Vilniaus arkivyskupija: kunigas skiriamas mažiau įtemptai tarnystei

Nauji paskyrimai kunigams skirstomi kasmet. Šįmet, birželio 13-ąją, Vilniaus arkivyskupija paskyrimus įteikė 38 kunigams. Tačiau Vilniaus arkivyskupija neneigia, kad naujam V. Girdžiušo paskyrimui įtakos turėjo ir pavasarį kilęs incidentas.

„Incidentas, kai kunigas neblaivus laikė šv. Mišias, palietė daugelį žmonių: artimuosius, tikinčiųjų bendruomenę ir visuomenę. Kaip arkivyskupas kalbėjo iš karto po įvykio, kunigas jau kitą dieną išvyko, kad jam būtų suteikta reikalinga pagalba. Kunigas praėjo gydymo programą ir yra skiriamas mažiau įtemptai tarnystei, kad ją būtų galima derinti su gijimo procesu“, – DELFI kalbėjo Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos organizatorė Živilė Peluritienė.

Ji pabrėžė, kad klebonui reikalinga bendruomenės parama. „Šiuo atveju, kaip ir kiekvienu panašiu atveju, išskirtinis vaidmuo tenka bendruomenei, – kalbėjo Ž. Peluritienė. – Bendruomenės jautrumas reikalingas ne vien smerkiant neteisybę, bet padedant žmogui atsikelti ir judėti į priekį.“

Išsiunčiamas į provinciją

Birželio 13 dieną Vilniaus arkivyskupija paskelbė, kad kun. dr. Valdas Girdžiušas atleidžiamas iš Vilniaus pal. J. Matulaičio parapijos klebono pareigų.

Kiek daugiau nei po savaitės, birželio 22 d., Vilniaus arkivyskupija paviešino paskyrimą, kuriuo kun. dr. V. Girdžiušas skiriamas Kaltanėnų Švč. Mergelės Marijos Angeliškosios ir Reškutėnų Šv. Izidoriaus parapijų klebonų. Jis taip pat įpareigojamas pagelbėti Švenčionių Visų Šventųjų parapijos pastoracijoje (pastoracinė tarnyba – įprasta kunigo veikla, darbas su tikinčiaisiais – DELFI).

Kaltanėnai – miestelis Švenčionių rajono savivaldybėje. Artimiausias miestas – Švenčionėliai (11 km).

2011 metų duomenimis, miestelyje gyvena 204 žmonės. Bažnyčia, į kurią paskirtas V. Girdžiušas, pastatyta 1903-1909 metais.

Kairiajame Žeimenos krante pastatyta bažnyčia sumūryta iš raudonų plytų.

Reškutėnai – kaimas Švenčionių rajone. 2011 m. duomenimis, kaime gyvena 117 žmonių. Medinė Reškutėnų Šv. Izidoriaus bažnyčia pastatyta 1924 metais, ją savo iniciatyva ir rankomis pastatė vietiniai gyventojai. Bažnyčia – liaudies architektūros formų, primena gyvenamąjį namą.

Vilniaus Pal. J. Matulaičio parapijoje V. Girdžiušas klebono pareigas ėjo nuo 2014-ųjų. Parapiją naujam klebonui V. Girdžiušas turi perleisti per mėnesį nuo paskyrimo dienos.

Parapiją V. Girdžiušas perleis kun. Justinui Aleknavičiui, kuris iki šiol buvo Varėnos Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas.

J. Matulaičio parapijos raštininkas: klebonas gyvas ir sveikas, gerai nusiteikęs

DELFI susisiekus su Vilniaus Pal. J. Matulaičio parapija, telefonu atsiliepęs raštininkas Romualdas tikino, kad kun. V. Girdžiušas „sveikas ir gyvas, aukoja Mišias“.

Pasidomėjus, kaip parapija reagavo į žinią, kad iškeliauja ketverius metus čia dirbęs klebonas ir jį keičia kitas, raštininkas tikino, kad „parapija ir toliau lankys bažnyčią, nesvarbu, kas bus klebonu“.

Incidentas, po kurio į kleboniją buvo iškviesti policijos pareigūnai, įvyko balandį, tačiau klebonas V. Girdžiušas iki šiol eina savo pareigas. „Kol neperduos parapijos, jis yra klebonas. Niekas jo nenušalino nuo pareigų, – teigė raštininkas Romualdas ir pridūrė, kad naujas klebonas parapiją turi perimti per mėnesį. – Liepos viduryje jau bus naujas klebonas.“

Vilniaus pal. Jurgio Matulaičio bažnyčia

Pasidomėjus, ar galima pakalbėti su pačiu V. Girdžiušu, raštininkas teigė, kad klebonas užsiėmęs, bendrauja su tikinčiaisiais. „Jis Mišias aukoja, – teigė raštininkas. – Aukoja klebonas Mišias, gyvas ir sveikas, gerai nusiteikęs.“

DELFI bandė susisiekti su V. Girdžiušu ir jo mobiliuoju telefonu, tačiau jis išjungtas. „Jei lanko ligonius, tai išjungia“, – paaiškino raštininkas Romualdas.

Naujus paskyrimus gavo ir dar trys parapijos kunigai

Birželio 13-ąją Vilniaus arkivyskupija įteikė ir daugiau paskyrimų Vilniaus pal. J. Matulaičio parapijos kunigams.

Vikaras kun. Vladimiras Solovejus paskirtas Pabradės Švč. Mergelės Marijos, Šeimos Karalienės, ir Pavoverės Šv. Kazimiero parapijų klebonu bei Karkažiškės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios rektoriumi, paliekant toliau eiti kitas pareigas.

Vikaras kun. Andžejus Bylinskis paskirtas Vilniaus Šventosios Dvasios parapijos vikaru.

Vikaras kun. Marius Žitkauskas paskirtas Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos antruoju dvasios tėvu, paliekant toliau eiti kitas pareigas.

Parapijoje liko tik rezidentas kun. Kęstutis Dailydė ir diakonas Arūnas Kalpakovas.

Mišias už tragiškai žuvusį jaunuolį laikė girtas

Balandžio 18-osios vakarą į Mišias J. Matulaičio bažnyčioje susirinkę tikintieji netrukus pastebėjo įtartiną klebono elgesį.

„Kunigas pradėjo vesti Mišias ir tiesiog buvo girdėti, kad žmogus išgėręs, – DELFI pasakojo Mišiose dalyvavusi moteris. – Pradėjo žmones varyti iš bažnyčios, tampyti už rankų. Mano brolis laidoja savo sūnų, netekome artimo žmogaus, o kai brolis nuėjo pasiaiškinti su kunigu, jis pradėjo šokinėti prieš jį. Iškvietėme policijos pareigūnus, o kunigas neleido įeiti į kleboniją, neleido pažiūrėti, kiek promilių jis įpūs.“

Artimieji kleboną filmavo ir Mišių metu, ir po jų. Klebonijoje filmuotame vaizdo įraše girdėti, kad filmuoja sūnaus netekęs tėvas.

Susirinkusieji į mišias piktinosi klebono elgesiu, šūkavo, o klebonas vienam vyrui atsakė: „Tu manęs negąsdink.“

Po Mišių artimieji iškvietė policijos pareigūnus. Pareigūnams buvo nurodyta, kad klebonas Mišių metu nesugebėjo pakilti iš savo krėslo, kalbėjo nerišliai ir Mišių metu vieną moterį išvarė iš bažnyčios.

Į kleboniją atvykę pareigūnai patikrino klebono blaivumą – alkoholio matuoklis parodė 2,84 prom.

DELFI žiniomis, tą vakarą Vilniaus palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčioje Mišios buvo laikomos už prieš kelias dienas Vilniuje ant bėgių žuvusį jaunuolį (gim. 1999 m.). Vaikinas ėjo per bėgius neleistinoje vietoje.

Po incidento į Vilniaus Pal. J. Matulaičio parapiją atvyko Vilniaus arkivyskupo augziliaras vyskupas Darius Trijonis. Jis atsiprašė už kunigo elgesį ir paprašė artimųjų atleidimo.

„Atsiprašau žuvusio jaunuolio artimųjų. Šiuo metu jie išgyvena didžiulę netektį. Prašau artimųjų atleidimo ir meldžiu, kad Dievas palengvintų jų skausmą, kurį netinkamas dvasininko elgesys tik pagilino, – kalbėjo vyskupas D. Trijonis. – Jo veiksmai nusipelno pasmerkimo, tačiau svarbu suprasti, kad, jeigu jie kilo dėl alkoholizmo, tai yra liga, kurią reikia gydyti. Bažnyčioje yra atvejų, kai vienokią ar kitokią priklausomybę turintys kunigai, po gydymo ir reabilitacijos, atsikėlė ir dabar padeda atsistoti ant kojų kitiems, turintiems šią ligą.“

Kitą rytą klebonas pasirodė policijos komisariate, pareigūnai jam skyrė baudą. Vilniaus miesto 5-ojo policijos komisariato viršininkas Vitalijus Karpukas DELFI teigė, kad klebonui skirta minimali 20 eurų bauda.

„Už tai, kad būdamas girtas pasirodė viešoje vietoje. Kalba buvo nerišli, judesiai buvo nekoordinuoti. Jo veiksmai įžeidė visuomeninę gerovę ir sutrikdė piliečių rimtį“, – už ką skirta bauda paaiškino V. Karpukas.

Atvejais, kada administracinis nusižengimas padaromas pirmąkart, dažniausiai yra skiriama pusė minimalios baudos – 10 eurų. Visgi komisariato viršininkas patikino, kad kunigas pastaruoju metu nebuvo baustas.