M. Altanas 2016-ųjų rugsėjį buvo suimtas dėl ryšių su JAV gyvenančiu musulmonų dvasininku Fethullah Gulenu ir jam buvo skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė.

Teismo sprendimu žurnalistas buvo paleistas iš netoli Stambulo esančio Silivri miesto kalėjimo, nurodė spaudos laisvės grupė P24.

Vis dėlto apkaltinamasis nuosprendis jam panaikintas nebuvo; žurnalistui bus draudžiama išvykti, be to, jis turės reguliariai registruotis policijoje.

Konstitucinis Teismas sausį nusprendė, kad M. Altanas turėtų būti paleistas, nes jo teisės buvo pažeistos, tačiau žemesnės instancijos baudžiamasis teismas ignoravo šią nutartį ir paliko jį kalėjime.

Europos Žmogaus Teisių Teismas kovą taip pat nusprendė, kad šio žurnalisto teisės buvo pažeistos dėl laisvės atėmimo.

„Esu laisvas po 21 mėnesio, nors niekada neturėjau būti areštuotas“, – iš kalėjimo išėjusį M. Altaną, kurį pasitiko draugai ir kolegos, citavo P24.

„Tegul mano paleidimas būna šiokia tokia viltis teisei ir demokratijai“, – pridūrė jis.

„Teisingumo parodija“

Sprendimą išlaisvinti M. Altaną trečiadienį priėmė Stambulo apygardos teismas, išnagrinėjęs jo apeliaciją bei atsižvelgęs į ankstesnę „privalomą“ KT nutartį.

„Mehmeto Altano paleidimas yra gerokai pavėluotas“, – pranešime sakė teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ Europos skyriaus direktorė Gauri van Gulik.

„Jo įkalinimas buvo teisingumo parodija, gilių Turkijos teisingumo sistemos trūkūmų pavyzdys“, – pridūrė ji.

Ekonomikos profesorius ir populiarių laikraščių skiltininkas buvo nuteistas vasarį drauge su keliais kitais visuomenės veikėjais, įskaitant jo brolį žurnalistą ir rašytoją Ahmetą Altaną ir iškilią žurnalistę Nazli Ilicak.

Stambulo apygardos teismas nusprendė palikti už grotų A. Altaną bei N. Ilicak bei atidėjo jų apeliacinių skundų nagrinėjimą iki rugsėjo 21-osios. Tądien bus nagrinėjamas ir M. Altano skundas dėl apkaltinamojo nuosprendžio.

Šie žurnalistai buvo apkaltinti ryšiais su F. Gulenu, kurį Turkija kaltina 2016 metų liepos 15-osios pučo rengimu. F. Gulenas tuos kaltinimus neigia.

Jie buvo nuteisti už veiksmus prieš Turkijos konstituciją ir narystę teroristinėje organizacijoje.

Nuosprendžiai tiems žurnalistams buvo paremti tuo, kad jie pasirodė per televiziją nepavykusio perversmo išvakarėse ir neva perdavė „pasąmonę veikiančių žinučių“, raginančių nuversti R. T. Erdogano vyriausybę.

„Tūkstančiai kitų“

Jiems iškeltos bylos sukėlė nerimą dėl žiniasklaidos laisvės Turkijoje tebegaliojant nepaprastajai padėčiai, kuri buvo įvesta iškart po nepavykusio perversmo; per dvejus metus buvo suimti dešimtys žurnalistų.

M. Altanas buvo paleistas praėjus trims dienoms po prezidento ir parlamento rinkimų, kuriuose pergalę užsitikrino R. T. Erdoganas ir po kurių jis įgis plačių naujų įgaliojimų.

Dar prieš rinkimus prezidentas žadėjo, kad po inauguracijos jis panaikins nepaprastąją padėtį. Aktyvistai savo ruožtu tvirtina laukiantys darbų, o ne vien žodžių.

Be to, Stambulo teismas nurodė paleisti teisių aktyvistą Celalettiną Caną, kuris kalėjime buvo nuo vasario.

„Teismai dabar privalo atkreipti dėmesį į tūkstančius kitų, kurie tebėra neteisingai įkalinti Turkijoje“, – pareiškė G. van Gulik. Ji pabrėžė, kad „Amnesty International“ vadovas Turkijoje Taneras Kilicas kalėjime yra jau ilgiau kaip metus.

Pasak P24, iki paleidžiant M. Altaną Turkijos kalėjimuose buvo 182 žurnalistai. Dauguma jų buvo įkalinti galiojant nepaprastajai padėčiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją