Tam Luango kalno apylinkės trečiadienį ištuštėjusios. Pranešama, kad per 1 tūkst. žmonių iš viso pasaulio dalyvavo gelbėjimo operacijoje. Tačiau kai kurie jų - nematomi šios istorijos didvyriai, pavyzdžiui, australas gydytojas, kurį visi vadino tiesiog gydytoju Harry.

Harry – ne tik medikas, bet ir patyręs naras. Jis rūpinosi vaikais, priėmė lemiamus sprendimus, kurie vaikai jau pasirengę plaukti, globojo juos, drąsino ir sekė jų fizinę sveikatą. Gydytojas iš urvo išėjo paskutinis. Tačiau džiaugtis laiminga pabaiga jam nebuvo laiko: tik išėjęs gydytojas sužinojo, kad mirė jo tėvas.

„Galite įsivaizduoti, kaip sunku gauti tokią žinią, kai esi psichologiškai ir fiziškai išsekęs. Po tokių išgyvenimų reikia laiko atsigauti, tačiau staiga pasiekia žinia apie tėvo, kuris buvo ir geriausias Harry draugas, mirtį“, – sakė gydytojas Andrew Pearce`as.

Vaikai dar laikomi karantino sąlygomis, kai kuriems dėl plaučių infekcijos ligoninėje gali tekti praleisti ilgiau. Tačiau gydytojai sako, kad visų būklė sąlyginai gera. Vaikai neteko vidutiniškai po du kilogramus svorio, tačiau sparčiai taisosi. Juos stebintys psichologai sako didelių pokyčių nepastebėję. O tam galėjo padėti meditacija, kurios mokė treneris. Medituojančius juos rado ir britų narai.

„Jų psichinė sveikata yra gera gal dėl to, kad jie buvo kartu, o berniukų treneris darė viską, kad jie jaustųsi geriausiai, kaip galima tokiomis sąlygomis“, – tikino Tailando sveikatos departamento atstovas Thongchai Lertwilairatanapongas.

Nors Holivudo prodiuseriai jau rašo filmo scenarijų, tokia istorija nėra pirmoji. Panašių būta ir praeityje. Dar 1999 m. Pietų Prancūzijos kalno urve užliejus potvyniui septyni vyrai buvo išgelbėti po 10 dienų. 2010 m. pasaulis stebėjo Čilės šachtininkų gelbėjimo dramą, kai užgriuvusi uola įkalino 33 vyrus daugiau nei pusę kilometro po žeme, o išgelbėti juos pavyko tik po 70 dienų.