Net ir norintys sulieknėti žmonės nemėgsta apribojimų, mums patinka skonių įvairovė, gardūs valgiai. Brightside.me sudarė liekninančių maisto produktų derinių sąrašą – pasinaudokite juo ir imsite sparčiau lieknėti. Maksimaliai mėgaukitės valgymo laiku ir stenkitės kuo daugiau vartoti šių naudingų produktų derinių, kurie suteikia sotumo ir degina riebalus:

1. Avižinė košė ir žemės riešutų sviestas

Avižos – vienos sveikiausių kruopų. Jos neturi glitimo, bet yra puikus žmogui reikalingų vitaminų, mineralų, ląstelienos ir antioksidantų šaltinis. Avižose gausu naudingųjų skaidulų – beta gliukanų, kurios mažina cholesterolio ir cukraus lygį kraujyje, skatina gerųjų žarnyno bakterijų dauginimąsi ir ilgam suteikia sotumo.

Žemės riešutų sviestas gaminamas iš žemės riešutų. Jame – 25 proc. baltymų, tad tai puikus augalinių baltymų šaltinis. Žemės riešutų svieste mažai angliavandenių ir daug sveikų riebalų, todėl jis tinka sergantiems antrojo tipo diabetu ir žmonėms, kurie laikosi mažai angliavandenių turinčios dietos.

2. Morkos ir sezamų pasta

Morkos – labai vertinga daržovė, jose yra 10 proc. angliavandenių iš krakmolo, ląstelienos ir greitai įsisavinamų angliavandenių, jos turi mažą glikemijos indeksą. Morkos – vitamino A (beta karotino forma), kelių B grupės vitaminų, vitamino K ir kalio šaltinis. Morkos suteikia sotumo, jos padės sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį.
Sezamų pastoje gausu įvairių vitaminų ir mineralų, taip pat ir augalinių baltymų, todėl ji tinka veganams ir vegetarams. Sezamuose yra ląstelienos, suteikiančios sotumo, skatinančios lieknėjimą. Be to, sezamų sėklos turi uždegimą malšinančių ypatybių.

3. Špinatai, obuoliai ir imbieras

Špinatuose mažai angliavandenių ir gausų netirpios ląstelienos (kuri labai naudinga virškinimui), taip pat daug karotenoidų, vitaminų C, K, folio rūgšties, geležies ir kalcio, jie mažina oksidacinį stresą. Nemažas špinatuose esantis azoto rūgšties druskų kiekis reguliuoja kraujospūdį.

85 proc. obuolio sudaro vanduo, taigi obuoliai turi mažai kalorijų ir yra vertingi, norint sulieknėti. Juose gausu sotumą ilgam suteikiančios ląstelienos, be to, obuoliai sveiki širdžiai, smegenims, mažina vėžio riziką, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.

Imbiere yra gingerolio – cheminio junginio, kuris turi stiprių antiuždegiminių ir antioksidacinių ypatybių. Imbieras gerina virškinimą, taigi yra naudingas turintiems virškinimo sutrikimų.

4. Figos ir bertoletijos

Figos turi mažai kalorijų ir neturi riebalų, todėl yra puikus nesveikų užkandžių pakaitalas. Jose daug ląstelienos, saugančios nuo vidurių užkietėjimo ir ilgam suteikiančios sotumo. Figose labai daug antioksidantų, kurie neutralizuoja laisvųjų radikalų žalą.
Bertoletijose gausu ląstelienos, kuri mažina cholesterolio lygį. Jos – antioksidanto seleno šaltinis, o selenas spartina medžiagų apykaitą ir stiprina imunitetą. Bertoletijos ilgam suteikia sotumo, taigi mažiau norėsis nesveikų užkandžių.

5. Ananasai ir žaliųjų citrinų sultys

Ananasai – mažai kaloringi vaisiai, juose daug vandens, taip pat ir ląstelienos, kuri gerina žarnyno peristaltiką, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.

Žaliosiose citrinose yra reikalingiausių maistingų medžiagų, kurios padeda lieknėti. Citrinų rūgštis greičiau ir veiksmingiau nei kiti produktai degina riebalus. Flavonoidai stimuliuoja virškinimo sistemą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.

6. Kiaušiniai ir avokadai

Kiaušiniuose yra organizmui reikalingų baltymų, jie gardūs, ilgam suteikia sotumo, suteikia energijos, stabilumo. Kiaušiniai padės pasisotinti nepadauginant kalorijų – tai aktualu, norint sulieknėti.

Avokadai labai maistingi, juose gausu reikalingų vitaminų, kurie suteikia energijos, saugo sveikatą. Avokaduose yra ir fitocheminių medžiagų, kurios yra natūralus energijos šaltinis organizmui.

7. Alyvuogės ir pomidorai

Alyvuogės – vertingas ląstelienos šaltinis, užtikrinantis 20 pro. dienos normos. Vartojant daug ląstelienos, tinkamai funkcionuoja virškinimo sistema, skatinama žarnyno peristaltika. Daug ląstelienos turintis maistas ilgam suteikia sotumo jausmą, todėl nesigamina alkio hormonas grelinas, greičiau lieknėjama.

Pomidoruose gausu antioksidanto likopeno, saugančio organizmą nuo laisvųjų radikalų, kurie didina vėžio riziką, poveikio. Taip pat yra vitamino A, kalio, geležies. Šviežiuose pomidoruose mažai angliavandenių, o esantys sudaryti tik iš netirpios ląstelienos ir lėtai įsisavinamų angliavandenių.

8. Arbūzai ir balzaminis actas

Arbūzai saugo nuo inkstų ligų, aukšto kraujospūdžio, vėžio, diabeto, širdies ligų, insulto, nuo senatvinės tinklainės degeneracijos, nuo impotencijos. Arbūzų gabalėlių stiklinėje tėra 46 kalorijos, juos sudaro 92 proc. vandens – puikus užkandis lieknėjantiems. Arbūzuose taip pat daug vitamino C, A, įvairių maistingų medžiagų.

Balzaminiame acte daug antioksidantų, taigi jis saugo nuo diabeto, reguliuoja kraujospūdį, kraujotaką, saugo nuo inkstų akmenų susidarymo. Actas mažina apetitą, skatina sotumą – jis veiksmingas pagalbininkas lieknėjant, be to, mažina nutukimo riziką.

9. Bananai ir špinatai

Bananai pasižymi šiais privalumais: padeda lieknėti, mažina nutukimą, gydo žarnyno negalavimus, vidurių užkietėjimą, gydo nuo dizenterijos, anemijos, tuberkuliozės, artrito, podagros, inkstų ir šlapimo takų ligų. Bananai saugo nuo persivalgymo – juose daug sotumo ilgam suteikiančios ląstelienos, taigi stabdomas alkio hormono grelino gaminimas organizme.

Špinatuose daug baltymo, kurį virškinimo fermentai lengvai suskaido į amino rūgštis. Šie baltymai skatina raumenų masės didėjimą, taip pat skatina medžiagų apykaitą, gerina visų organų veiklą ir skatina greičiau gyti žaizdas.

10. Lašiša ir avokadai

Sumuštinis su lašiša ir avokadu

Lašiša – tinkamas maistas norintiems sulieknėti, nes joje daug baltymų, kurie reguliuoja apetitą kontroliuojančių hormonų gamybą. Lašišoje daug baltymų, bet mažai kalorijų, todėl spartinama medžiagų apykaita, o polinesotieji riebalai skatina lieknėti.
Avokadai puikiai dera su lašiša – juose gausu vertingų medžiagų, kurios ilgam suteikia energijos ir sotumo.

11. Vištiena ir Kajeno paprikos

Veiksmingai lieknėjama nuo baltymingo maisto. Dageliu tyrimų patvirtinta, kad greičiau lieknėja dažnai vištos krūtinėlės valgantys žmonės – juk vištos krūtinėlė yra baltyminga, turi mažai kalorijų.
Kajeno paprikose apsčiai kapsaicino – jis ir suteikia paprikoms aštrumo, taip pat reguliuoja apetitą, greitina medžiagų apykaitą, tad greičiau lieknėjama. Kajeno paprikos suteiks organizmui daug maistingų medžiagų, o kalorijų jos turi visai nedaug.

12. Medus ir citrina

Šis derinys tiesiog tobulas, norint sulieknėti. Citrinų rūgštis turi antibakterinių ir antiseptinių ypatybių, o meduje yra riboflavino, geležies, cinko, vitamino B6 ir ląstelienos.
Meduje daug cukraus, bet vis tik mažai kalorijų, o didelis kiekis maistingų medžiagų ilgam suteikia sotumo. Citrinos su medumi spartina medžiagų apykaitą – štai ir turite puikų liekninantį derinį.

13. Avokadai ir greipfrutai

Greipfrutai ne tik gardūs, bet ir vertingi, nes juose mažai kalorijų, o vitaminų – daug. Įvairiais tyrimai pagrįsta, kad nuolat valgant greipfrutų lieknėjama. Taip yra todėl, kad žmogaus organizme aktyvuotą baltymų kinazę aktyvuoja notkatonas – greipfrutuose esanti medžiaga, taip spartinama medžiaga apykaita ir lieknėjama.

Avokada ir greipfrutai – puikūs komponentai į salotas. Greipfrutai padės įsisavinti maistingas medžiagas iš avokadų. Sveikieji avokadų riebalai gerina likopeno įsisavinimą, taip organizmas gauna daugiau energijos, ilgesnį laiką jaučiamas sotumas. Greipfrutai ir avokadai – gardi keptų bulvyčių ar salotų su makaronais alternatyva.

Mito apie ispaninio šalavijo sėklas paneigimas

Paplitusi nuomonė, kad ispaninio šalavijo sėklos padeda lieknėti, nes skrandyje išbrinksta, suteikia sotumo, taip mažiau valgoma maisto ir lieknėjama. Deja, šios sėklos labai kaloringos – 100 g yra 486 kalorijos, be to, jos sulaiko skysčius organizme. Saikingai valgant ispaninio šalavijo sėklų aprūpinsite organizmą reikalingomis maistingomis medžiagomis, bet jei padauginsite – tikėtini nepageidaujami šalutiniai poveikiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)