Jei trūksta magnio, galimi rimti sveikatos sutrikimai, rašoma womenshealthmag.com.

Medikų rekomendacijomis, moterims per dieną reikėtų suvartoti 310–320 mg magnio (350–360 mg besilaukiančioms). Laimė, magnio yra daugelyje maisto produktų – tamsiai žaliose lapinėse daržovėse, riešutuose, sėklose, pupelėse, avokaduose, bananuose, jogurte, net juodajame šokolade.

Sergančiųjų Krono liga, celiakija, turinčių atsparumą insulinui (diabeto pranašas) organizme dažniausiai būna mažai magnio, teigia Niujorko mitybos mokyklos „Real Nutrition“ įkūrėja, sertifikuota dietologė Amy Shapiro.

„Didesnė magnio trūkumo rizika žmonėms, piktnaudžiaujantiems alkoholiu, netinkamai besimaitinantiems, turintiems virškinimo sutrikimų, taip pat – jei organizme trūksta vitamino D,“, – sako A. Shapiro.

Esant magnio trūkumui simptomų iš pradžių gali ir nebūti, bet laikui bėgant, vienokie ar kitokie, jie išryškėja. Štai keli magnio trūkumo simptomai, dėl kurių verta pasitarti su gydytoju:

1. Dilgčioja rankų ir kojų pirštus.

„Magnis reikalingas nervų impulsams organizme, tad jo trūkstant galimas tirpimas, dilgčiojimas“, – aiškina L. Manaker. Dažniausiai galūnes dilgčioja arba jos aptirpsta.

2. Atrodo, lyg būtumėte peršalę.

L. Manaker teigimu, pirmi magnio trūkumo simptomai yra apetito praradimas, pykinimas, vėmimas, silpnumas, nuovargis.

Kita vertus, tai gali būti daugelio kitokių negalavimų simptomai, pvz., peršalimo. Jei per kelias dienas minėti simptomai nepraeina, kreipkitės į gydytoją.

3. Jus ištiko priepuolis, nors priepuoliai jums nebūdingi.

Priepuoliai – magnio trūkumo požymis. Priepuolis ištinka, kai smegenyse vyksta neįprastas elektrinis aktyvumas, o to priežastis – magnio trūkumas. Jei netikėtai ištiko priepuolis, prašykite gydytojo patikrinti magnio kiekį organizme.

4. Raumenys sustingę arba traukia mėšlungis.

Dėl raumenų spazmų kojos ar rankos atrodo sustingusios, sunkios, gali būti sunku judėti“,“ – aiškina knygos „Košerinės merginos paslaptys“ autorė, dietologė Beth Warren. „Tyrėjų nuomone, taip nutinka, nes esant žemam magnio lygiui, į ląsteles patenka daugiau kalcio, o tai per daug stimuliuoja raumenų nervus“, – teigė ji.

Taip labai dažnai nutinka nėščioms moterims. L. Manaker aiškino: „Besilaukiančioms moterims gali būti kojų mėšlungis. Medicininių tyrimų duomenimis, vartojant magnio papildų, spazmai, mėšlungis praeina.“

5. Pastaruoju metu jaučiatės tarsi nesavas.

Kai organizmui trūksta magnio, prastėja nuotaika, didėja depresijos rizika. Gali pasunkėti mąstymas, sunku susikaupti, žmogus darosi apatiškas, sustiprėja nerimas, aiškina A. Shapiro.

6. Pagreitėjo širdies plakimas.

Dėl magnio trūkumo gali sumažėti kalio, tai paveiks širdies raumens ląsteles, dėl to padažnės širdies ritmas. Jei atrodo, kad širdis plaka lėčiau arba greičiau nei įprastai, pasakykite apie tai gydytojui.

7. Kietėja viduriai.

„Jei kietėja viduriai, tai gali būti požymis, kad trūksta magnio, kuris turi laisvinamąjį poveikį“, – teigė L. Manaker.

Kokiais intervalais tuštintis yra normalu? „Normaliu laikoma žarnyno veikla – trys kartai per savaitę“, – aiškino specialistė. Daugelis sveikatos apsaugos specialistų sutinka, kad tuštinimasis rečiau nei tris kartus per savaitę jau yra vidurių užkietėjimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)