Birželio 30 dieną 45 metų vyras ir 44 metų moteris buvo rasti netekę sąmonės Eimsberio miestelyje.

Charlie Rowley ir Dawn Sturges į Solsberio ligoninę buvo atvežti kritinės būklės. Vėliau policija pranešė, kad pora apsinuodijo Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia kovine medžiaga „Novičiok“.

Eimsberis yra maždaug už 12 km nuo Solsberio, kur šių metų kovą buvęs Rusijos karinės žvalgybos karininkas Sergejus Skripalis ir jo dukra buvo rasti susmukę ant suolelio prie vieno prekybos centro. Jų apnuodijimas ta pačia nervus paralyžiuojančia medžiaga išprovokavo didelę santykių su Rusija diplomatinę krizę.

Policija sako nustačiusi, kad Ch. Rowley ir D. Sturgess, kurių būklė tebėra kritinė, buvo „paveikti nervus paralyžiuojančios medžiagos po kontakto su užterštu daiktu“

Pareigūnai neatmeta galimybės, kad su nuodais, likusiais po pasikėsinimo į Skripalius, kontaktą galėjo turėti ir daugiau žmonių, tačiau kol kas nėra aišku, ar ši nervus paralyžiuojanti medžiaga buvo iš tos pačios partijos, kaip ir panaudota kovo mėnesį Solsberyje.

„Tai gana baisu“, – naujienų agentūrai AFP sakė 66 metų vietos gyventojas Geoffrey.

„Tai – (nervus paralyžiuojanti) medžiaga, o ne ginklas ar peilis, kuriuos galima rasti ir atsikratyti. Tai – kažkas kita, to gali būti ant šio suoliuko... man tai kelia nerimą“, – pridūrė jis.

57 metų stomatologė Jane Turner sakė nerimaujanti dėl vaikų, „galinčių nė nepagalvojus paimti daiktus“.

Diplomatinė įtampa

Londonas kaltina Rusiją dėl pasikėsinimo į Skripalius, o ketvirtadienį Britanijos vidaus reikalų ministras Sajidas Javidas pareiškė, kad Maskva naudojasi Londonu kaip „nuodų sąvartynu“.

Rusija tokius kaltinimus įnirtingai neigia.

„Dabar laikas, kad Rusijos valstybė turėtų išeiti ir paaiškinti, kas tiksliai atsitiko“, – parlamente sakė S. Javidas.

„Visiškai nepriimtina, kad mūsų žmonės tampa tyčiniais ar atsitiktiniais taikiniais arba kad mūsų gatvės, parkai ir miestai tampa nuodų sąvartynais“, – pridūrė jis.

Rusija savo ruožtu pasmerkė Britaniją dėl jos neva žaidžiamų „nešvarių politinių žaidimų“ ir bandymo „drumsti vandenį“ ir „bauginti savo piliečius“.

„Raginame britų teisėsaugos institucijas nesivelti į nešvarų politinį žaidimą, kurį pradėjo tam tikros jėgos Londone“, – per spaudos konferenciją sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Ministerijos atstovė pridūrė, kad Londonui teks atsiprašyti už tai, kaip tiriami abu apnuodijimo atvejai, taip pat už jo kaltinimus Maskvai.

„Už viską, ką pridarė Theresos May vyriausybė, šiai vyriausybei ir jos atstovams dar teks atsiprašyti ne vien Rusijos, bet ir tarptautinės bendruomenės“, – pareiškė Rusijos URM atstovė.

Anksčiau Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad Maskva neturi informacijos apie naujausią incidentą, keliantį „didelį nerimą“.

„Iš pačių pradžių Rusija siūlė atlikti bendrą tyrimą su britų pareigūnais, tačiau šis siūlymas nesulaukė atsako“, – pridūrė jis.

67 metų S. Skripalis ir iš Maskvos jo aplankyti atvykusi 33 metų duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti susmukę Solsberyje ir ilgą laiką gydyti, kol galiausiai buvo išrašyti iš ligoninės.

Jiems padėti mėginęs policininkas Nickas Bailey taip pat buvo hospitalizuotas.

Šis incidentas išprovokavo didelę santykių su Rusija diplomatinę krizę; Vakarų šalys ir Rusija išsiuntė dešimtis vienos kitų diplomatų.

Rimtas incidentas

Vienas vyriausybės mokslininkas ketvirtadienį BBC sakė, kad „Novičiok“ poveikį gali nuslopinti vanduo ir saulės šviesa, taigi, menkai tikėtina, kad apsinuodijimas įvyko lauke. Pasak eksperto, ši itin nuodinga medžiaga gali prasiskverbti per odą.

Policija apie šį rimtą incidentą pranešė trečiadienį. Ch. Rowley ir D. Sturgess buvo rasti netekę sąmonės šeštadienį viename ramiame, neseniai pastatytame rajone Eimsberio miestelyje, esančiame netoli garsiojo priešistorinio Stounhendžo monumento.

Pareigūnai nurodė, kad iš pradžių buvo įtarta, jog šie asmenys apsinuodijo heroinu arba prastos kokybės kokainu iš užterštos narkotikų siuntos, tačiau tyrimai netoliese esančioje Porton Daune įsikūrusioje Britanijos gynybos laboratorijoje parodė, kad porą paveikė „Novičiok“.

Vienas Ch. Rowley draugas AFP sakė, kad vyriškis vartodavo narkotikus, o D. Sturgess gyveno benamių nakvynės namuose Solsberyje.

Naujausią apnuodijimą tiria policija ir apie 100 kovos su terorizmu detektyvų, o įprastai ramaus Solsberio gatvėse vėl galima pamatyti specialią aprangą dėvinčių pareigūnų ir policijos juostų.

Policija ragino gyventojus išlikti ramius, tačiau taip pat pabrėžė, kad visi žmonės, lankęsi bet kurioje iš penkių vietų, kur praėjusį penktadienį ir šeštadienį buvo ir minėta pora, turėtų išsiskalbti tada dėvėtus rūbus ir išvalyti su savimi turėtus daiktus.

Tos vietos – parkas ir nakvynės namai Solsberyje bei vaistinė, bažnyčia ir poros namas Eimsberyje – dabar yra aptvertos policijos.

Pareigūnai sako įtariantys, kad kovą nervus paralyžiuojančios medžiagos buvo užpilta ant S. Skripalio namų durų rankenos.

Policijos teigimu, nėra įrodymų, kad ta pora lankėsi bent vienoje iš vietų, susijusių su Skripaliais; be to, po kovo 4-osios incidento jos jau buvo apdorotos, kad nuodų nebeliktų.

29 metų vietos gyventojas Samas Hobsonas sakė palaikęs draugiškus ryšius su pora ir matęs, kaip Ch. Rowley blogai pasijuto.

„Jis smarkiai prakaitavo, tiesiog varvėjo; su juo nebuvo įmanoma susišnekėti – jis leido keistus garsus ir svyravo pirmyn ir atgal, – pasakojo S. Hobsonas. – Atrodė, kad jis kitame pasaulyje.“