B. Kavanaughas turėtų pakeisti 81-erių teisėją Anthony Kennedy, kuris nusprendė pasitraukti. Teisėjo parinkimas gali leisti D. Trumpui įtvirtinti savo politiką dešimtmečiams, gerokai po to, kai baigsis jo valdymas. Mat pasitraukus A. Kennedy, teisme lieka po keturis demokratų ir keturis respublikonų prezidentų skirtus teisėjus.

Dėl šios priežasties B. Kavanaughas gali įtvirtinti konservatyvių pažiūrų persvarą svarbiausiose bylose dėl pamatinių vertybių, kur skilęs teismas sprendimus priima vieno balso persvara. Tarp tokių yra bylos dėl teisės į abortus, gėjų teisių, teisės turėti ginklą, rasių santykių ir imigracijos politikos.

D. Trumpo pasirinkimą turės patvirtinti Senatas. Paprastai ten politinė kova būna labai įtempta, bet respublikonų vadovybė tikisi balsuoti dar iki rinkimų lapkritį, kol turi minimalią daugumą.

Gali įtvirtinti Trumpo palikimą

JAV Aukščiausiojo teismo teisėjai skiriami tarnauti neribotam terminui, t. y. iki gyvenimo pabaigos, arba atsistatydinimo. Iš viso teismą sudaro 9 teisėjai, iš kurių šiuo metu 4 yra liberalesnių pažiūrų, dar 4 – konservatoriškų.

Atsistatydinęs A. Kennedy taip pat buvo paskirtas respublikonų, tačiau buvo labiau žinomas, kaip centristinių pažiūrų teisėjas, kurio balsas dažnai nusverdavo teismo verdiktą į vieną, ar į kitą pusę. Itin didelę reikšmę jo balsas turėjo lemiant homoseksualų vedybų legalizavimo federaliniu mastu klausimą, taip pat sprendžiant abortų reglamentavimo klausimą.

Nuosaikių pažiūrų teisėją D. Trumpas gali pakeisti tvirtu konservatoriumi ir taip daugeliui metų į priekį nulemti dešiniųjų dominavimą Aukščiausiame teisme.

„Teisėjas Kavanaugh pasižymi nepriekaištinga reputacija, neprilygstama kvalifikacija ir yra įrodęs ištikimybę (principui), kad prieš įstatymą visi lygūs“, – D. Trumpas pareiškė iš Baltųjų rūmų skelbdamas nekantriai lauktą pranešimą geriausiu eterio laiku.

„Niekas kitas Amerikoje nėra tinkamesnis šiam postui ir niekas nėra labiau nusipelnęs“, – pridūrė D. Trumpas ir paragino Senatą greitai patvirtinti jo pasirinktą kandidatą.

A. Kennedy ilgą laiką buvo Aukščiausiojo Teismo narys, nuo kurio priklausydavo, į kurią pusę pakryps balsai tarp šios institucijos konservatorių ir liberalų. Jam baigiant kadenciją D. Trumpui atsivėrė galimybė paskirti į atsilaisvinusią vietą aiškiai konservatyvių pažiūrų veikėją.

„Teisėjas Kennedy pašventė savo karjerą laisvei apsaugoti. Man didžiulė garbė būti pasiūlytam užimti jo vietą Aukščiausiajame Teisme“, – priimdamas nominaciją sakė 53 metų B. Kavanaugh.

„Mano teisingumo filosofija paprasta: teisėjas privalo būti nepriklausomas ir privalo aiškinti įstatymus, o ne juos kurti, – pridūrė jis. – Teisėjas privalo interpretuoti įstatymus kaip jie yra parašyti. Teisėjas taip pat privalo aiškinti konstituciją kaip ji yra parašyta, atsižvelgdamas į istoriją ir precedentus.“

Jeilio universitete studijavęs B. Kavanaugh jau ne vieną kartą demonstravo savo konservatyviąją pakraipą, įskaitant nepritarimą ankstesnio prezidento demokrato Baracko Obamos iniciatyva vykdytą sveikatos apsaugos reformą, pramintą „Obamacare“ ir su ja susijusį visuotinio sveikatos draudimo planą.

10-ame dešimtmetyje jis vadovavo tyrimui dėl prezidento Billo Clintono padėjėjo Vince'o Fosterio savižudybės. Šis veikėjas buvo susijęs su vadinamuoju „Whitewater“ skandalu, išsivysčiusiu iš tyrimo dėl pirmosios šalies poros investicijų į nekilnojamąjį turtą.

B. Kavanaugh vėliau prisidėjo prie prokuroro Kennetho Starro ataskaitos apie B. Clintono romaną su Baltųjų rūmų stažuotoja Monica Lewinsky.

Tai jau antras Aukščiausiojo teismo teisėjas, kurį paskyrė D. Trumpas. Prieš tai D. Trumpo pasiūlytas kandidatas Neilas Gorsuchas buvo patvirtintas Senato ir jau tarnauja. Aukščiausiojo teismo vieta tada atsilaisvino mirus kitam respublikonų paskirtam teisėjui Antoninui Scalia 2016 metais. Tuo metu pareigas ėjo prezidentas Barackas Obama, tačiau respublikonų kontroliuojamas Senatas atsisakė svarstyti jo kandidatą argumentuojant, kad ši vieta turi būti palikta kito JAV prezidento administracijai. Iki rinkimų tuo metu buvo likę metai laiko.