Kaip ir kiekvieną vasarą, atsiranda daug studentų, daug mokinių, kurie ieškosi darbo. Ir aš buvau viena iš jų. Birželio pradžioje pradėjau ieškotis darbo. Skelbimų daugiau nei 2000, mano CV gavo maždaug 50 darboviečių (turiu paminėti, jog kandidatavau tikrai ne į aukštas pozicijas, o į vienas paprasčiausių – pardavėjai, konsultantai, padavėjai, valytojai), iš jų atsiliepė 8, o norinčios mane priimti buvo tik 2 (apie darbo sąlygas net nekalbu, nes jos ten tikrai ne pačios geriausios).

Klausimas, kodėl birželio pabaigoje (mėnesį ieškojau darbo) aš, jaunas, motyvuotas, mokantis daugiau negu 2 kalbas žmogus, vis dar sėdžiu be darbo ir neturiu galimybės gaut net minimalią algą Atsakymas paprastas – darbdavių nesupratingumas. Man nuėjus į visus pokalbius, darbdaviai vieningai teigė, jog jiems reikia žmogaus su patirtimi. Tuomet iškyla klausimas, kaip man gauti tos patirties, jei net į pačias paprasčiausias darbo pozicijas aš nesu priimama?

Ar man iš viso yra galimybė, neturint tų stebuklingų galių turinčių žmogeliukų, kitaip dar vadinamų „pažįstami“, gaut darbą Lietuvoje? Jei net valytojos darbui reikia turėti patirties... Praradusi viltį Lietuvoje, aš, kaip ir dauguma jaunų žmonių, ieškojau darbo užsienyje, ir radau. Užsienio darbdaviams paminėjus, kad neturiu patirties, buvau suprasta ir man draugiškai atsakė, jog tai ne bėda ir tikrai gali mane priimti ir išmokyti.

O ką kalbėt apie atlyginimą – 7,94 Eur/val. Taigi, vienu metu liūdna ir juokinga, jog Lietuvoje paprastos pareigos reikalauja turėti tiek daug savybių, o dirbi taip pat juodai už minimumą, kai užsienyje užtenka vidurinio išsilavinimo ir vidutinių anglų kalbos žinių, o gauni jau trigubai ar net keturiskart daugiau nei čia, savo gimtinėje. O vėliau Lietuvos žmonės, valdžia kelia diskusijas, kodėl kyla emigracijos lygis, kaip jį sumažinti.

Šiuo klausimu aš noriu kreiptis į mielus Lietuvos žmones – pradėkite nuo savęs. Tuomet Lietuvoje bus geriau gyventi ne tik man, bet ir Jums.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.