Praėjus trims mėnesiams po atakos Solsberio mieste, dėl kurios kaltinama Rusija, vieningai Maskvą pasmerkusios ES lyderiai sakė norintys naujų priemonių cheminio ginklo plitimui sustabdyti. Minėtame pietų Anglijos mieste vienas buvęs rusų šnipas ir jo duktė buvo apnuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Į viršūnių susitikimą Briuselyje susirinkę ES lyderiai paragino „kuo greičiau priimti naują ES apribojamųjų priemonių režimą sprendžiant cheminio ginklo naudojimo ir platinimo“ problemą.

Raginimas buvo pareikštas kitą dieną po to, kai tarptautinė bendrija nubalsavo padidinti pasaulinės cheminių ginklų priežiūros agentūros įgaliojimus ir leisti jai įvardyti atsakinguosius už chemines atakas Sirijoje.

Išpuolis Solsberyje, pasikartojančios cheminės atakos kruviname Sirijos pilietiniame kare ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno netikro brolio nužudymas Malaizijoje panaudojant nervus paralyžiuojančią medžiagą VX privertė nuogąstauti, kad šimtmečio senumo tabu dėl cheminių ginklų yra laužomas.

Europos Komisija sakė, kad trečiadienį Jungtinių Tautų sprendimas padidinti Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) įgaliojimus yra „itin svarbus žingsnis išsaugant ir palaikant pasaulinę normą prieš cheminių ginklų naudojimą“.

Be to, Europos šalims vis labiau nerimaujant dėl Rusijos kišimosi į rinkimus visame žemyne, viršūnių susitikimo dalyviai pavedė Komisijai pasiūlyti „koordinuotą ES atsaką į dezinformacijos iššūkį“.

Lyderiai taip pat paragino ES šalis glaudžiau ir tariantis su NATO bendradarbiauti kovoje su „priešiškos žvalgybinės veiklos“ grėsme.