Šalia Gdansko besidriekiančiame pajūryje galima sočiai pavalgyti už 3 Eur, o apsigyventi standartiniame viešbutyje – už 25 Eur. Paplūdimiuose tikrai nepasijusite kaip šprotai – dešimtys kilometrų neaprėpiamos erdvės masina romantiškai atsipūsti vienatvėje, o lyjant galima vos už porą eurų pasiekti miesto centrą laivais ar pakeliauti po istorines vietas.



Kaip pranešime spaudai teigia Audronė Kivarienė, kelionių organizatoriaus „Kelionių laikas“ kelionių vadovė, itin populiari kryptis, kurią dažniausiai renkasi vienatvės bei istorijos mėgėjai ar su vaikais poilsiaujantys asmenys – kelionė autobusu į Gdanską, Vyslos žiotyse esantį Sobiešovo rajoną.



Sobiešovas – Rusnę primenanti sala, kurioje – ne tik dešimtis kilometrų besitęsianti jūros pakrantė, bet ir Paukščių rojumi (Ptasi Raj) vadinamas gamtos rezervatas, aprėpiantis aplinkinius miškus, pievas, pelkes bei porą ežerų. Šiame rezervate aptinkama daugiau nei 200 paukščių rūšių. Kai kuriems sparnuočiams tai ideali stotelė perėti jauniklius ar migruoti į šiltuosius kraštus. Rezervate įrengti du apžvalgos bokštai, į kuriuos galima patekti pėsčiomis ar atmynus išsinuomotą dviratį.

Lenkijos pajūris



Ramybės beieškantiems – tuščio pajūrio toliai



„Sobiešovas nuo Gdansko centro nutolęs vos 15 km, tačiau yra ypatingai pamėgtas asmeninę erdvę vertinančių poilsiautojų. Ten driekiasi daugiau nei 10 km besitęsiantis laukinis, itin platus paplūdimio ruožas su saugomomis kopomis. Juokaujama, kad kai iš Lietuvos paplūdimių paplaunamas smėlis, jis nusėda būtent šioje pakrantėje“, – pasakojo A. Kivarienė.



Jos teigimu, lenkišką pajūrį renkasi šurmulio vengiantys asmenys – kuo toliau paplūdimiu nueisi, tuo didesnį vienatvės jausmą patirsi. Tačiau centrinės pliažo vietos, kaip ir pridera, pasižymi patogumais: ten įrengti tualetai, dušai bei persirengimo kabinos, netrūksta ir restoranų. Beje, jūros krantas palei visą ruožą – itin seklus, kas yra idealu su mažais vaikais poilsiaujančioms šeimoms.



Lenkijos pajūris

Prastas oras – ne bėda



Jeigu oro sąlygos nėra pakankamai vasariškos, Lenkijos šiaurėje apstu galimybių pažinti kraštą. Šalia pat Sobiešovo rajone įsikūrusių viešbučių yra autobusų bei garlaivių stotelės: kelionė laivu iki Gdansko tekainuoja 2 Eur, ir per 1,5 val. kanalais pasiekiamas nuostabaus grožio miesto centras. 

Gdansko centras pasižymi dar nuo viduramžių laikų išlikusiais vokiško stiliaus pastatais.

Žymiausios vietos ten – Ilgoji gatvė bei Ilgasis turgus: pėstiesiems skirtos alėjos, apsuptos rekonstruotais istoriniais pastatais ir abiejuose galuose įrėmintos įspūdingais miesto vartais.

Ši miesto dalis neretai vadinama karališkąja, nes kadaise ja žygiuodavo Lenkijos karalių procesijos.

Gdanske galima ne tik nebrangiai įsigyti drabužių ar suvenyrų: gintaro, liaudies motyvais puoštų dirbinių, uostomo tabako – bet ir pasigardžiuoti vietine virtuve.

Kur bepažvelgsi – šeimos restoranai, kuriuose gaminama čia pat pagauta žuvis. Restorano savininko rankomis gamintą šviežios žuvies patiekalą galima įsigyti nuo 12 iki 40 zlotų (apie 3-10 Eur).



Norintiems itin aktyvaus laisvalaikio, Gdanskas siūlo naktinio gyvenimo galimybių, o istorijos mėgėjai pirmadieniais gali paklaidžioti nemokamai duris atveriančiais muziejais. Panūdus keliauti toliau už miesto, viena iš įdomiausių patirčių – galimybė susipažinti su kašubų krašto istorija.



Lenkijos pajūris

Persipinanti kašubų ir prūsų istorija



Kašubai – slavų bei prūsų palikuonys, kadaise gyvenę Šymbarko kaime Lenkijos šiaurėje, apie 40 km nuo Gdansko. Greta kaimo driekiasi įspūdingo grožio Kašubijos kraštovaizdžio parkas, tačiau viena didžiausių atrakcijų – Kašubų kultūros muziejus po atviru dangumi.



Anot A. Kivarienės, Kašubų kultūros muziejus – ne be reikalo gausiai lankoma vieta: ten galima paragauti sumuštinių su kiaulės taukais, pačiam pagauti žuvį ir paprašyti ją paruošti bei įsigyti kvapnios, ką tik iškeptos pilno grūdo duonos. 

Didžiausios eilės muziejuje driekiasi prie aukštyn kojomis apversto namo, kurio aprašyme persipina kova dėl nepriklausomybės, apsivertęs pasaulis bei komunizmo blogybės – nepamirštama paminėti ir popiežiaus.

Antrajame namo aukšte galima išvysti meno galeriją, bet didžiausią įspūdį palieka pojūtis, kurį sukelia pasvirusios namo sienos. 

Vėliau galima patraukti į Vakarų kašubų muziejų, įkurtą įspūdingoje Bytuvos miestelio pilyje. Šalia Kryžiuočių ordino pasienio stūksanti gotikinė pilis dabar skirta su etnografija, istorija, žemės ūkiu bei kitomis sritimis susijusiai lankytojų edukacijai. 



„Tuo tarpu į priešingą pusę nuo Sobiešovo nei Gdanskas – vieta, dominanti karo istorijai neabejingus asmenis. Tai – Štuthofas, viena žiauriausių nacistinių koncentracijos stovyklų. Joje kalėjo per 100 tūkst. įvairių tautybių žmonių, tarp kurių – ir „Dievų miško“ autorius Balys Sruoga“, – teigė Audronė Kivarienė.

Lenkijos pajūris



Prie pat sienos – vokiečių pamėgtas regionas



Dar vienas Lenkijos pajūrio lobis – Pomeranija vadinamas regionas, prisiglaudęs prie pat Vokietijos sienos. Pasak A. Kivarienės, šio neįprasto pajūrio lietuviai dar nėra atradę, tačiau šalies šiaurėje begyvenantiems vokiečiams tai – vienas mėgstamiausių kurortų. Smalsumą ten gali patenkinti ne tik tykaus pajūrio, šviežios žuvies patiekalų, bet ir technikos mėgėjai, nes regione yra proga apsilankyti buvusioje raketų gamykloje ar povandeniniame laive.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (396)