– Esate SMK Estetinės kosmetologijos katedros vedėja, dėstytoja, šiemet išleidote pirmąją Estetinės kosmetologijos laidą, kaip jaučiatės? Kokie buvo tie treji darbo su studentais metai?

– Galima sakyti, kad į gyvenimą išleidome vyriausiąjį savo vaiką. Tai pirmoji mūsų absolvenčių laida, todėl ir man, ir SMK nepaprastai svarbi ir reikšminga. Šioje laidoje mokėsi tik merginos, tačiau kituose kursuose turime ir, žinoma, visada laukiame vaikinų. Negaliu pasakyti, kad tai buvo lengva grupė, tačiau labai džiaugiuosi, kad merginos dirbo daug ir atsakingai. Parašė ir apsigynė puikius baigiamuosius darbus. Džiaugiuosi, kad į grožio rinką išleidome darbščias ir savo darbą mylinčias specialistes.

– Studentai labai Jus myli. Daugeliui esate ne tik katedros vedėja, dėstytoja, bet ir mama, draugė, padedate spręsti jų problemas, atsakote į iškilusius klausimus, padedate ne tik praktikos vietas rasti, bet ir įsidarbinti. Kokias vertybes stengiatės perduoti studentams?

– Visų pirma, studentus mokome, kad būtų sąžiningi ir teisingi, kad stengtųsi ir būtų geriausi savo srities specialistai. Ir tik nuo jų priklauso, ar jie įsiklauso ir pasiima viską, ką gali, geriausio. Mes jiems duodame geras meškeres, o ką jau su jomis darys – tik nuo jų priklauso. Man svarbiausia – išmokyti teisingai ir sąžiningai dirbti. Taip pat mokome, kad su klientais būtų švelnūs ir dėmesingi, mylėtų savo profesiją, darbą ir didžiuotis tuo, ką daro. Kadangi šiame kurse mokėsi tik merginos, mes jas vadinome grožio valdovėmis ir joms tai labai patiko. Gal todėl jos taip ir jaučiasi? Jos žino, kad jų rankose – kitų grožis. Iš SMK absolventės išėjo pakeltomis galvomis, drąsios ir pasitikinčios savimi, kaip tikros grožio valdovės, tačiau taip pat ir atsakingos bei sąžiningos, nes puikiai žino savo valdų ir kompetencijos ribas. Mes supažindinome jas su visomis teisinėmis atsakomybėmis, kurios gresia peržengus kompetencijos ribas. Todėl tikiu, kad dirbdamos jos bus sąžiningos ir prisiims visą atsakomybę.

– Gal jau žinote, kaip merginoms sekasi ieškoti darbų, ar visos dirba pagal specialybę?

– Didžioji dauguma studenčių jau seniai dirba pagal specialybę. Vienos dirbti pradėjo dar studijų metu, kitos – pasiliko praktikos vietose. Labai stengiamės, kad visos praktiką atliktų geriausiuose Lietuvos grožio salonuose. O jei merginos prašo, aš asmeniškai jas rekomenduoju, nes puikiai žinau, kas yra kas. Pati drąsiai pas jas dariausi ne vieną procedūrą, todėl gerai žinau kiekvienos stipriąsias puses ir talentus. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad jauna ir mažiau patyrusi specialistė kartais dvigubai daugiau meilės ir širdies į darbą įdeda.

– Kaip manote, ar visi geri specialistai gali būti ir geri dėstytojai? Kokius reikalavimus keliate Estetinės kosmetologijos katedros dėstytojams?

– Man svarbiausia, kad ne tik būtų geras specialistas, bet ir norėtų dalintis savo žiniomis. Kartais specialistai jaučia konkurenciją ir ne visas savo žinias nori perduoti. Tačiau aš galiu drąsiai pasakyti, kad konkurencijos nėra, nes kiekvienas turi savo nišą. Kaip manote, kodėl visos prabangios parduotuvės visada vienoje gatvėje išrikiuotos? Kiekvienas prekių ženklas turi savo pirkėją. Žmogus pats atsirenka, kas jam tinka, o kas netinka. Studentai labai jaučia dėstytojus, mato, kurie nuoširdžiai dalinasi, pataria, o kurie tiesiog formaliai išdėsto paskaitų medžiagą. Be to, šiuolaikiniams studentams labai svarbus glaudus bendradarbiavimas su dėstytojais. Dabartinė karta į visus iškilusius klausimus atsakymus nori gauti čia ir dabar, o ne po kelių dienų ar savaitės. Todėl labai svarbu, kad dėstytojai būtų lankstūs, geranoriški ir jiems išties rūpėtų studentai. Nes, jei nebus kontakto, nebus nieko. Mes studentus mokome ne tik profesinių dalykų, bet ir etiketo, bendravimo subtilybių, pagarbos sau ir kitam. Dėstytojo darbas labai sunkus ir čia reikia ne tik profesinių žinių, bet ir tam tikrų asmeninių savybių.


– Sakykite, kas buvo sudėtingiausia ruošiant estetinės kosmetologijos specialistes, ką kitais mokslo metais planuojate tobulinti?

– Pasakysiu paprastai: visos moterys pasaulyje yra vienodos, nes visos nori būti gražios, mylėti, būti mylimos ir turėti laimingas šeimas. Juk laimingiausi žmonės yra tie, kurie ryte skuba į darbą, o vakare skuba namo. Jei tai suvoktume ir taip gyventume, visi būtume laimingi. Darbe praleidžiame labai daug laiko, todėl tikrai negalime dirbti to, kas mūsų nedžiugina. Dirbdama su studentais jaučiuosi laiminga, gal todėl jokių sudėtingų dalykų ar sunkumų nebuvo, tačiau pastebėjau vieną bendrą tendenciją arba, kaip sakydavo mūsų protėviai, šiandieninę Dievo rykštę. Šiuolaikinė karta tiesiog suaugusi su mobiliaisiais telefonais, todėl vienas sunkiausių uždavinių – atpratinti studentus nuo mobiliojo telefono praktikos metu. Atrodo, aiškiname, prašome, bet jos vis tiek sunkiai paleidžia mobiliuosius iš rankų. Tarsi būtų suaugusios su jais. Apie specialistus, kurie darbo metu neišjungia telefono garso, net nenoriu kalbėti, nes tai labai neprofesionalu. Todėl kitais metais nuo pat pirmo kurso sugriežtinsime taisykles – mobiliuosius neštis į praktikos vietą bus draudžiama.

– Kadangi ne tik ruošiate grožio specialistes, bet ir daug metų vadovaujate grožio salonams, paaiškinkite, kas yra geras grožio specialistas?

– Mano salone dirba dvi kosmetologės ir abi yra puikios specialistės. Tik viena yra tiksli ir konkreti, o kita – lėta bei rami, jai labai svarbūs ritualai. Ir abi jos turi savo klientų ratą, nes vieniems reikia konkretumo ir tikslumo, o kitiems, kad procedūra vyktų neskubant ir su ritualais. Ir savo darbuotojas, ir studentus mokau, kad klientą galimą apgauti tik vieną kartą, nes jis daugiau niekada negrįš. Geriau uždirbti mažiau ir parduoti ne brangiausią prekę ar procedūrą, bet tą, kurios tikrai klientui reikėjo. Taip įgyjamas pasitikėjimas. Jei specialistas myli savo darbą, žmones, tuomet jis visada turės klientų. Labai svarbu, kad merginos, kurios renkasi estetinės kosmetologijos specialybę ar bet kurią kitą grožio sritį, suprastų, kad tai – aptarnavimo sfera. Klientai labai jaučia, kada jų nuoširdžiai laukia, maloniai priima, o kada tiesiog mechaniškai atlieka savo darbą. Energija, kurią kuriame savo buvimu, emocijos, kurias skleidžiame, sukuria mūsų aplinką. Visa tai jaučiame. Ir nesvarbu kas tai – grožio salonas, parduotuvė ar mūsų namai. Žinoma, būna visokių klientų. Ateina suirzę, sudirgę, todėl merginos, dirbančios su klientais, turi žinoti ritualus, kaip susigrąžinti gerąją energiją. Vienas paprasčiausių, tačiau tikrai veiksmingas būdas – tiesiog nusiplauti rankas ir veidą šaltu vandeniu. Taip pat visada saugo ugnis – žvakės tam labai tinka.

– Esate nepaprastai, žavi, elegantiška, visada šypsotės ir atrodote nepriekaištingai. Ne tik Jūsų dukros – Ramunė ir Violeta turėjo puikų pavyzdį, bet ir SMK studentės gali iš Jūsų daug dalykų pasimokyti. Sakykite, kaip Jums pavyksta visada taip gražiai atrodyti? Kokiais grožio ritualais pradedate ir baigiate dieną?

– Didžiulę įtaką man turėjo močiutė. Ji buvo nuostabi moteris ir jau tais laikais žinojo, kad norint, jog veidas būtų skaistus, reikia jį išrūgomis prausti. Ji visada sakydavo, kad moteriai svarbiausia – galva ir kojos. Suknutė gali būti ir kuklesnė, tačiau kojinės ir batai turi būti kokybiški, o plaukai tvarkingi. Išsiplauti plaukus juk nieko nekainuoja. Močiutės žodžiai man tiesiog įaugo į kraują. Kitas labai svarbus dalykas – mūsų veido oda. Mano svarbiausi grožio ritualai susideda iš elementarios veido odos priežiūros. Vakare, kad ir kokia būčiau pavargusi, niekada nepamirštu nusivalyti makiažo ir tonizuoti odos, kad ji pailsėtų per naktį, o ryte atgaivinu, pamaitinu serumu ir pasidarau lengvą makiažą. Tai trunka vos 20 minučių, o atrodau ir jaučiuosi puikiai. Ir jei anksčiau pakakdavo užsidėti šviežių agurkėlių kaukę ir oda atsigaudavo, dabar man reikia rimtesnių priemonių. Visų pirma, agurkėliai jau nebe tokie, kokie buvo prieš 20 metų, o ir grožio pramonė dabar tokia išvystyta, kad nėra prasmės eksperimentuoti. Kai žinai, kiek investuojama į grožio produktų gamybą, kad nuolat ieškoma naujų išradimų, kurie sustabdytų odos senėjimą ir pratęstų jaunystę, renkiesi tai, kas šiuo metu yra geriausia. Kremus ir serumus kuria mokslininkai, todėl abejoti, kad jie neturi poveikio, neverta. Kaip ir neverta lyginti brangių ir pigių kremų. Kita vertus, jei moteris rūpinsis savimi, savo energija, veido oda, natūralu, kad ilgiau išliks jaunatviška, sveika ir energinga. Vienas plastikos chirurgas yra pasakęs, kad jeigu moterys naudotų serumus, jie turėtų dvigubai mažiau darbo. Plastikos chirurgai tai pripažįsta, tik apie tai nekalba. Gera kosmetika visada veikia, tik reikia tinkamai ją pasirinkti.

– Patarkite, kaip išsirinkti tą tinkamiausią kosmetiką?

– Niekas kitas taip gerai neparinks kremo ar serumo kaip specialistas. Kaip manote, kodėl profesionalios kosmetikos nėra prekybos centruose? Nes ji yra aktyvi, todėl tik specialistas gali rekomenduoti. Kitu atveju ji gali netikti ir rezultatas bus priešingas nei tikėtasi. Ir tai bus ne todėl, kad priemonė bloga, o todėl, kad ji buvo netinkamai naudota.

– Kiekvienai moteriai nepaprastai svarbu mylėti save, rūpintis savo išoriniu ir vidiniu grožiu, deja, ne visoms tai sekasi. Patarkite toms, kurios šalia neturi tokio pavyzdžio kaip Jūs.

– Kartais mes galvojame, kad rūpintis savimi yra įgimta. Deja, tiesiog vienos mergaitės mato mamą, kuri rūpinasi savimi, o kitos - ne. Tik iš mamų ritualų gimsta dukrų ritualai. Nenuginčijama tiesa yra tai, kad kiekvienas į gyvenimą atsineša savo šeimos modelį. Žinoma, yra išimčių. Pasitaiko, kad ir iš asocialių šeimų išauga puikūs žmonės, bet pagrindinis mūsų visų gyvenimo pamatas yra mūsų šeimos modelis. Mums visiems išlieka ir įsimena ne nurodymai ar pamokymai, bet realūs pavyzdžiai, kuriuos matėme vaikystėje. Net ir darželinukas prašo mamos, kad ateidama į darželį pasipuoštų. Net ir mažam vaikui norisi, kad jo mama būtų graži. Kiekviena moteris turi išmokti ir įprasti skirti dėmesio sau. Mano nuomone, geriausia tą daryti anksti ryte, kol dar visa šeima miega. Būtent ankstus rytas – tinkamiausias metas ramiai, niekur neskubant padaryti mankštą, nusiprausti ir su ledukais atgaivinti veidą, išgerti puodelį kavos ar arbatos. Kai įpranti taip gyventi, supranti, kad kitaip negali. Visi ritualai, kuriems, atrodo, neturime laiko, tampa tokia pat norma, kaip ir išsivalyti dantis. Gaila, tačiau veido odą vis dar pamirštame. Net ir sakyti nereikia, koks gyvybiškai svarbus mums yra kokybiškas miegas. Tik gerai išsimiegojusios gražiai atrodysime ir jausimės harmoningai, nes bus pailsėjusi mūsų nervų sistema. Jei moterys įprastų anksti keltis – iš esmės pasikeistų visos šeimos gyvenimas. Šeimos taptų harmoningesnės ir daug laimingesnės. Rytais nereikėtų verstis per galvą, pačiai skubėti ir vaikų skubinti.


– Gera taip gyventi toms, kurios pagal prigimtį yra vyturiukai, o ką daryti pelėdžiukams?

– Ir aš visada galvojau, kad esu labiau pelėda nei vyturys. Mėgstu panaktinėti: gerą filmą pažiūrėti, knygą paskaityti ar kokį mezginį panarplioti. Tačiau išmokau save disciplinuoti. Kadangi žinau, kad turėsiu anksti keltis, stengiuosi atsigulti iki 23 valandos. O jei neužmiegu, visada padeda žolelių arbata.

– Sakykite, o kokių grožio paslapčių mokėte savo dukras. Kokias svarbiausias taisykles joms įdiegėte?

– Labai džiaugiausi, kai vyriausioji mano dukra Ramunė pasakė, kad jos Šarlota kaip ir aš, keliasi anksti, kad tik turėtų laiko sau. Gražu klausyti, kad šešiolikmetė mergaitė sąmoningai atsikelia anksčiau, kad galėtų ramiai išsiplauti plaukus ir neskubėdama išgertų puodelį kavos. Anksti keltis mėgsta ir Violetos Matas. Tiek mano anūkai, tiek dukros žino: kaip sutiksi dieną, tokia ji ir bus. Žinoma, visko būna ir vaikai serga, ir bemiegių naktų pasitaiko, tačiau kasdieninė ryto rutina turi būti tokia, kad visa šeima dieną pasitiktų su gera nuotaika. Taip pat dukros ir vyras visada žinojo, kad kartais privalau turėti laiko sau. Ir nesvarbu, ką aš tuo metu darysiu – daržą ravėsiu ar kaukę ant veido užsidėjusi gulėsiu, svarbiausia, kad pabūčiau viena. Kad ir kokios pavargusios mergaitės būdavo, prieš miegą nusivalyti makiažą buvo privaloma. Dar močiutė mane mokė, kad nusiplovus rankytes, kiekvieną dieną reikia rankšluostuku atstumti nagučių odeles. Jei mažos mergaitės, nusiplovusios rankas taip darytų, joms nereikėtų manikiūro. Natūraliai atstumtos odelės nebeauga. Ramunė manęs klausė, todėl jos rankos dabar labai gražios ir jai nereikia darytis manikiūro. Padailina nago formą, nulakuoja ir viskas. Violeta, deja, nepaklausė. Jei merginos jaunystėje tinkamai rūpintųsi savo veido oda, plaukais, tai brandžiame amžiuje turėtų mažiau rūpesčių.

– Ar tiesa, kad moterims labai svarbūs masažai, nes tik po jų jaučiasi pailsėjusios ir atgavusios jėgas?

Tikrai taip, moteriai labai svarbūs ir reikalingi masažai. Specialisto rankų niekas nepakeis ir pats veido masažo nepasidarysi. Jei specialistas profesionalus ir tinkamai priima, tai mes užmiegame veido masažo metu, o pabudusios jaučiamės lyg grįžusios po trumpų atostogų. Vaikystėje mumis rūpinosi mama, kuri paguldydavo, apkamšydavo patalėlius, o dabar labai panašiai mumis rūpinasi geras masažo meistras – rūpestingai paguldo, apklosto, todėl ir atsipalaiduojame, nes pasijaučiame lyg vaikystėje. Žinau, daugelis sakys, kad neturi laiko tokiems dalykams. Ką reiškia neturėti laiko sau? Pagalvokime, kiek laiko praleidžiame plepėdamos su draugėmis, kalbėdamos telefonu, naršydamos internete ar eidamos į renginius bei susitikimus tik dėl to, kad reikia. Kartais mums atrodo, kad mes privalome daryti vienus ar kitus dalykus, bet iš tiesų, mes nieko neprivalome. Mes privalome tik vieną – rūpintis savimi. Nes nuo mūsų sveikatos, energijos priklauso ir visos mūsų šeimos gerovė. Jei mama sveika ir laiminga, tai ir vaikai laimingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją