JAV delegacija viešės Rusijoje iki ketvirtadienio, artėjant liepos 16-ąją Helsinkyje turinčiam įvykti viršūnių susitikimui ir tvyrant didelei įtampai tarp Rusijos ir Vakarų.

„Pripažįstame, kad pasaulis būtų geresnis, jei Rusija ir JAV turėtų mažiau ginčų, geriau tartųsi ir galbūt užmirštų kai kuriuos savo nesutarimus“, – per Rusijos užsienio reikalų ministerijoje vykusį susitikimą su S. Lavrovu pareiškė senatorius Richardas Shelby.

„Esame varžovai, bet tai nebūtinai reiškia, kad turime būti priešai“, – viename televizijos reportaže sakė šis respublikonas iš Alabamos.

„Tikimės, kad po Putino ir Trumpo susitikimo Helsinkyje galbūt prasidės nauja diena. Teks palaukti ir pažiūrėti“, – pridūrė jis.

Angliškai kalbėjęs S. Lavrovas savo ruožtu pareiškė tikintis, kad JAV senatorių vizitas „simbolizuos (JAV ir Rusijos) parlamentų santykių atnaujinimą“.

„Manau, kad dialogo atnaujinimas bus labai savalaikis įvykis artėjančio dviejų prezidentų susitikimo išvakarėse“, – pabrėžė ministras.

Vėliau antradienį senatoriai ruošiasi susitikti su abejų Rusijos parlamento rūmų atstovais.

S. Lavrovas taip pat pasveikino delegacija su artėjančia JAV Nepriklausomybės diena ir palinkėjo amerikiečiams sėkmės organizuojant 2026-aisiais vyksiantį Pasaulio futbolo čempionatą. Rusija yra šiuo metu vykstančio FIFA čempionato šeimininkė.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pažymėjo, kad senatorių susitikimas su V. Putinu neplanuojamas.

Jis pareiškė, jog Kremlius „labai patenkintas“, kad senatoriai lankosi Rusijoje.

„Esame įsitikinę, kad tarpparlamentiniai ryšiai yra vienas svarbiausių veiksnių dvišaliuose santykiuose“, – žurnalistams sakė D. Peskovas.

Maskva ir Vašingtonas paviešino planuojamo aukščiausio lygio susitikimo datą, praėjusią savaitę D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjui Johnui Boltonui susitikus su V. Putinu.

JAV ir Rusijos lyderiai pasimatys akis po svarbaus NATO viršūnių susitikimo Briuselyje.

Prognozuojama, kad ne kartą paniekinamai apie Aljansą kalbėjęs D. Trumpas vėl priekaištaus NATO Europos valstybėms, kad šios esą skiria per mažai lėšų savo gynybai.