Neslėpkime, bene vienintelis sunkumas yra įsidarbinti valdiškame darbe. Žinau ne vieną žmogų, kuris rinkosi valdišką darbą, kadangi iš čia išeinama nebent kojomis į priekį. Galioja soc. garantijos, su tavimi žaidžia, jei mažina etatus – meta į rezervą, siūlo kitas pareigybes. Realiai, valdiško darbo sistema tobula tam, kuris nenusiteikęs nė piršto pajudinti ir gal ne be reikalo jaučia, kad nelabai sugebėtų pakonkuruoti.

Valdiškame darbe profesine prasme tobulėti nesistengiama, nes konkuruoti su kuo nėra. Yra darbo valandos, tad svarbu tiesiog nepavėluoti ir neužsibūti. Prie kiekvienos įstaigos galima matyti, kaip pasibaigus oficialioms darbo valandoms „persidirbę“ valdininkai būriu pasipila pro duris, o apie mokymus prabangiuose viešbučiuose ir pirtelėse jaučio oda prirašyta.

Na ir kaip be to, viską vainikuoja totalus atšokimas nuo realybės. Kai Lietuvą užgriuvo ekonominė krizė ir mano darbdavys jau buvo spėjęs du kartus sumažinti mums algas, netikėtai prie brangios kavinės sutikta pažįstama iš valdiško darbo pranešė, kad jie čia šiemet švenčia Kalėdas. Ilgai negalėjau patikėti akimis. Apie 13-as algas ir pastangas žūtbūt išnaudoti metinį biudžetą turbūt žino visi.

Bet galbūt viskas ne taip, nesu teisi? Gal jie taip puikiai dirba ir taip nuoširdžiai, net nuolankiai tarnauja Lietuvai, nuolat tobulėdami ir neskaičiuodami darbo valandų, kad tai tik pavydūs plepalai? Kodėl tada nuolat žvalgomasi į privatų sektorių? Į talentingus žmones, gerus savo srities specialistus, kodėl jų stengiamasi pritraukti į valstybės sektorių kuo daugiau ir į svarbias pozicijas? Ar ne todėl, kad valdininkai yra tam tikra prasme tapę profesiškai neįgalūs?

Daug kalbama apie valstybės tarnybos pertvarką, bet jos inertiškumas ir visos blogosios praktikos, kurios atbaido stipriausius žmones, niekur nedings, kol į valstybės tarnybą nebus nustota žiūrėti kaip į ypatingą pensionatą, kuris brangus pats savaime. Būtina pradėti valytis nuo balasto!

Deja, net apie subendrėjusią politikų ir valdininkų kraujotaką prakalbęs mūsų premjeras panašu, kad taip pat ima gauti syvų gyvybei iš bendrų arterijų. Ko vertos vien ilgesnės valdininkų nei visų kitų mirtingųjų atostogos? Panašu į tai, kad pokyčiai nesišviečia, bent artimiausiu metu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.