Nesupranta, kodėl jį užsipuola

Savo socialinio tinklo „Youtube“ paskyroje Cyclist Andrew dviratininkas Andžej Š. dalinasi vaizdo įrašais ir tikina, kad neatsakingai vairuoja automobilių vairuotojai, o ne jis. „Nesuprantu, kodėl žmonės piktinasi mano vairavimu, kai didžiausias mano nusižengimas tai, kad keičiu juostas be posūkių (tai daryti sudėtinga). Greičio neviršiju, mandagiai elgiuosi gatvėje“, – į kritiką taip atsako dviratininkas. Jis įtaria, kad žmonės jo vairavimo stilių laiko chuliganišku dėl kameros objektyvo kampo, kuris vizualiai, iškraipo greičio suvokimą.

Savo ruožtu VPK Kelių policijos valdybos Patrulių rinktinės vadas Žydrūnas Adomaitis primena, kad visi dviratininkams galiojantys reikalavimai yra apibrėžti Kelių eismo taisyklių 8 skyriuje. „Pagrindinis dalykas – dviratininkas privalo važiuoti kuo arčiau dešinio kelio krašto“, – teigia Ž. Adomaitis.

Pareigūnas taip pat peržiūrėjo vaizdo įrašą ir sutinka, kad Andžej Š. vairuoja tikrai nesaugiai. „Tai yra pavojingas nardymas tarp automobilių. Nesvarbu, kad jos nuo dviračio gana toli. Vairuotojams yra sunku pastebėti dviratininkus, kadangi jie važiuoja pakankamai greitai. Dviratininkas gali bet kada nukentėti. Tikrai nerekomenduojame taip važiuoti ir rizikuoti savo sveikata. Automobilis yra metalas, kuris tik įlinks, o dviratininkas – gali rimtai sužeisti“, – sako Ž. Adomaitis.

Policijos pareigūnams dviratininko vardas ir pavardė yra žinomi. Ž. Adomaitis tikina, kad pilietis bus iškviestas į policijos komisariatą pasiaiškinti.

Baudos iki 230 eurų

Ž. Adomaitis primena, kad važiuoti važiuojamąja dalimi dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 14 metų asmenims, o išklausiusiems Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos nustatytą mokymo kursą ir turintiems mokyklos išduotą pažymėjimą, – ne jaunesniems kaip 12 metų asmenims. Prižiūrint suaugusiajam, važiuoti važiuojamąja dalimi dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 8 metų asmenims. Gyvenamojoje zonoje dviračių vairuotojų amžius neribojamas.

Jis taip pat suaugusiems rekomenduoja nevengti šalmų. „Galva yra viena iš jautriausių žmogaus vietų, kurią pažeidus gali būti daugybė komplikacijų“, – pastebi pareigūnas.

„Žmonėms tikriausiai lengviau suprasti, kas draudžiama dviračių vairuotojams, nes išvardinus tai, pasidaro aišku, kas leidžiama“, – teigia Ž. Adomaitis.

DELFI primena, kad dviratininkams draudžiama: važiuoti važiuojamąja dalimi, jeigu įrengti dviračių takai, išskyrus Taisyklėse nustatytus atvejus, važiuoti automagistralėmis ir greitkeliais, važiuoti nelaikant bent viena ranka vairo, vežti keleivius, jeigu nėra įrengtų specialių sėdėjimo vietų, vežti, vilkti ar stumti krovinius, kurie trukdo vairuoti arba kelia pavojų kitiems eismo dalyviams, būti velkamiems kitų transporto priemonių, vilkti kitas transporto priemones, išskyrus tam skirtas priekabas, važiuoti įsikibus į kitas transporto priemones bei kirsti važiuojamąją dalį važiuojant pėsčiųjų perėjomis.

Nepaisant šių draudimų, Ž. Adomaitis įspėja dviratininkus, kad šie gali tikėtis baudos. „Dviratininkas, kaip ir pėstysis, vadeliotojas, yra baudžiami pagal Administracinių nusižengimų kodeksą 428 straipsnį. „Baudos numatomos nuo 10 eurų iki 230 eurų. Didžiausios baudos skiriamos, kai žmogus neblaivus, apsvaigęs, sukėlė eismo įvykį, sužeidė kitus ar nesutiko tikrintis blaivumo“, – vardija Patrulių rinktinės vadas.

Anot jo, kartais pažeidėjams moralas daug labiau padeda susivokti nei 10 eurų bauda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)