„Pagal pasiektą susitarimą, Helsinkyje liepos 16 dieną įvyks Rusijos Federacijos prezidento Vladimiro Putino ir Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Donaldo Trumpo susitikimas. Per derybas ketinama aptarti Rusijos ir Amerikos santykių esamą padėtį ir tolesnės plėtros perspektyvas, taip pat aktualius tarptautinės darbotvarkės klausimus“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Baltųjų rūmų pranešime sakoma, kad abu lyderiai taip pat diskutuos apie „virtinę nacionalinio saugumo klausimų“.

D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas trečiadienį Maskvoje susitiko su V. Putinu. Jiedu aptarė pirmojo visaverčio abiejų prezidentų susitikimo detales.

JAV ir Rusijos santykiai pasiekė nuo Šaltojo karo neregėtas žemumas dėl Maskvos 2014 metais įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos, vaidmens Rytų Ukrainą krečiančiame separatistiniame konflikte, įtariamo politinio kišimosi į 2016 metų Amerikos prezidento rinkimus, taip pat tvyrant nesutarimams dėl konflikto Sirijoje.

Praeitų metų pradžioje į valdžią atėjęs D. Trumpas stengėsi pagerinti ryšius su V. Putinu, nors tarp Maskvos ir Vakarų tvyro didelė įtampa.

D. Trumpas šį mėnesį užsiminė, kad Rusijai turėtų būti leista vėl prisidėti prie Didžiojo septyneto (G-7). Maskva iš šių išsivysčiusios pramonės šalių klubo buvo pašalinta, kai atplėšė nuo Ukrainos Krymą.

Šis pasiūlymas nuskambėjo per G-7 viršūnių susitikimą Kanadoje, aptemdytą aštrių nesutarimų tarp D. Trumpo ir sąjungininkų.

Vėliausias trumpas V. Putino ir D. Trumpo susitikimas įvyko pernai lapkritį Vietname per Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimą.

D. Trumpas liepos 11–12 dienomis planuoja dalyvauti Briuselyje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime, o liepos 13-ąją vyks į Didžiąją Britaniją susitikti su premjere Theresa May ir karaliene Elizabeth II.

Maskva: Prieš Trumpo ir Putino derybas susitiks Rusijos ir JAV diplomatijos vadovai

Prieš numatomas Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir JAV vadovo Donaldo Trumpo derybas aptarti jų detalių turėtų susitikti abiejų šalių diplomatijos vadovai, ketvirtadienį pareiškė Maskva.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas sakė, kad per artimiausias dvi savaites turėtų įvykti JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo ir rusų diplomatijos vadovo Sergejaus Lavrovo susitikimas.

Maskva jau pateikė pasiūlymą dėl šio susitikimo detalių ir laukia Vašingtono atsakymo, S. Riabkovą citavo Rusijos naujienų agentūros.

D. Trumpas žurnalistams sakė, kad veikiausiai susitiks su V. Putinu liepą, kai lankysis Europoje. Jis minėjo, kad šios derybos gali įvykti Suomijos arba Austrijos sostinėje. Prezidentas taip pat sakė, kad lauks naujienų iš savo patarėjo Johno Boltono, kuris išvakarėse lankėsi Maskvoje ir aptarė su vietos pareigūnais JAV ir Rusijos viršūnių susitikimo idėją.