Teisėjai penkiais balsais prieš keturis atmetė žemesnės instancijos teismo sprendimą šioje su žodžio laisve susijusioje byloje nusprendę, kad Kalifornijos įspėjimo įstatymas „kelia (klinikoms) pernelyg apsunkinantį reikalavimą įspėti“, reikalaudamas, kad jos informuotų apie procedūrą, kuriai nepritaria.

Abortų priešininkų grupės kovo mėnesį Aukščiausiajame Teisme įrodinėjo, kad demokratų paremtu 2015 metų Kalifornijos įstatymu pažeidžiama jų teisė į žodžio laisvę, garantuojamą pagal JAV Konstitucijos Pirmąją pataisą.

Pasak kritikų, šie centrai naudoja klaidinančią taktiką, siekdami priversti moteris manyti, kad jos ateina į abortų kliniką, o tada siekia įtikinti jas nesidaryti šios procedūros.

Bylą iškėlė krikščionių konservatorių organizacija „National Institute of Family and Life Advocates“, turinti vadinamųjų „krizinio nėštumo centrų“.

Neplanuotai pastojusios moterys, kurios ateina į šiuos centrus, yra skatinamos auginti savo kūdikius arba atiduoti juos įvaikinti, o ne nutraukti nėštumą.

Pagal Kalifornijos įstatymą tokie centrai turi aiškiai pasakyti savo klientėms, ar gali užsiimti medicina ir ar juose yra sveikatos apsaugos profesionalų.

Šie centrai taip pat privalo skelbti pranešimus su informacija apie valstybines nemokamas ar nedaug kainuojančias kontracepcijos, abortų ir nėščiųjų priežiūros programas.

Kampanija prieš abortus Jungtinėse Valstijose suintensyvėjo į valdžią 2017 metų sausį atėjus Donaldui Trumpui, Kongresą kontroliuojant jo Respublikonų partijai, kuriai priklauso daugiausia abortų priešininkai.