Ketvirtadienį Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija ir Europos Komisija pasirašė susitarimą dėl Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su kontinentine Europa per Lenkiją iki 2025 metų.

Kaip teigiama penktadienį prieš spaudos konferenciją žurnalistams išdalintoje informacijoje, pasirašytas politinis susitarimas yra pirmasis ir vienintelis tokiu politiniu lygiu patvirtintas įsipareigojimas dėl sinchronizacijos.

Jame taip pat yra įtvirtinta sinchronizacijos data, t.y. 2025 metai, konstatuojamas sinchronizacijos scenarijus.

„Vakarykštį susitarimą tikrai verta vadinti istoriniu. Tai ne tik mūsų nuomonė, bet ir Europos Komisijos. Esame pasiekę narystę Europos Sąjungoje, narystę NATO, tai – politinio, ekonominio saugumo elementai. Energetikoje, deja, to dar nesame pasiekę“, – sakė Ž. Vaičiūnas

Artimiausias su šiuo projektu susijęs žingsnis yra Europos Komisijos projekto BEMIP aukšto lygio grupės techninių sprendimų dėl sutarto scenarijaus patvirtinimas. Po to, 2018 metų rugsėjį, Lenkija kartu su Baltijos šalimis pateiks prisijungimo paraišką Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacijai (ENTSO-E).

2019 metų birželį Baltijos šalys turėtų atlikti izoliuoto darbo bandymą. Tais pačiais metais tikimasi, kad ENTSO-E išduos prisijungimo sąlygas.

Nuo 2020 iki 2025 metų Baltijos šalių ir Lenkijos perdavimo sistemos operatoriai sieks įgyvendinti ENTSO-E sąlygas, kol galiausiai, 2025 metais Baltijos šalys sinchronizuosis su kontinentinės Europos elektros tinklais.

EPSO-G infrastruktūros direktorius, „Litgrid“ valdybos pirmininkas Rimvydas Štilinis pasakojo, kad iš viso yra trys su projekto finansavimu susiję etapai.

„Tikimės, kad finansavimas bus užtikrintas maksimalus. Mūsų siekis yra paramos intensyvumą užsitikrinti 75 proc., tyliai mes svajojame apie 85 proc., nes tokia teorinė galimybė yra. Bendra sinchronizacijos kaina arba biudžetas yra iki 1 mlrd. eurų“, – pasakojo jis.

Nuo 2010 iki 2015 metų buvo įgyvendinti 4 sinchronizacijai svarbūs projektai. Laikotarpyje tarp 2016 ir 2020 metų įgyvendinami dar 7 projektai, o 2021–2025 metais planuojami dar 9 sinchronizacijai svarbūs projektai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)