Paskutiniai išlaisvinti vaikai pagaliau džiaugiasi dienos šviesa po 17 parų, praleistų po žeme. Visi vaikai pristatyti į Chiang Rai miestelio ligoninę, čia jie savaitę laiko praleis karantino skyriuje, tačiau grėsmės jų būklei nėra.

Gelbėjimo operacija iš viso truko tris dienas. Sekmadienį per 11 valandų operaciją gelbėtojai išvadavo 4 vaikus, tačiau išnaudojus deguonies atsargas ją teko stabdyti. Pirmadienį ji buvo atnaujinta, šį kartą gelbėtojai truko 9 valandas ir išlaisvino dar 4 berniukus. Antradienio rytą gelbėjimo darbai vėl buvo atnaujinti, narai sėkmingai išvadavo visus likusius žmones.

Didelės tragedijos pavyko išvengti tik per per stebuklą. Smarkiai kritęs deguonies lygis gelbėtojus privertė nedelsti. Gelbėjimo darbus taip pat palengvino tai, kad šiomis dienomis šiaurės Tailande iškrito gerokai mažiau lietaus, negu įprasta per musonų sezoną. Pasinaudoję palankiomis sąlygomis ir išpumpavę kiek įmanoma daugiau vandens gelbėtojai ėmėsi operacijos. Juos spaudė ir žinia, kad antradienį į regioną grįžta musoninė liūtis.

Sėkminga operacijos pabaiga

Antradienio rytą gelbėtojai atnaujino gelbėjimo darbus. Urve vis dar buvo likę keturi berniukai, jų treneris, 3 Tailando specialiųjų pajėgų narai ir medikas. Praėjus maždaug pusantros valandos nuo operacijos pradžios iš urvo buvo ištrauktas pirmasis berniukas. Jis greitosios pagalbos automobilio buvo išvežtas į ligoninę.

Netrukus po to pasirodė žinia, kad dešimtas berniukas taip pat jau išgelbėtas, jis – medikų rankose.

Kiek vėliau pranešta, kad išgelbėtas ir 11 berniukas. Skelbiama, kad jis yra jauniausias iš įstrigusių vaikų. Berniukui, vardu Titanas – 11 metų.

Apie trečią valandą Lietuvos laiku paskelbta žinia, kad paskutinis berniukas kartu su treneriu taip pat buvo išgelbėtas.

Gelbėtojai ištraukė visus berniukus ir jų trenerį, kurie daugiau kaip dvi savaites buvo įstrigę Tam Luango urve, socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė šalies laivyno narai.

„Visi 12 „Laukinių šernų“ ir treneris buvo ištraukti iš urvo“, – sakoma žinutėje, paminint jaunųjų futbolininkų komandos pavadinimą. Pasak narų, visi išgelbėtieji yra saugūs.

Žinutę tailandiečių „ruoniai“ užbaigė savo kovos šūkiu „Hūja!“, tapusiu jų parašu per šią sunkią ir sudėtingą gelbėjimo misiją.

Iš urvo dar turi išsigauti keturi „ruonių“ narai, įskaitant gydytoją, kurie buvo su gelbėjama grupe, sakoma feisbuko žinutėje.

Vaikų gelbėjimo operacija

Sekmadienį buvo išvaduoti pirmieji 4 berniukai. Tada gelbėtojai, išnaudoję deguonies atsargas, buvo priversti operaciją nutraukti. Pirmadienį gelbėjimo darbai buvo atnaujinti, išgelbėti dar dar 4 vaikai.

BBC praneša, kad urve kartu su vaikais naktį praleido trys Tailando karinio jūrų laivyno „ruoniai“, kurie mokė berniukus naudotis nardymo įranga ir medikas.

Urve įstrigusių vaikų gelbėjimo operacija

„Tikimės, kad, jei nebus neįprastų sąlygų... keturi berniukai, treneris, gydytojas ir trys kariuomenės narai, kurie buvo su berniukais nuo pirmos dienos, šiandien išeis (iš urvo)", – sakė gelbėjimo operacijos vadas Narongsakas Osatanakornas.

Pirmoji gelbėjimo operacija truko 11 valandų. Vakarykštė gelbėjimo operacija užtruko 9 valandas.

Tailando vyriausybės atstovai patvirtino, kad 10:08 vietos laiku vėl prasidėjo gelbėjimo darbai. 19 narų leidosi į urvą ištraukti paskutinių likusių futbolo komandos narių ir jų trenerio.

Urve įstrigę komandos nariai po žeme bus praleidę jau 17 dienų. Dėl smukusio deguonies lygio urve sąlygos pasidarė labai sudėtingos, gelbėtojai nebegalėjo ilgiau laukti, buvo suorganizuota gelbėjimo operacija.

Prieš tai išgelbėti aštuoni berniukai paguldyti į Chiang Rai miestelio ligoninę, tačiau jaučiasi gerai. vienam berniukui nustatytas plaučių uždegimas, kitam – sulėtėjęs širdies ritmas, tačiau abu vaikai sparčiai taisosi, rimtos grėsmės jų sveikatai nėra.

Šiuo metu visas aštuonetas yra izoliuotas karantine.

CNN praneša, kad Tailando link artėja stipri musoninė liūtis. Gelbėtojai lenktyniavo su laiku, kad spėtų ištraukti likusius žmones iki liūties pradžios, nes tai smarkiai apsunkintų gelbėjimo sąlygas.

Liūtis jau užfiksuota šiauriniame Tailando regione, kuriame ir yra urvas su įstrigusiais berniukais:

Pastarąsias keletą dienų regione vyravo neįprastai sausas šiam metų laikui oras. Mažesnis lietaus kiekis ir intensyvios vandens pumpavimo pastangos leido nusausinti dalį urvo, tačiau musoninė liūtis galėtų vėl jį užpildyti.

Likę futbolo komandos nariai vakar sužaidė pirmąsias rungtynes nuo savo bendraklubių dingimo.