JAV gynybos pramonės milžinė „Lockheed Martin“ praeitą savaitę Teksase perdavė lėktuvų F-35 turkų pareigūnams, bet valstybės sekretoriaus pavaduotojas Wessas Mitchellas perspėjo, kad ši programa dar gali būti sustabdyta.

Radarais sunkiai susekami naikintuvai liks Arizonoje, kol bus mokomi jų pilotai turkai, tad Valstybės departamentas dar turi laiko įsikišti, W. Mitchellas sakė per posėdį Senate.

„Per šią programą JAV lieka orlaivių saugotoja, kol jie bus pergabenti. Tai paprastai įvyksta po ilgo mokymų proceso“, – pareigūnas sakė Senato užsienio ryšių komitetui.

„Esame įsitikinę, kad esama galiojančių teisinių sąlygų, kurios leistų mums tam tikromis aplinkybėmis – įskaitant susirūpinimą nacionaliniu saugumu – sustabdyti perdavimą“, – pridūrė jis.

„Tai žinant manome, kad tebeturime laiko ir galimybių užtikrinti, kad Turkija nesiimtų stumti į priekį S-400 (pirkimo), kol turėsime priimti sprendimą dėl F-35“, – aiškino.

Praeitą savaitę Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas buvo perrinktas ir įgijo didesnių galių.

Jo administracija nesutaria su savo NATO sąjungininku Vašingtonu dėl virtinės klausimų, įskaitant ne kartą Ankaros deklaruotą ketinimą įsigyti Rusijos gaminamų priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemų S-400.

Tokiu atveju Turkijos oro erdvės gynybos sistema nebebūtų suderinama su naudojamomis jos sąjungininkų Vakaruose. Be to, būtų pažeidžiamos Maskvai paskelbtos JAV sankcijos, turinčios suvaržyti Rusijos gynybos sektorių.

JAV įstatymų leidėjai svarsto galimybes nubausti Turkiją, jeigu ji nusipirks S-400 arba toliau laikys kalėjime daugiau kaip dvi dešimtis Amerikos piliečių dėl „neteisingų“ kaltinimų, susijusių su R. T. Erdogano paskelbta nepaprastąja padėtimi po 2016 metais mėginto įvykdyti karinio perversmo.

Tačiau W. Mitchellas sakė, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija jau turi visas reikiamas galias, užtikrinamas veikiančių sankcijų įstatymų.

Pasak jo, JAV nedviprasmiškai leido suprasti, kad „S-400 įsigijimas neišvengiamai paveiks Turkijos karinio ir pramonės bendradarbiavimo su Jungtinėmis Valstijomis perspektyvas, įskaitant F-35 (pardavimą)“.

„Kuo aiškiausiai sakėme – tiek privačiai, tiek viešai: sprendimas dėl S-400 kokybiškai pakeis JAV ir Turkijos ryšius tokiu būdu, kad juos būtų labai sunku pataisyti“, – perspėjo W. Mitchellas.

Turkija sako, kad susitarimas dėl S-400 sistemų jau sudarytas, bet W. Mitchellas nurodė įstatymų leidėjams, kad Vašingtonas išvadą padarys tik tuomet, „kai ši technologija iš tikrųjų bus perduota“.