį.