Redoine'as Faidas, nuteistas kalėti 25 metus už ginkluotą apiplėšimą, per kurį buvo nužudyta policininkė, padedant bendrininkams sekmadienį pabėgo sraigtasparniu vos per kelias minutes, o šis incidentas Prancūzijos tarnybas atvedė į nepatogią padėtį.

Du bendrininkai įsilaužė į vieną Paryžiaus kalėjimą, pasinaudoję įrankiais metalui pjaustyti ir dūminiais užtaisais. Jie išvadavo R. Faidą ir kartu su išskrido jų laukusiu sraigtasparniu.

Teisingumo ministrė Nicole Belloubet sakė radijui „Europe 1“ išsiuntusi į šį kalėjimą grupę inspektorių „patikrinti, ar apsaugos priemonės buvo neveikiančios, kad galėtume jas ištaisyti“.

Ji užsiminė, kad sprendimas palikti R. Faidą tame pačiame kalėjime „kelis mėnesius“ tikriausiai buvo klaida.

„Turime pasirūpinti, kad tie patys žmonės nebūtų per ilgai laikomi toje pačioje vietoje, kai susiduriame su tokiu asmeniu, – sakė ji. – Ko gera, rotacija turėtų būti dažnesnė.“

R. Faido bendrininkai sekmadienio rytą pagrobė sraigtasparnį iš vienos skraidymo mokyklos ir privertė persigandusį instruktorių nuskraidinti juos į kalėjimą. Per operaciją orlaivis pakibo virš įstaigos kiemo.

Du juodai apsirengę vyrai, ginkluoti automatais, paleido dūminius užtaisus ir, naudodamiesi elektriniais įrankiais, prasibrovė į kalėjimo pasimatymų patalpą, kur R. Faidas kalbėjosi su savo broliu.

Neginkluoti kalėjimo prižiūrėtojai pabėgo ir paskelbė pavojų, bet R. Faidas paspruko greičiau kaip per 10 minučių.

Sraigtasparnis vėliau buvo rastas viename Paryžiaus šiaurės rytiniame priemiestyje, maždaug už 60 km nuo kalėjimo.

Nusikaltėliai sumušė pilotą ir jį paliko. Vyras buvo rastas ištiktas šoko.

Bėgliai paspruko automobiliu ir pakeitė kelias transporto priemones. Pirmasis jų panaudotas automobilis buvo rastas padegtas vieno prekybos centro stovėjimo aikštelėje.

N. Belloubet sekmadienį sakė, kad ši gauja tikriausiai išžvalgė kalėjimą bepilotėmis skraidyklėmis.

Penkeriais metais anksčiau R. Faidas pabėgo iš kito kalėjimo šiaurės Prancūzijoje, pasinaudojęs dinamito užtaisu.

Daugybė gerbėjų

Nuo 2011 metų vidurio R. Faidas buvo kalinamas už lygtinio paleidimo sąlygų pažeidimus. Anksčiau jis buvo teistas už bankų ir inkasatorių automobilių apiplėšimus.

Per 2013 metų pabėgimą jis buvo trumpam paėmęs įkaitais keturis kalėjimo prižiūrėtojus, grasindamas jiems pistoletu, ir galiausiai paspruko jo laukusiu automobiliu. Visi įkaitai buvo paleisti nenukentėję.

Po šešių savaičių jis buvo vėl sučiuptas viename viešbutyje Paryžiaus priemiestyje.

46 metų R. Faidas turėjo daug gerbėjų neramiuose sostinės priemiesčiuose, kurių gyventojų etninė sudėtis – labai mišri. Jis užaugo viename iš šių rajonų ir buvo keliskart rodytas per televiziją.

Policija jį buvo praminusi „Rašytoju“ dėl dviejų kartu su bendraautoriais parašytų knygų apie savo audringą jaunystę.

2009 metų balandį, per Paryžiaus kino festivalį, R. Faidas susitiko su režisieriumi Michaelu Mannu, 1995 metų filmo apie gangsterius „Karštis“ (Heat) kūrėju, ir jam pasakė: „Jūs buvot mano techninis konsultantas.“

R. Faidas rašė peržiūrėjęs šį filmą dešimtis kartų, kad pasisemtų idėjų, kaip būtų galima apiplėšti bankus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)