Pasaulietiškos Respublikonų liaudies partijos (CHP) vadovas Kemalis Kilicdaroglu partijos kandidatu į prezidentus pasirinko Muharremą Ince, kuris rinkimuose gavo garbingus 30,6 proc. balsų. Vis dėlto opozicijai nepavyko pasiekti, kad įvyktų antras prezidento rinkimų ratas.

Pirmuose savo komentaruose po R. T. Erdogano paskelbimo rinkimų laimėtoju K. Kilicdaroglu reiškė nerimą dėl naujų prezidento galių pagal dabar įsigaliojusias konstitucijos pataisas.

„Negalima sveikinti žmonių, kurie prie savęs pririša vykdomuosius, teismų ir įstatymų leidimo organus. Negalima sveikinti žmonių, ginančių vieno žmogaus režimą. Dėl ko sveikinate?“ – žurnalistams sakė K. Kilicdaroglu.

„Jei žmogus sako, kad valdys su vieno žmogaus režimu iki galo, kodėl turėčiau sveikinti diktatorių?“ – klausė jis.

M. Ince pirmadienį sakė sutikęs su rinkimų rezultatais ir žadėjo paskambinti R. T. Erdoganui, kad jį pasveikintų. Su jo patarėjais kol kas nepavyko susisiekti dėl patvirtinimo, kad jis taip padarė.

Po rinkimų CHP viduje kilusią įtampą rodo ir tai, jog K. Kilicdaroglu irzliai atmetė užuominas, kad turėtų atsistatydinti ir galbūt perduoti vadovavimą charizmatiškesniam M. Ince.

Jis tvirtino, kad rinkimų „pralaimėtoja“ yra R. T. Erdogano valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP), nes ji parlamento rinkimuose gavo mažiau balsų nei ankstesniuose rinkimuose, bet nekritikavo savęs ar CHP, nors ji taip pat surinko mažiau balsų.

K. Kilicdaroglu kritikavo „spaudimą, kyšininkavimą ir grasinimus“ rinkimų kampanijos metu, bet pripažino, kad per pačius rinkimus nebuvo sukčiaujama.

Pasak CHP lyderio, „kova nebuvo kovojama lygiomis sąlygomis“.

Tačiau komentare, kai kurių socialinės žiniasklaidos vartotojų vadintame šiurkščiu, nuo 2010 metų partijai vadovaujantis K. Kilicdaroglu sakė, kad M. Ince „nepateisino lūkesčių“.

M. Ince vėliau antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, jog aplankys 81 Turkijos provinciją, kad „susitiktų su visais, apkabintų visus ir visiems padėkotų“, pradedant provincijomis, kurių jis negalėjo aplankyti prieš rinkimus.

Kol kas neaišku, ar sprendimas apsilankyti visose šalies provincijose buvo iš anksto suderintas su K. Kilicdaroglu. M. Ince anksčiau du kartus nesėkmingai metė iššūkį K. Kilicdaroglu dėl vadovavimo partijai.