Aišku, apibūdinimas „skurdesni nei atrodo“ kalbant apie asmenis, kurių gaunamos sumos paprastiems mirtingiesiems vis tiek atrodo įspūdingos, skamba kiek komiškai, tačiau galima susitarti, kad laikysime jį reliatyvia fraze, tinkančia, turint omeny kontekstą – karališkąją šeimą, o juk tai – ypatingas kontingentas.

Kai kurių toliau paminėtų skurdesnių nei atrodo asmenų vardai veikiausiai bus žinomi, kitų – galbūt negirdėti. Nuostabu tai, kad karališkajai šeimai priklausantys žmonės darbuojasi kuo įvairiausiose srityse. Vieni siekia modelio ar rašytojo karjeros, kiti domisi kino industrija ar yra tapę olimpinių žaidynių medalininkais.

Tikrai nereikia manyti, kad visi kilmingieji nežengia toliau nei siekia ypatingos jų privilegijos. Kaip rašoma portale „Nicki Swift“, kai kurie iš jų turi kuo įprasčiausias profesijas.

Kad pavyktų susidaryti visą vaizdą apie karališkosios šeimos dispozicijoje esančius turtus, publikacijoje suminėti ne tik tie asmenys, kurių pajamos visai nestebina, bet ir aukščiausių titulų savininkai, kurių žarstomos sumos, kaip spėjama, tikrai kosminės.

Ledi Amelia Windsor

Gražiausia karališkosios šeimos nare kartais tituluojama ledi Amelia Windsor yra antros eilės princo Charleso pusbrolio duktė. Eilėje į sostą ji 37-a. Iš socialinio tinklo „Instagram“ pažįstama kilmingoji siekia modelio karjeros ir jai, kaip matyti, puikiai sekasi. Ledi A. Windsor yra demonstravusi tokių mados namų kaip „Dolce & Gabbana“ kurtus drabužius, taip pat pozavusi žurnalams „Tatler“ ir „Harper‘s Bazaar“. Pasak „Vogue“ leidėjų, jos veido išraiška tiesiog nepriekaištinga.

Kalbėdama apie ateities planus ledi A. Windsor yra pasakiusi: „Norėčiau kaip nors prisidėti ir prie kūrybinių procesų. Per metus, kuriuos ketinu praleisti užsienyje, norėčiau susipažinti su visomis darbo mados namuose subtilybėmis, pradedant medžiagų paruošimu ir baigiant madų šou rengimu.“

Galbūt girdint tokius žodžius kyla įtarimas, kad ledi A. Windsor neatsisakytų lygiuotis į Kendall Jenner? Net jei ir taip, bent vienu aspektu konkurentėmis šių gražuolių niekas niekada nepavadins, mat K. Jenner tikrai neįgis Amerikos didikės titulo.

Ledi Rose Gilman

Ledi Rose Gilman (mergautinė pavardė – Windsor) kitados buvo 12-a eilėje į Didžiosios Britanijos sostą, tačiau dabar, kai karališkąją šeima papildė didžiulis būrys vaikų, ji automatiškai atsidūrė 32-oje vietoje. 2008 metais ši kilmingoji ištekėjo už nekilnojamuoju turtu užsiimančio Peterio Gilmano, tačiau nepanašu, kad buvo nusiteikusi sėdėti rankas sudėjusi ir stebėti, kaip plėtojamas verslas, arba kliautis iš tėvo gaunamomis įplaukomis.

Karalienės Elžbietos II pusbrolio duktė nuo 2005 metų darbuojasi kino industrijoje.

Jos karjeros pradžia reikėtų laikyti darbą televizijos serialo „Little Britain“ kūrybinėje grupėje. Vėliau R. Gilman teko prisidėti ir prie garsiojo „Hario Poterio“ („Harry Potter“) ekranizacijos. Ji buvo viena iš serijų „Haris Poteris ir Fenikso brolija“ („Harry Potter and the Order of the Phoenix“), taip pat „Haris Poteris ir netikras princas“ („Harry Potter and the Half-Blood Prince“) kūrėjų komandos narių. Be jos indėlio neapsieita ir kuriant biografinę dramą „Margaret Thatcher: The Long Walk to Finchley“.

Akivaizdu, kad šią ledi galima pagirti bent už tai, jog skinasi kelią tokioje srityje, kuri karališkosios šeimos nariams lig tol buvo nepažinta.

Meghan Markle

Dabar, kai Meghan Markle tapo karališkosios šeimos nare ir įgijo Sasekso kunigaikštienės titulą, jos finansinė situacija, aišku pasikeis. Nuostabusis buvusios aktorės princas yra 6-as eilėje į monarcho sostą ir vienaženklis skaičius čia, be abejo, šį tą reiškia.

Vis dėlto per savarankišką karjerą televizijoje M. Markle užsidirbo ne tiek jau ir daug. Žurnalas „InStyle“ prieš karališkąsias vestuves jos turtą įvertino tik maždaug 5 mln. JAV dolerių (4,3 mln. eurų).

Jei M. Markle nutars būti ir Jungtinės Karalystės, ir Jungtinių Valstijų piliete, princas Harry įgis tam tikrų įsipareigojimų, susijusių su dar vienu atsirasiančiu giminaičiu – dėde Semu. Tai, žinoma, ne žmogus, o personifikuotas JAV simbolis.

„M. Markle Amerikos pilietybė leistų bent akies krašteliu pažvelgti į britų karališkosios šeimos finansus, – rašė dienraštis „The Washington Post“. – Jei Amerikos pilietybės ji neatsisakys, turės kiekvienais metais deklaruoti mokesčius JAV vidaus pajamų tarnybai. O jei jos gaunamos lėšos bet kuriuo mokestinių metų laikotarpių viršytų 300 tūkst. JAV dolerių (257 tūkst. eurų) ribą, ji turėtų kasmet pateikti formą Nr. 8938 su išsamia informacija apie pajamų šaltinius, tarp kurių galbūt būtų ir užsienio fondų.“

Visgi tikėtis, kad princas Harry ir M. Markle skubėtų atsidaryti bendrą banko sąskaitą, šiaip ar taip, neverta.

Sostui artimiausių karališkosios šeimos narių turtas

Šioje vietoje derėtų pertraukti įprastas pajamas gaunančių kilmingųjų sąrašą ir, kad būtų lengviau įsivaizduoti kontekstą, papasakoti, kiek gauna tie, kurių eilės numeris eilėje į monarcho sostą – vienaženklis skaičius.

Remiantis portalo „Business Insider“ pateikta informacija, tiesioginis ryšys su Jungtinės Karalystės ir Britanijos tautų sandraugos karaliene – išties solidžių pajamų garantas. Pavyzdžiui, princas Philipas, Edinburgo hercogas, per metus gauna 442 tūkst. JAV dolerių (380 tūkst. eurų) vien už tai, kad prieš jo vardą įrašytas princo titulas. Visą jo turtą, matyt, reikėtų vertinti 30 mln. JAV dolerių (26 mln. eurų) suma.

Princai Williamas ir Harry turi po 40 mln. JAV dolerių (34,4 mln. eurų). Didžioji turto dalis broliams atiteko kaip paveldas, kai kiekvienam sukako 30 metų.

K. Middleton, Kembridžo kunigaikštienė, disponuoja 10 mln. JAV dolerių (8,6 mln. eurų) vertės turtu (galima paminėti, kad jos tėvai – pasiturintys asmenys.)

Princas George‘as ir princesė Charlotte, nors ir nežino, kaip skaičiuoti šitokio dydžio sumas, bet jau atitinkamai turi po 3,6 mlrd. JAV dolerių (3 mlrd. eurų) ir 5 mlrd. JAV dolerių (4,3 mlrd.). Būtent – milijardų – ne milijonų. Nors Charlotte yra jaunesnė už brolį, didesnė suma jai, kaip manoma, priklauso todėl, kad ji laikoma populiaresne.

Gali būti, kad savo turtais ji jau lenkia garbingesnius karališkosios šeimos narius. Pavyzdžiui, jos seneliui princui Charlesui, nors jis – pirmas eilėje į monarcho sostą, priklauso 100 mln. JAV dolerių (86 mln. eurų) vertės turtas.

Tikriausiai įdomu, kokia karalienės Elžbietos II turto vertė? Bet apie tai kiek vėliau.

Zara Tindall

Zara Anne Elizabeth Tindall, 17-a eilėje į sostą karališkosios šeimos narė, yra vienintelė princesės Anne duktė. Po savo brolio Peterio Phillipso ji yra vyriausia iš visų karalienės Elžbietos II anūkų. Šios didikės aistra – žirgų sportas. Ji net laimėjo sidabro medalį 2012 metais Londone vykusioje olimpiadoje ir tokiu būdu tapo pirmąja medalį laimėjusia karališkosios šeimos nare. Medalį jai įteikė jos motina, pati 1976 metais dalyvavusi Monrealio olimpinėse žaidynėse kaip Britanijos jojimo konkūrų komandos narė. Aistra jojimui, matyt, paveldima su genais.

„Siekėme laimėti auksą, tačiau bet koks olimpinis medalis, žinoma, suteikia didžiulį džiaugsmą. Kai pajunti ant kaklo kabančio medalio svorį, suvoki, kad pastangos buvo vertos rezultato“, – sakė Z. Tindall dienraščiui „Telegraph“.

Jokios profesijos įprasta šio žodžio prasme Z. Tindall neturi, tačiau jodinėjimas užima didžiąją dalį jos laiko. Įdomu ir tai, kad ji ištekėjusi už buvusio regbio žaidėjo.

Peteris Phillipsas

Mėgstamiausiu karalienės anūku vadinamas Peteris Phillipsas yra vienintelis princesės Anne sūnus. Iš visų karalienės anūkų jis – vyriausias. Kai gimė 1977 metais, eilėje į sostą jis buvo penktas, tačiau dabar – 14-as. Ir vis dėlto – ką reiškia būti karalienės favoritu? Veikiausiai jau numanote, kad tai susiję su paveldėjimu.

„P. Phillipsas prie dirbančių karališkosios šeimos narių nepriskirtinas, – rašoma žurnale „Town & Country“. – Jis yra dirbęs bendrovėje „Jaguar“, „Williams F1“ lenktynių komandoje, banke „Royal Bank of Scotland“, o visiškai neseniai – agentūroje SEL UK.“

2016 metais jis padėjo organizuoti didžiausią per visą šalies istoriją šventę po atviru dangumi, skirtą pernelyg mažai dėmesio paprastai sulaukiančiai rekordiškai ilgai šalį valdančios karalienės veiklos sričiai. Kalbama apie daugiau nei 600 karalienės globojamų labdaros ir ne pelno organizacijų, veikiančių Jungtinėje Karalystėje ir kitose Britų tautų sąjungai priklausančiose šalyse. P. Phillipsas tada pasakė, kad rengti šventes yra geriausia, ką gali pasiūlyti jo atstovaujama įmonė.

Princesė Beatrice

Jorko princesė Beatrice, kai kuriems galbūt labiausiai įsiminusi dėl to, kad, norėdama inscenizuoti dainininko James Blunto įšventinimo į riterius ceremoniją, perrėžė kardu už jos stovėjusio kito dainininko – Edo Sheerano skruostą, yra vyresnioji princo Andrew duktė. Šuo metu ji yra 8-a eilėje į sostą. Kokia tikroji princesės Beatrice profesija, tiesą sakant, neaišku, mat 2016 metais, kai išėjo jau iš ketvirto darbo per ketverius metus, ji tapo verslo tarpininke.

Remiantis „Telegraph“ perduota informacija, pirmuoju jos klientu buvo dirbtinio intelekto technologijomis užsiimantis startuolis „Afiniti“. Princesė Beatrice lydėjo „Afiniti“ įkūrėją Zia Chishti ir jo bendražygius į susitikimus ir vakarėlius Davose vykusiame Pasaulio ekonomikos forume. Kaip rašė portalas „Daily Beast“, vienas patarėjas iš karališkosios šeimos neturėjo jokio supratimo apie verslo modelių taikymą. Kas buvo tas asmuo, tiesiai šviesiai sakyti nereikia, tačiau iš visko sprendžiant, svarbiausias princesės Beatrice užsiėmimas – linksmintis ir mėgautis gyvenimu.

Princesė Eugenie

Jorko princesė Eugenie yra jaunesnioji princo Andrew duktė. Eilėje į monarcho sostą ji yra devinta. 2012 metais ši karališkosios šeimos narė įgijo anglų literatūros ir istorijos mokslo laipsnius Niukaslo universitete. Tada ji persikėlė į Niujorką ir įsidarbino internetiniuose meno dirbinių aukciono namuose „Paddle8“. Labiausiai stebinančia žinia, susijusia su jos gyvenimu Niujorke, matyt, reikėtų laikyti tai, kad į darbą ji ėjo kiekvieną dieną.

2015 metais princesė Eugenie grįžo į Londoną ir ėmėsi vadovaujančių pareigų šiuolaikinio meno galerijoje „Hauser & Wirth“. Po poros metų ji tapo šios įmonės direktore. „Princesė Eugenie daug dirba ir jai puikiai sekasi. Paaukštinimo ji tikrai nusipelnė“, – rašė tada „Daily Mail“.

„Meną mėgau nuo pat mažumės. Žinojau, kad dailininke tikrai netapsiu, bet taip pat žinojau, kad galiu darbuotis toje srityje“, – sakė ji 2016 metais, kalbėdamasi su „Independent“.

Karalienė Elžbieta II

Keletas šaltinių perduoda, kad karalienės Elžbietos turtas gali siekti 495 mln., 530 mln. arba 550 mln. JAV dolerių (425, 455 ir 473 mln. eurų atitinkamai). Jai taip pat priklauso keletas privačių meno dirbinių, baldų, juvelyrinių dirbinių kolekcijų ir žirgynas. Viso to vertė, kaip spėjama, 110 mln. JAV dolerių (94,5 mln. eurų).

Didžioji dalis karalienės pajamų – mokesčių mokėtojų finansuojama vadinamoji monarcho dotacija. 2015 metais ji sudarė 48,9 mln. JAV dolerių (42 mln. eurų), o 2017 metais buvo užfiksuotas 8 proc. padidėjimas.

2012 metais Didžiosios Britanijos parlamentas nutarė pasidomėti, kam skiriami tie pinigai. Vienas iš jais finansuotų projektų – tai 500 mln. JAV dolerių atsiėjęs Bakingamo rūmų atnaujinimas. Sąskaitoje už elektrą nurodyta suma daugiau nei 2,2 tūkst. kartų viršijo vidutinius Jungtinės Karalystės mokesčius, o bakalėjos ir gastronomijos produktų buvo įsigyta už 1,89 mln. JAV dolerių (1,6 mln. eurų).

Trumpai tariant, savo reikmėms monarchė išleidžia tikrai daug, tačiau, bendru visų sutarimu, ji to nusipelno: juk karališkoji šeima – nepamainomas turistų traukos objektas, ypač tada, kai vyksta kieno nors vestuvės arba krikštynos. Galima tik įsivaizduoti tą visuotinį džiaugsmą, kurį sukeltų princo Harry ir M. Markle kūdikis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)