„Principiniai dalykai nesikeičia. Dėl 2,5 (VDU – BNS) iki 2020 metų, mes to neatsisakome, tai yra trimečiame plane ir tai bus padaryta. Tačiau yra nuogąstavimas galbūt neprisiimti įsipareigojimo, kurį galbūt kažkada reikėtų keisti“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Anot jo, situaciją ketinama įvertinti šių metų rudenį, kai bus pateiktos aiškesnės kitų metų finansinės prognozės.

„Jau dabar turime tvarias prognozes ir matome, kad tai gali būti įgyvendinta, ir 2020 metais bus 2,25, o 2021 metais bus 2,5. Jei įvyktų, kažkas pasaulyje, kas nuo mūsų nepriklauso, tai natūraliai reikėtų koreguoti. Kol kas šiandien žiūrint į pasaulį, į Europą ir į Lietuvą tikrai nėra jokių prielaidų sakyti, kad turime ruoštis kažkokioms kataklizmoms, dėl to tas nuoseklus didinimas niekur nedingo. Čia tiesiog yra kompromisų ir kai kieno baimių nuraminimas“, – kalbėjo premjeras.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) trečiadienį pritarė naujam valdančiųjų lyderių pasiūlymui kitąmet neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) taikymo ribą išplėsti iki 2 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) ir atsisakyti ketinimų 2020 metais šią ribą padidinti iki 2,25, o 2021-aisiais – iki 2,5 VDU.

Naują projektą antradienį įregistravo premjeras Saulius Skvernelis, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ir socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis. Jame neatsisakoma planų, kad NPD kitąmet turėtų siekti 300 eurų, 2020 metais – padidėti iki 400 eurų, o 2021 metais – iki 500 eurų.

Seimas antradienį po svarstymo buvo pritaręs kompromisiniu vadinamam siūlymui, pagal kurį NPD taikymo riba per trejus metus didėtų iki 2,5 VDU. Tam buvo pritaręs ir BFK. Vyriausybė pirminiame mokesčių reformos plane NPD iki 2,5 VDU siūlė padidinti jau nuo 2019 metų.

NPD didinimo iki 2,5 VDU planams aktyviai prieštarauja parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas bei dalis opozicijos atstovų. Anot jų, trečiaisiais reformos metais valstybės biudžetas dėl to negautų daugiau kaip 700 mln. eurų pajamų, todėl mažės valstybės galimybės tinkamai finansuoti viešąsias paslaugas.

Seimas dėl Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisų galutinai balsuos ketvirtadienį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)