Kaip rašo metro.co.uk, tai labai pigus produktas – iš vieno hektaro pagaminama kur kas daugiau palmių aliejaus nei kokosų aliejaus. Leidinio „Harvard Health Publishing“ duomenimis, palmių aliejus išpopuliarėjo 2006 m., kai JAV Maisto ir vaistų kontrolės administracija paskelbė, kad ant pakuočių turi būti surašyti visi gaminyje esantys transriebalai. Tada daugelis maisto pramonės atstovų atsisakė transriebalų ir ėmė naudoti palmių aliejų. Ar šis aliejus iš tiesų sveikas?

Gerajame palmių aliejuje yra tokotrienolių – antioksidantų turinti vitamino E forma, kuri naudinga smegenų veiklai, aiškina Mančesterio Metropoliteno universiteto Mitybos mokslų dėstytojas Halehas Moravejus: „Įrodyta, kad palmių aliejus saugo nuo širdies ligų. Nors tyrimų rezultatų būta įvairių, iš esmės jis mažina širdies ligų riziką.“

Daugiausia problemų sukelia hidrintas arba iš dalies hidrintas palmių aliejus. Dažnai ant maisto produktų pakuočių gamintojai net nesivargina tiksliai įvardyti aliejaus rūšį, tiesiog parašo, kad sudėtyje yra augalinio aliejaus. Vis dėlto, jei matote, kad produkto sudėtyje yra hidrintas arba iš dalies hidrintas palmių aliejus, jo geriau nepirkite.

Blogajame palmių aliejuje nėra transriebalų, tačiau gausu prisotintųjų riebalų, kurie kelia didelę širdies ir kraujagyslių ligų riziką. JAV vartotojų teisių organizacija „Center of Science in the Public Interest“ teigia, kad palmių aliejus sveikesnis nei iš dalies hidrogenizuotas aliejus, bet mažiau sveikas nei skysti aliejai, kaip antai, alyvuogių ar rapsų aliejus. 2016 m. Europos maisto saugumo tarnyba (EFSA) ėmė skambinti pavojaus varpais, nes rafinuotame palmių aliejuje randamas cheminis junginys 3-MCPD kenkia inkstams ir vyrų reprodukcinei sistemai. Nors 3-MCPD gali būti kancerogenas, šiemet EFSA peržiūrėjo rekomendacijas ir padidino leistiną vartoti šios medžiagos kiekį.

Šiaip ar taip, dabar Vakarų pasaulyje apie 50 proc. maisto produktų ir namų apyvokos produktų sudėtyje yra palmių aliejaus, tai gausiausiai vartojamas aliejus visame pasaulyje. Siekiant patenkinti didžiulį palmių aliejaus poreikį, kasmet jo pagaminama dešimtys milijonų tonų. Deja, dėl to iškertami ištisi miškai, žūsta dešimtys tūkstančių gyvūnų, tai turi įtakos klimato kaitai. Situacija tokia grėsminga, kad didžiulis prekybos centrų tinklas „Iceland“ iki šių metų pabaigos uždraus dėti palmių aliejaus į visus savo prekės ženklo produktus.

Būtų kur kas lengviau apsispręsti nevartoti palmių aliejaus, jei žinotume, kad jis labai žalingas sveikatai. Tačiau palmių aliejus nėra pats žalingiausias sveikatai aliejus. Prisiminus ir faktą, kad tai – pigus produktas, turėsime labai paklausų produktą.

Boikotuoti palmių aliejų būtų sudėtinga – pradėję domėtis, pamatysite, kad jo yra daugybėje produktų. Jei pradėsime aklai boikotuoti palmių aliejų, daugybė žmonių gali netekti pragyvenimo šaltinio – juk palmių aliejaus gamybos pramonėje dirba milijonai žmonių. Pasaulio gamtos fondo teigimu, ši pramonė padėjo daugeliui kaimų bendruomenių išbristi iš skurdo.

Nors ir dėl tvaraus palmių aliejaus yra abejonių, vis tik vertėtų pirkti produktus su tvariuoju palmių aliejumi, jei norite prisidėti prie sveikesnių, gamtą labiau tausojančių gaminių vartojimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)