„Mitchell 300“

Tai – Maurico Džiakmino (Maurice Jacquemin) kūrinys. Prancūzai, sulaukę kol pasibaigs „Hardy“ patentas pilnos vielos lankeliui, 1945 m., tokį patį įdiegia savo gaminiuose ir sukuria neinercinių ričių ikoną „Mitchell 300“. Patikimas, laikrodžių krumpliaračių sistemą primenantis, pagrindinės pavaros mechanizmas, ypač gerai klojantis valą ant ritės būgnelio. Aptakios korpuso ir rotoriaus sijonėlio formos puikiai sudera su elegantiškomis tiesiomis ritės kojelės ir rankenėlės linijomis. Tarsi visos detalės sudarytų vieną tobulą skulptūrą. Eksploatacija ir priežiūra – elementari: atsidarei korpuse esantį dangtelį, išvalei, sutepei ir pirmyn prie vandens. O apie rankelės formą ir konstrukciją nė nekalbu. Daugelis dabartinių ričių turi tą pačią formą ir įsriegimo su pagrindiniu dantračiu principą. Tiesa, krumpliaračiai garsiai ūžė, bet daiktas atliko savo funkciją, valą klojo gerai, o ko dar reikėjo žūklėje dvidešimto amžiaus 4 – 6 dešimtmečiuose. Kaina irgi buvo tikrai nedidelė, kaip to laikmečio tokio lygio gaminiui. Gal tai ir buvo paskutinis akcentas, kodėl „Mitchell“ tapo legenda.

„ABU Cardinal 44“

Vienas iš pagrindinių to laikmečio „Mitchell“ kompanijos konkurentų buvo švedų firma „ABU“. Įkurta Karlo Augusto Borgstromo (Carl August Borgström), ji bandė nė kiek nenusileisti prancūzų duetui. 1960 m. ji sukuria legendinį modelį „Cardinal 44“. Ši ritė turėjo inovatyvų, tiesioginio perdavimo, ypač galingą, pagrindinės pavaros mechanizmą bei tiems laikams labai modernų galinio stabdžio mechanizmą. Formos, diktuojant to laikmečio industrinio dizaino madai, buvo kampuotesnės, nei „Mitchell 300“, bet taip pat puikiai suderančios tarpusavyje. Beveik visos detalės buvo pagamintos iš nerūdijančio plieno ir net padegtos antikorozine danga, leidžiančia ritę naudoti žvejybai jūroje! Pasakykite, kaip tiems laikams, tai yra pakankamai įspūdinga. Ritės priežiūra, kaip ir konkurento prancūzo, taip pat buvo paprasta: atsukai vieną varžtą, nuėmei šoninį ritės dangtelį ir visas mechanizmas – kaip ant delno.

Abu Cardinal 44 ritė

„Shimano Stradic“

Tai – jau japonų kompanijos „Shimano“ gaminys. Modeliai tiek su priekiniu, tiek su galiniu stabdžiu buvo ypač populiarūs praeito amžiaus 9 dešimtmetyje. Ir nors tais laikais jau buvo daug puikių ričių, šis japonų žaisliukas išsiskyrė tiek savo dizainu, tiek technologiniais sprendimais. Baltos spalvos ritės korpusas ir dviguba rankenėlė susilaukė prieštaringų reakcijų tarp to laikmečio žvejų, įpratusių prie tamsių tonų ir elementarių rankenėlių. Tačiau inovatyvūs sprendimai, tokie kaip papildomas momentinis galinis ritės stabdys ar patentuota valo klojimo sistema, pelnė daugelio meškeriotojų simpatijas. Kaina taip pat buvo pakankamai padori, žinant, kad daiktas buvo pagamintas Japonijoje. Patikimumas taip pat buvo ne paskutinėje vietoje. Iki šiol galite pamatyti meškeriotojų, žvejojančių šiomis ritėmis.