Šiaulių banko, kuris yra vienas iš fondo įkūrimo iniciatorių, teigimu, tai nauja finansinė priemonė, todėl nenuostabu, kad „antplūdžio nėra“.

„Kadangi sutartis pasirašyta tik gegužę, tai čia viskas yra labai šviežia. Realiai nuo birželio mėnesio jie galėjo teikti paraiškas, tai dar praėjo tik mėnuo. Kadangi tai yra tik viena finansinė priemonė, (...) mes ir nesitikėjome tokio antplūdžio, kad staiga visi puls per tą pirmąjį mėnesį greitai viską teikti“, - Eltai sakė Šiaulių banko komunikacijos specialistė Erika Brazaitytė.

Pasak jos, banko darbas su savivaldybėmis šiuo metu yra labiau aiškinamasis - diskutuojama, kokios sąlygos, ką reikia padaryti ir kokius dokumentus pateikti.

Tuo metu Šiaulių banko Finansavimo paslaugų vystymo departamento projektų vadovas Gedas Janėnas Eltai atsiųstame atsakyme sako, kad prognozuojama, jog pirmosios kreditavimo sutartys bus pasirašytos šių metų vasaros pabaigoje - rudens pradžioje.

„Šiuo metu Šiaulių bankas bendrauja su savivaldybių atstovais, renkama informacija, kuriuos projektus galima pradėti įgyvendinti”, - sako G. Janėnas.

ELTA primena, kad gegužės pabaigoje Viešųjų investicijų plėtros agentūra (VIPA) ir Šiaulių bankas pasirašė sutartį dėl naujos finansinės priemonės pastatų atnaujinimui. Pagal šią sutartį savivaldybėms bus teikiamos lengvatinės paskolos.

Savivaldybių pastatų fondui skirta 17 mln. eurų iš Europos regioninės plėtros fondo, dar 20 mln. eurų prie fondo, kaip finansinis tarpininkas, prisideda Šiaulių bankas.

Savivaldybėms bus teikiamos lengvatinės paskolos iki 20 metų terminui. Lengvatinė paskola savivaldybėms arba jų paskirtiems subjektams teikiama iki 100 proc. projekto vertės, energijos taupymo paslaugų teikimo įmonėms teikiama iki 80 proc. projekto vertės.

Būtina finansavimo sąlyga - bent 51 proc. viso pastato ploto nuosavybės teise turi priklausyti savivaldybei bei, įgyvendinus energinio efektyvumo didinimo projektą, pastatas pagal tikslinę naudojimo paskirtį bus naudojamas ne trumpiau kaip 10 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)