Šiaulių apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnai šių metų balandžio pradžioje sulaukė vienos Joniškio rajono gyventojos vizito. Moteris pasidalino savo nerimu dėl 14-metės dukros, kuri pasipasakojo, jog du vyrukai ją išnaudoja prostitucijai. Jau ir anksčiau į savižudybę linkusios ir psichikos problemų turinčios mergaitės sveikata dėl susiklosčiusios situacijos dar labiau suprastėjo, mintys apie savižudybę padažnėjo ir ji atsidūrė psichiatrijos ligoninėje.

Medikai pareigūnams su ja bendrauti neleido, tad jos apklausti ir patikslinti informacijos pareigūnai negalėjo. Teko griebtis kitų priemonių įtariamiesiems nustatyti ir sulaikyti, praneša Šiaulių apskrities policija.

Po slaptų ikiteisminio tyrimo veiksmų įtariamuosius pavyko nustatyti. Tai 23 metų Joniškio ir 21 metų Joniškio rajono gyventojai. Gegužės viduryje įtariamieji buvo sulaikyti. Pareigūnų akiratyje jie buvo atsidūrę jau ir anksčiau. 23 metų Joniškio gyventojas šiais metais teistas už vagystę iš gyvenamojo namo ir ūkinio pastato Joniškio rajone, Beržininkų kaime. Teismo sprendimu jam 8 mėnesiams buvo paskirtas laisvės apribojimas bei 3 mėnesiai nemokamų darbų. O 21 metų Joniškio rajono gyventojui įtarimas pareikštas dėl šių metų balandį padarytos vagystės iš Joniškio rajono, Gataučių seniūnijos sandėlių.

Dabar, pareiškus įtarimus dėl nepilnametės išnaudojimo prostitucijos tikslams, pirmasis vaikinas trims mėnesiams suimtas, antrajam taikytos kardomosios priemonės, nesusijusios su laisvės atėmimu.

Šio nusikaltimo tyrimas ir nauji žvalgybos duomenys atskleidė dar vieną pelnymosi iš kito asmens prostitucijos atvejį Joniškio rajone. Buvo demaskuota 24 metų sąvadautoja, kuri pati vertėsi prostitucija ir į ją įtraukė 17-metę Joniškio rajono gyventoją. Vyrą ir penkerių metų sūnų turinčios moters „verslas“ sukosi daugiausia Šiauliuose. Vienu metu ji su nepilnamete Šiauliuose net buvo išsinuomojusios butą. Klientus jos aptarnaudavo visur – ir automobiliuose, ir jų gyvenamosiose vietose, ir išnuomotame bute.

Klientų ieškodavo ir nuvažiavimu pas juos rūpindavosi vyresnioji, visus uždirbtus pinigus savindavosi taip pat ji. Iš 70 eurų per valandą uždirbtų pinigų nepilnametei nelikdavo nė vieno. Ji dirbo tiesiog už stogą virš galvos ir maistą, nes savo šeimos namuose gyventi nenorėjo, nuolat bėgo iš jų. Sąvadavimu užsiimanti moteris savo „verslo“ planui realizuoti taip pat sprukdavo iš namų, nes vyras, siekdamas žmoną nuo tokios veiklos apsaugoti, jos neišleisdavo.

Į prostituciją įtraukta nepilnametė, kaip ir jos sutenerė, yra linkusios į suicidą. Siekdami išnaudojamą merginą apsaugoti nuo savižudybės, pareigūnai birželio viduryje sutenerę sulaikė, o išnaudojamą merginą perdavė į Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro darbuotojų bei psichologų rankas.

Už pelnymąsi iš nepilnametės prostitucijos 24 metų Joniškio rajono gyventojai pareikštas įtarimas. Jos laukia nelaisvė nuo trejų iki dešimties metų.