„Man asmeniškai atrodo, kad tyrimus galėtų atlikti ir tarnybos, bet jei tai yra politiniai tyrimai, jie turi būti tęsiami Seime“, - trečiadienį „Žinių radijui“ sakė Seimo pirmininkas.

Pasak Seimo pirmininko, antradienį jis valstiečių ir žaliųjų frakcijos pirmininko Ramūno Karbauskio prašė apsispręsti, ar tęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimą dėl politikų ir verslo ryšių. Seimo pirmininko teigimu, jei frakcija nuspręs tęsti tyrimą, tai jis Seime ir bus svarstomas.

„Aš vakar kalbėjau su Ramūnu Karbauskiu ir sakiau, kad mes turime apsispręsti, ar tirsime, ar netirsime. Mes neturime vilkinti tokių dalykų. Jeigu tirsime, tai reikia tuomet ir skelbti, kad surenkame parašus, sudarome komisiją, registruojame ir atliekame tą tyrimą. Reikia tuomet numatyti terminus ir tikslus, ką ta komisija turėtų padaryti labai konkrečiai. Kad nebūtų tokio „gal darysim“, „gal nedarysim“. Reikia apsispręsti, manau, jei frakcija apsispręs ir pateiks tokį siūlymą, tai jis privalomai turi būti svarstomas“, - teigė V. Pranckietis.

Naują parlamentinį tyrimą inicijuoja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) sąjungos lyderiai. Birželio 23 d. Seimo LVŽS frakcijos nariai pritarė naujo parlamentinio tyrimo iniciatyvai.

Pasak Seimo LVŽS frakcijos seniūno R. Karbauskio, nutarimo projektą dėl specialiosios tyrimo komisijos sudarymo planuojama pateikti rugsėjo 10 dieną prasidėsiančioje Seimo rudens sesijoje.

„Valstietė“ Agnė Širinskienė praėjusią savaitę pranešė, kad naujo parlamentinio tyrimo iniciatyvą dėl įvairių interesų grupių galimai daryto poveikio valstybės valdymo procesams savo parašais parėmė beveik 60 įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujančių Seimo narių.

Tačiau siekiui tęsti parlamentinį tyrimą nepritaria kai kurie LVŽS nariai. V. Bakas, vadovavęs NSGK atliktam tyrimui, yra pareiškęs, kad trauktųsi iš „valstiečių“ frakcijos, jei būtų nuspręsta tyrimą tęsti.