Jaunasis princas yra penktasis eilėje į sostą. Jis buvo krikštijamas šventojo Jameso rūmuose esančioje koplytėlėje. Šioje ceremonijoje negalėjo dalyvauti žiniasklaidos atstovai ar kiti pašaliniai žmonės. Itin privačios krikštynos nebuvo ir filmuojamos. Visa ceremonija truko apie 40 minučių.

Į istorines iškilmes mažylis atvyko ramiai miegodamas mamos rankose.

11 savaičių mažylis yra trečias kunigaikštienės Kate Middleton ir princo Williamo vaikas. Kaip skelbia news.sky.com, po ilgo laiko tai buvo pirmasis kartas, kai visi penki karališkosios šeimos nariai pasirodė kartu viešumoje.

Dar prieš prasidedant krikštynoms buvo pranešta, kad jose negalės dalyvauti mažojo princo prosenelė – karalienė Elizabeth II ir jos vyras, princas Philipas.

Karališkosios šeimos krikštynų tradicijos

Šiais metais Didžiosios Britanijos karališkajai šeimai nestinga svarbių įvykių. Dabar visų mintys krypo prie vienos svarbiausių šios vasaros švenčių – Kembridžo princo Louiso krikštynų. Jauniausias Kembridžo kunigaikščio ir kunigaikštienės vaikas, gimęs balandžio 23-ąją Šv. Marijos ligoninėje Padingtone, Londone, buvo pakrikštytas prieš karališkosios šeimos vasaros atostogų pradžią. Šią ypatingą dieną mažylis susidūrė su gausybe tradicijų, mat karališkosios krikštynos pasižymi tik šiai šventei būdingais elementais.

Royalcentral.co.uk. supažindina su tradicijomis, kurios mažojo Louiso laukė jo krikštynų šventėje.

Krikšto drabužis

Penktasis eilėje į sostą princas Louisas savo krikštynų dieną buvo apvilktas žymiojo Honitono nėrinių krikšto mantijos kopija. Šią naująją mantiją karalienės užsakymu pasiuvo Angela Kelly ir jos komanda. Tai žymios mantijos, kuri laikoma pernelyg gležna, kad dar būtų tinkama dėvėti, kopija. Pirmasis kūdikis, per savo krikštynas 2008-aisiais apvilktas naująja mantija, buvo Severno vikontas Jamesas. Leidi Louise Windsor, jo vyresnioji sesuo, buvo paskutinė karališkosios šeimos atstovė, vilkėjusi originalią mantiją.

Originalioji mantija buvo pasiūta 1841-aisiais pirmojo karalienės Viktorijos ir princo Alberto vaiko krikštynoms. Jų duktė Viktorija buvo apvilkta mantija, su kuria, kaip pareiškė jos motina, mažylė atrodė labai miela. Krikšto drabužį iš Spitalfieldso šilko ir Honitono nėrinių, tų pačių medžiagų, kurios prieš metus buvo naudotos vestuvinei karalienės suknelei, pasiuvo Janet Sutherland.

Šis kūrinys, kurį vėliau vilkėjo daugiau nei 60 karališkosios šeimos kūdikių, taip pradžiugino karalienę Viktoriją, kad ji krikšto apdaro autorei suteikė „Karalienės siuvinėtojos" titulą.

Indas krikšto vandeniui

Kita tradicija, kurią taip pat pradėjo karalienė Viktorija ir princas Albertas, yra per karališkąsias krikštynas naudojamas vandens lelijų motyvais išpuoštas indas krikšto vandeniui. Iš sidabro pagamintą daugiau nei 9,5 kilogramo sveriantį paauksuotą indą karališkoji pora užsakė prieš savo pirmojo vaiko gimimą.

Prie Londono kompanijos „Barnard and Co" sukurto krikšto indo dizaino prisidėjo ir princas Albertas. Pats indas yra didelio, atviro vandens lelijos žiedo formos, o jo stovas taip pat puoštas tyrumą simbolizuojančiomis vandens lelijomis, lyromis grojančiais angeliukais ir gebenės lapeliais.

Indas laikomas Londono Taueryje, tačiau buvo atgabentas į Kembridžo kunigaikščio ir kunigaikštienės princo Louiso krikštynoms išrinktą vietą. Tai nemenka užduotis: kai 2015-ųjų liepą Šv. Marijos Magdalietės bažnyčioje Sandringame vyko princesės Charlotte krikštynos, indo atgabenimo į Norfolką operaciją gaubė didelė paslaptis.


Šventintas krikšto vanduo

Karališkieji vaikai paprastai krikštijami iš Jordano upės, kurioje Jėzų krikštijo Jonas Krikštytojas, atgabentu vandeniu. 2015-aisiais princesės Charlotte krikštynoms buvo atskraidintas specialiai tam tikslui išvalytas šios upės vanduo. Laikantis tradicijų, vanduo yra pilamas iš sidabrinio ąsočio, kuris buvo pagamintas XVIII a. būsimojo karaliaus Jurgio III krikštynoms.

Ko dar buvo galima tikėtis?

Krikšto sakramentą paprastai suteikia vienas iš vyriausiųjų Anglijos bažnyčios dvasininkų. Velso princą, Kembridžo kunigaikštį, Sasekso kunigaikštį, princą George'ą ir princesę Charlotte krikštijo tuometiniai Kenterberio arkivyskupai, o karalienę Elžbietą II krikštijo Jorko arkivyskupas.

Paprastai prie karališkųjų kūdikių krikšto indo susirenka nemažas būrys krikšto tėvų – dabar įprastas skaičius yra šeši ar septyni. Po krikštynų, kaip ir po kiekvieno svarbaus karališko įvykio, laukiama nuotraukose įamžintų šventės akimirkų. Šiose nuotraukose galima išvysti jauniausiąjį Vindzorų šeimos narį su visa jo didžiule šeima.

Vietos ir laikas gali keistis, tačiau kai kurie dalykai išlieka nepakitę. Tad princo Louiso krikštynos nenutolo nuo karališkųjų tradicijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)