Ministras Vilius Šapoka teigė, jog nuogąstavimai yra paremti „buhalterine logika“. Pasak jo, į pokyčius reikia žiūrėti kompleksiškai, be to, 2019 metų biudžetas sudarinėjamas ir jame bus atsižvelgta į mokesčių pakeitimus.

„Buvo nuogąstavimų iš opozicijos, kad skylės (atsivers – BNS) biudžete. Bet aš palyginčiau tai, kaip aukštosios matematikos uždavinio sprendimą su skaitliukais. (...) Pernai priimdami biudžetą, skyrėme skurdui mažinti daugiau nei 600 mln. eurų. Taip pat buvo gąsdinimų, kad atsivers pusės milijardo dydžio skylė viešuosiuose finansuose. Šiuo metu akivaizdu, kad turėsime perteklinį biudžetą (...) Negalima taip buhalteriškai, primityviai suskaičiuoti, o poveikis yra makroekonominis“, – „Žinių radijui“ sakė V. Šapoka.

Pasak ministro, reformos prisidės prie didesnio užimtumo, naujų, gerai apmokamų darbo vietų kūrimo, investicijų pritraukimo, vartojimo didėjimo. Kartu ministras tikisi, kad dėl Vyriausybės suplanuotų pokyčių mažės emigracija.

„Turime nuimti tą didžiulę (mokestinę – BNS) naštą nuo dirbančiųjų ir regione, lyginant su kitomis Baltijos šalimis, Lietuvoje bus palankiausia aplinka dirbantiesiems, investicijoms, naujų darbo vietų kūrimui. Ir kas yra svarbu: tie, kurie šiuo metu dvejojo, išvykti ar ne iš Lietuvos, tai bus tikrai geras signalas, kad reikia likti, ir tie, kurie yra išvykę, manau, kad tai bus gestas, kad jie grįžtų namo“, – kalbėjo V. Šapoka.

Ministras pabrėžė, kad Seimas, svarstydamas mokesčių reformą, „grįžo prie esmės ir dabartinis kompromisinis variantas praktiškai identiškas tam, kurį pasiūlė Vyriausybė“.

Seimas ketvirtadienį ketina apsispręsti dėl mokesčių reformos, kuri numato su darbo santykiais susijusius mokesčius konsoliduoti darbuotojo pusėje, įvesti 20 ir 27 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifus, padidinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) ir išplėsti jo taikymo ribas.

Parlamentarai turėtų ketvirtadienį galutinai balsuoti ir dėl pensijų pertvarkos, kurioje atsisakoma „Sodros“ įmokos dalies pervedimo į pensinius fondus, keičiama privataus kaupimo formulė, o pensijų anuitetų mokėtoja numatoma paskirti išimtinai „Sodrą“.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)