Ši dieta skiriasi nuo populiarios dietos „5 : 2“, kurios laikantis penkias dienas per savaitę leidžiama maitintis įprastai, o dvi dienas per savaitę patariama apsiriboti 25 proc. kalorijų kiekio – 500 kalorijų moterims, 600 kalorijų vyrams.

Laikantis dietos „16 : 8“, sumažinamas valgymo laikas, taigi per dieną suvartojama 300 kalorijų mažiau ir ima mažėti svoris.

Tyrimo autorė profesorė Krista Varady iš Ilinojaus universiteto (Čikaga) teigė: „Šis tyrimas rodo, kad galima lieknėti ir neskaičiuojant kalorijų, neatsisakant tam tikrų maisto produktų. Galbūt žmonėms bus lengviau laikytis dietos „16 : 8“.

Pavyzdžiui, daugiau nei trečdalis JAV gyventojų ir apie 26 proc. Jungtinės Karalystės gyventojų yra nutukę. Dėl didelio kūno svorio atsiranda širdies ligų, insulto ir inkstų ligų rizika.

Kaip vyko tyrimas

Tyrėjai stebėjo 23 nutukusius žmones, kurių amžiaus vidurkis buvo 45 metai. Nuo 10 iki 18 val. tyrimo dalyviai galėjo valgyti bet ką, o likusią dienos dalį – gerti tik kalorijų neturinčius gėrimus, kaip antai, vandenį, gazuotą vandenį, juodą arbatą ar kavą.

Tiriamieji tris mėnesius surašinėjo, ką valgė. Vėliau jų svorio ir kraujospūdžio duomenis palygino su žmonių, kurie laikėsi kitokios dietos.

Dieta „16 : 8“

Profesorė K. Varady teigė: „Šio tyrimo rezultatai panašūs į kito tyrimo rezultatus, kai buvo pasninkaujama pora dienų, tai kitokia dieta, bet dietos „16 : 8“ žmonėms lengviau laikytis. „16 : 8“ dieta – dar vienas lieknėjimo įnagis, kuris buvo moksliškai pagrįstas. Kalbant apie svorio mažėjimą, žmonėms reikia išsiaiškinti, kas jiems labiausiai tinka, nes net nedidelė sėkmė gali prisidėti prie sveikatos pagerėjimo.“

Tyrimas taip pat atskleidė, kad dieta „16 : 8“ padėjo sumažinti kraujospūdį, bet insulino, cholesterolio lygio nesumažino.

Tyrimo duomenys buvo aprašyti leidinyje „Nutrition and Health Aging“.

Pasninkavimas – naudinga smegenims

Šių metų kovą buvo atliktas tyrimas, parodęs, kad pasninkavimas naudinga smegenims.

Tyrimo duomenimis, mažai riebalų turinti dieta, kurios kaloringumas buvo 40 proc. mažesnis, sumažino uždegimą pelių smegenų ląstelėse. Toks mitybos planas gerina ir smegenų audinio funkcionavimą, teigė tyrėjai.

Tyrimui vadovavęs daktaras Bartas Eggenas iš Nyderlandų Groningeno universiteto Medicinos centro (Nyderlanduose) teigė: „Mikroglijų uždegimą, kylantį dėl amžiaus pavyko sustabdyti tik tada, kai pelėms buvo duodama mažai riebalų turinčio maisto ir ribojamas kalorijų kiekis. Vien mažai riebalų turinčios dietos nepakako sustabdyti tų pokyčių.“

Mikroglijos – dalis nervų sistemos ląstelių, kurios užtikrina tinkama smegenų audinio funkcionavimą.

Tyrimo rezultatai aprodė, kad kalorijų sumažinimas – veiksmingesnė priemonė užtikrinti smegenų sveikatą nei sportavimas.

Dėl smegenų ląstelių uždegimų kyla išsėtinė sklerozė ir Rasmuseno encefalitas, kuris pasireiškia priepuoliais ir gali peraugti į demenciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)