Neįsivaizduojate? Mažai jūs tuomet matę. Atsiverskite Druskininkų savivaldybės svetainę!

„Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys, opozicijos atstovas konservatorius V. Semeška nebaigęs vidurinės mokyklos. Tai patvirtino Vilniaus apygardos prokuratūra, atlikusi tyrimą ir konstatavusi, kad 1994 m. stodamas į aukštesniąją mokyklą V. Semeška nebuvo įgijęs vidurinio išsilavinimo.

Sulaukus prokuratūros atlikto tyrimo rezultatų akivaizdu – V. Semeška vidurinio mokslo nebaigęs“, – cunamiu smogė demaskavimą apie savojo patrono mirtiną politinį priešą Druskininkų savivaldybės viešųjų ryšių atstovė Diana Sinkevičiūtė, BNS išplatinusi oficialų savivaldybės pranešimą apie bemokslį Semešką.

Nokautas! Bemokslis vadovauja rinkimams! Rimta ir verčia iš koto!

Ar tai baika?! Juk net ir NSGK išvadose minima žiniasklaidos priemonė paskelbė „sensaciją“: Semeškos diplomai – įtartini. Reikia tirti! Ne tik prokurorams, kaip skelbia ta pati priemonė, bet ir parlamentui, kaip mano ponia Agnė.
Vilma Danauskienė

Todėl jau antradienį Ramūno Karbauskio patikėtine vadinama Agnė Širinskienė blaškosi po Seimą, rinkdama parašus dėl konservatoriaus, Vyriausiojo rinkimų komisijos nario Viliaus Semeškos atstatydinimo.

Ar tai baika?! Juk net ir NSGK išvadose minima žiniasklaidos priemonė paskelbė „sensaciją“: Semeškos diplomai – įtartini. Reikia tirti! Ne tik prokurorams, kaip skelbia ta pati priemonė, bet ir parlamentui, kaip mano ponia Agnė.

Toks „valstiečių“ noras būtų sveikintinas, jei ne keletas aplinkybių. Aplinkybių, kurių – sąmoningai ar dėl tingėjimo – nenorima matyti.

Kai vakar Druskininkų savivaldybė per BNS paskelbė, kad „Vilniaus apygardos prokuratūra konstatavo“, tai buvo rimta.

Ką tokiu atveju daro žurnalistas? Žurnalistas imasi tikrinti paskelbtą informaciją: ieško šaltinių – kuo daugiau ir vienas nuo kito nepriklausomų, gretina faktus, tikslina aplinkybes, susieja politinį kontekstą, išanalizuoja ir informuoja visuomenę.

Taigi, ką parodė tyrimas apie Semeškos išsilavinimo tyrimą?

Nr. 1 – dar kovo mėnesį į „valstiečių“ deleguotą Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį ir Seimo frakcijas bei – sutapimas – Druskininkų savivaldybės Etikos komisiją dėl Semeškos išsilavinimo kreipėsi Seimo nario Naglio Puteikio padėjėja, Seimo kanceliarijos darbuotoja Laura Radzevičiūtė.

Kreipėsi kaip Tomo Pačėso, gero Sauliaus Skvernelio bičiulio, žmonos vadovaujamos Dzūkijos televizijos prodiuserė ir tyrimų laidos vedėja. Ta pati Laura, kurią toks Vilius Semeška apskundė žurnalistų etikai, klausdamas, ar sėdėjimas ant dviejų kėdžių vienu metu – suderinamas.

Karbauskis vis dar nesuvokia, kad stumdami šį įstatymą socdarbbebrai uždega žalią šviesą vadinamajai Džiugelio frakcijai pagaliau išeiti iš pogrindžio ir tapti vidine opozicija Karbauskio „valstiečių“ frakcijoje. Su aliuzija į politinės partijos, reikalingos būsimam Skvernelio kandidatavimui į Daukanto aikštės postą, sukūrimui.
Vilma Danauskienė

Nr. 2 – ką darė Pranckietis – neaišku, tačiau Druskininkų savivaldybės Etikos komisija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama „pradėti viešo intereso gynimą“ bei „pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų suklastojimo“.

Atkreiptinas dėmesys, kad ponios Nadeždos Oleinik, Etikos komisijos vadovės, pasirašytas raštas Generalinę prokuratūrą pasiekia, sutapimas, tuo metu, kai Seime grupė nuo LSDP „paluckininkų“ atskilusių parlamentarų – „valstiečių“ sąjungininkai koalicijoje socdarbiečiai, registruoja pataisą dėl Politinių partijų finansavimo įstatymo pakeitimo.

Toji pataisa leistų atimti dalį valstybės, t. y. mokesčių mokėtojų, skiriamų dotacijų iš didžiųjų politinių partijų ir paskirstyti jas mažosioms, pavyzdžiui, tokioms, kaip Naglio Puteikio vadovaujama Centro partija ar Gedimino Kirkilo vadovaujami „socdarbiečiai“.

Beje, nereiktų pamiršti, kad Druskininkų meras Malinauskas – buvęs LSDP narys, taigi, teoriškai, nes įstatymo pataisoje numatyta ne tik Seimo, bet ir savivaldybių tarybų finansavimas, galėtų tikėtis trupinių nuo politinio stalo.

Kaip ir, pavyzdžiui, Lazdijų rajono meras Artūras Margelis galėtų tikėtis dalies konservatorių partijai skiriamų biudžeto lėšų, o jei kuris iš Pačėso rinkimų komiteto narių atsimintų kažkada buvęs Prunskienės „valstiečiuose“ – tai ir Karbauskio partijai tektų su jais dalintis.

Čia ir yra ta užslėptoji įstatymo pataisos esmė, kurios ponas Ramūnas dar nesuvokia. Vis dar. Karbauskis vis dar nesuvokia, kad stumdami šį įstatymą socdarbbebrai uždega žalią šviesą vadinamajai Džiugelio frakcijai pagaliau išeiti iš pogrindžio ir tapti vidine opozicija Karbauskio „valstiečių“ frakcijoje.

Su aliuzija į politinės partijos, reikalingos būsimam Skvernelio kandidatavimui į Daukanto aikštės postą, sukūrimui. Platforma su Pačėso – Urbšio – Matjošaičio „jiedinaja litva“ komitetais – jau yra.

Štai tada, kai ponas Ramūnas tą supras, kai suvoks, kas jo rankomis ir kieno karus kariauja, Semeškos klausimas bus jau ne tik Landsbergio partijos ar Palucko partijos finansų apkarpymas. Ir tai jau nepanašės į „vieno ar dviejų nusikalbėjimą“. Ir Širinskienė čia nepadės. Deja.

Argi gaila mokesčių mokėtojų pinigų, net jei rezultate iš šnipšto teliks šnipštas? Juk tikslas – ne tyrimas ir ne Semeškos brandos atestato paieškos. Tikslas – „nuimti“ rakštimi VRK subinėje esantį Semešką nuo Komisijos darbo.
Vilma Danauskienė

Nr. 3 – Generalinė prokuratūra į Druskininkų savivaldybės Etikos skundą reaguoja taip: dalį dėl „viešojo intereso gynimo“ perduoda aplinkybių patikslinimui ir procesinio sprendimo – pradėti tyrimą ar ne – priėmimui Vilniaus apygardos prokuratūrai, o dalį „dėl dokumentų klastojimo“ – Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato žiniai, taip pat – aplinkybių patikslinimui ir procesinio sprendimo – pradėti ikiteisminį tyrimą ar ne – priėmimui.

Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad Alytaus policijai vadovauja ne kažkas, o Druskininkų savivaldybės administracijos direktorės Vilmos Jurgelevičienės vyras Alvydas Jurgelevičius, o vidaus reikalų viceministru (pastaroji ministerija, jei kas nežinojote, dar kuruoja ir savivaldybių politiką, o minėtas partijų finansavimo įstatymo pakeitimas tikrai nebuvo pateiktas be šios ministerijos suderinimo) dirba geras Druskininkų mero prietelius ir buvęs Alytaus policijos galva Česlovas Mulma.

Nr. 4 – tiek Alytaus policija, tiek Vilniaus apygardos prokuratūra šių metų birželį – 11 ir 19 dienomis – nusprendžia „atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą“. Kuo tai grindžiama? Policija – senatimi, nes jei net ir kas klastojo dokumentus, tai jokio „baudžiako“ jam po 25 metų neprikabinsi, o Vilniaus apygardos prokuratūra – nes padaryti pažeidimai yra mažareikšmiai ir neturi viešo intereso gynimui reikalingos svarbos. Kiek žinoma, Druskininkų Etikos komisijai tai netiko ir prokurorų nutarimai bus skundžiami.

Na, argi gaila mokesčių mokėtojų pinigų, net jei rezultate iš šnipšto teliks šnipštas? Juk tikslas – ne tyrimas ir ne Semeškos brandos atestato paieškos.

Tikslas – „nuimti“ rakštimi VRK esantį Semešką nuo Komisijos darbo (čia dar prisiminkime Semeškos skyrimo į VRK cirką ir Druskininkų mero vadovaujamos Savivaldybių asociacijos viražus tame procese, nekalbant apie asmeninių Druskininkų valdžios vasalų Seime Vingrienės ir ypatingai Urbšio bei Streikaus vaidmenį).

Kodėl? Nes ne kas kitas, o Semeška, sutapimas, atskleidė, kad VRK pirmininkė Matjošaitytė, sutapimas – „valstiečių“ Pranckiečio, to, kuris pirmasis gavo paklausimą apie Semeškos mokslus, paskirtoji VRK vadovė, Seimui išvadą apie tai, kad teikiamas Partijų finansavimo įstatymo pakeitimo projektas yra begalinis gėris, pateikė viena pati sau, Komisijos nariams net klausimo nesvarsčius.

Ir tik kai išsišokėlis Semeška sukėlė triukšmą, VRK klausimą svarstė, o apsvarsčiusi konstatavo išvadoje – visiškas absurdas, priėmusieji tokį įstatymą tik pasitarnaus politinių partijų finansiniam žlugdymui, o tai, ką pastebėjo prezidentė, jau kvepia nacionalinio saugumo pažeidžiamumu ir Maskvos meškos katutėmis.

Ar reikia tirti? Pirmyn, tik nepamirškime ne tiek senaties, kiek nekaltumo prezumpcijos. Nes, čia klausimas iš trijų nulių zonos: jei Želsvelės kolchozo karvė apsinėštino, ar dėl to kaltas Karbauskis?
Vilma Danauskienė

Nr. 5 – labai svarbus. Nei policija, nei prokuratūra jokio tyrimo neatliko, nes, kaip matyti – jo net nepradėjo, o nepradėjo, nes ieškoti po ketvirčio amžiaus gali ne tiesos ieškotojas, o tas, kam reikia bet kokia kaina REIKIAMU momentu sukelti šaršalą.

Nr. 6 - pats Vilius Semeška nebuvo apklaustas nei policijos, nei prokuratūros pareigūnų, iš jo nebuvo prašoma pateikti JOKIŲ dokumentų apie savo išsilavinimą, mokymosi įstaigas ar turimus diplomus, o apie tai, kad kažkas kažką jo atžvilgiu tiria, VRK narys konservatorius sužinojo, sutapimas, iš Druskininkų savivaldybės Etikos komisijos, nes pastaroji „tyrimą“ pradėjo vos išsiuntusi raštą Generalinei prokuratūrai.

Nr. 7 – pats svarbiausias. „Sensacija“ apie Semešką išplatinama tą dieną, kai politikas sėdi Lietuvos Vyriausiajame Administraciniame Teisme, nes, sutapimas, ta pati Druskininkų savivaldybės taryba, vadovaujama mero Malinausko, užsimojo penkis tarybos opozicijos narius ištrenkti iš tarybos sudėties ir dar prikirpti jiems priesaikos sulaužymą de facto už tai, kad balsuoja ne taip, kaip caras nori.

„Sensacija“ apie Semešką išplatinama išvakarėse, kai jau kitą dieną Seime turi būti Partijų finansavimo įstatymo pakeitimo svarstymas, t. y. paskutinė procedūrinė dalis prieš priėmimą. Kas šiandien marškinius plėšėsi Seime dėl pataisos priėmimo? Sutapimas, Naglis Puteikis, nuo kurio padėjėjos Lauros prasidėjo Semeškos detektyvas.

Nr. 8 – paskutinis. Vilius Semeška mokėsi dviejose Druskininkų mokyklose, po pagrindinio išsilavinimo įstojo į „talatkelpšininkus“, kuri, ką konstatavo Vilniaus apygardos prokuratūra, tuo metu teikė ir vidurinio, ir aukštesniojo išsilavinimo paslaugą (čia dabartiniais terminais, nes sovietmečiu mokslas nebuvo paslauga, o išsilavinimas).

Šitoje mokykloje Semeška mokėsi dvejus metus – tiek, kiek reikia viduriniojo ugdymo kursui, išsilaikė egzaminus, tačiau šitos aukštesniosios mokyklos (buvo likę pusantrų metų profesinių studijų) – jis nebaigė.

Išvyko į užsienį. Grįžęs iš būtent šitos mokyklos išsiėmė oficialią akademinę pažymą apie čia baigtą išsilavinimą. Tokią, kokią išdavė. Apie tiek išsilavinimo, kiek ten buvo baigęs. Taip, pažymą, o ne kokį nors atestatą ar diplomą. Su minėtais dokumentais nuėjo į tuometinį Vilniaus finansų ir kredito technikumą, nors gal jau pakeitusį pavadinimą į Ekonomikos mokyklą (prokuroras galėtų pasakyti tiksliau, nes tokią informaciją būtent jis turi), kuri, kaip konstatuoja prokuroras, neturėjo teisės priimti studento su pažyma, bet be atestato, tačiau kuriai kažkodėl tuo metu (laukiniais 1994-aisiais) būtent šitie Semeškos dokumentai tiko, ir Semeška sėkmingai baigė mokslus.

Ar Semeška papirko tuometinę komisiją? Duomenų nėra. Ar Semeška komisijai pateikė suklastotus dokumentus? Tokių duomenų net prokuroras nenustatė (po 25 metų). Kas – komisija ar Semeška – kaltas, kad Komisijai tiko atnešti dokumentai ir ji leido Semeškai mokytis?

Ar reikia tirti? Pirmyn, tik nepamirškime ne tiek senaties, kiek nekaltumo prezumpcijos.

P.S. O juk jau visai netrukus Vyriausioji rinkimų komisija turėtų svarstyti baigtus tyrimus dėl „Naisių vasaros“ ir „valstiečių“ tautinių kostiumų dalybų darželiuose. Tai kodėl ten turėtų sėdėti kažkoks Semeška ir vandenį drumsti? Be brandos atestato.