Tuo metu visu greičiu aštuonratis išnuomotas dviratis „aklai“, kurį visa jėga mynė šeši suaugę žmonės (nuo kurių po įvykio akivaizdžiai sklido alkoholio kvapas) įvažiavo į fontaną. Nestabdydami ir visa jėga trenkėsi į mano keturmetį vaiką. Aštuonratis geležinis dviratis nutrenkė vaiką, jį parbloškė ant cementinio grindinio ir ant jo užvažiavo. Tuo pačiu kliudė aikštėje esantį apšvietimo stulpą, sudaužė dviračio (aštuonračio) priekinę apšvietimo lempą.

Nedelsiant buvo iškviesta greitoji pagalba ir policija. Laimei, nugabenus keturių metų berniuką į ligoninę paaiškėjo, kad jis rimtų sužalojimų nepatyrė – atsipirko didžiuliu šoku, išgąsčiu, lengva galvos trauma bei klubo nubrozdinimu. Įvykis oficialiai užfiksuotas Palangos miesto ligoninėje ir Palangos miesto policijoje.

Klausimas – kiek dar turės būti sužalotų vaikų ar suaugusiųjų, kad būtų pažaboti gigantiškus keliaviečius dviračius bei „elektrinius paspirtukus“ nuomojantys verslininkai? Kodėl viešosiose aikštėse nėra įrengta eismą draudžiančių ženklų, galingų (keliaviečių) dviračių bei galingų elektrinių paspirtukų vairuotojams, kuriuos išsinuomoti gali bet kas, netikrinant vairuotojų blaivumo?

Kodėl nėra įpareigojimo galingas dvirates priemones išnuomojantiems verslininkams tikrinti vairuotojų blaivumą? Kodėl nesirūpinama poilsiautojų saugumu, ignoruojamos KET?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Komentuoja Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Andromeda Gauslienė

Informaciją apie aprašytą įvykį turime, policijos pareigūnai į įvykio vietą atvyko, buvo patikrintas vairuotojo blaivumas, jis buvo blaivus. Įvykio vietoje taip pat gautas vaiko mamos paaiškinimas, kuriame ji, anot Palangos r. PK pareigūnų, teigia neturinti pretenzijų dviratininkams.

Palangos r. PK viršininko A. Budgino iniciatyva Palangoje dviračius, elektrinius paspirtukus ir elektrinius dviračius, bei riedžius nuomojantiems dviratininkams buvo surašytas raštas, jog pastarieji susitvarkytų nuomojamų priemonių techninius reikalavimus atitinkančius dokumentus. Pridedame oficialaus rašto, išsiuntinėto minėtas priemones nuomojantiems verslininkams, nuorašą:

„2018-06-15 nuo 11.00 val. iki 13.00 val. Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Palangos miesto policijos komisariato pareigūnai atliko prevencinę priemonę, kurios metu matavo Palangos mieste nuomojamų elektrinių paspirtukų greitį. Paspirtukų greitis buvo išmatuotas Vytauto gatvėje, greičio matuokliu „TruSpeed dc“ Nr. TS008737, patikros sertifikato Nr. 0715569.

Nustatyta, kad iš 9 greičio matavimo atvejų – 4 atvejais užfiksuotas paspirtukų greitis buvo 34 km/h, 5 atvejais – 35 km/h ir šios transporto priemonės neatitinka motoriniams dviračiams keliamų reikalavimų. Vadovaujantis Įstatymo 2 str. 39 p., motorinis dviratis yra transporto priemonė, kuri turi ne mažiau kaip du ratus ir vidaus degimo variklį ar elektros variklį, kurių didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 1 kW, ir kurios didžiausiasis projektinis greitis ne didesnis kaip 25 km/h.

Pagal Įstatymo 2 str. 32 p. transporto priemonė, kurios didžiausiasis projektinis greitis yra didesnis nei 25 km/h yra laikoma mopedu (mopedas – dviratė motorinė transporto priemonė, kurios didžiausiasis projektinis greitis ne mažesnis kaip 25 km/h ir ne didesnis kaip 45 km/h ir kurios variklio darbinis tūris ne didesnis kaip 50 cm3 (esant vidaus degimo varikliui), o didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant elektros varikliui), ar triratė motorinė transporto priemonė, kurios didžiausiasis projektinis greitis ne mažesnis kaip 25 km/h ir ne didesnis kaip 45 km/h ir kurios variklio darbinis tūris ne didesnis kaip 50 cm3 (esant kibirkštinio (priverstinio) uždegimo varikliui), didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant kitokio tipo vidaus degimo varikliui), o didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant elektros varikliui).

Pagal Įstatymą mopedai yra priskiriami AM motorinių transporto priemonių kategorijai. Dalyvauti viešajame eisme Lietuvos Respublikoje leidžiama nustatyta tvarka įregistruotoms motorinėms transporto priemonėms ir (ar) priekaboms, kurių privalomoji techninė apžiūra atlikta ir galioja (įskaitant transporto priemones, turinčias leidimą nuvykti į transporto priemonių techninės apžiūros įmonę privalomosios techninės apžiūros atlikti) ir kurių valdytojai yra apsidraudę transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu ir sumokėję valstybės nustatytus su transporto priemone ar su jos dalyvavimu viešajame eisme susijusius mokesčius.

Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad Jūsų nuomojamos elektrinės transporto priemonės (elektriniai paspirtukai) privalo atitikti motoriniams dviračiams keliamus reikalavimus. Transporto priemonė, viršijanti numatytą galią arba greitį, yra priskiriama mopedo kategorijai ir vadovaujantis Įstatymu privalo būti nustatyta tvarka įregistruota, jai atlikta privalomoji techninė apžiūra ir jų valdytojai privalo būti apsidraudę transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu. Asmenys, vairuojantys tokias transporto priemones, privalo turėti atitinkamos kategorijos vairuotojo pažymėjimą.“

Policijos pareigūnai kurortiniuose apskrities miestuose vasaros sezono metu, kada padaugėja besivažinėjančių dviračiais, elektriniais paspirtukais ar riedžiais, rengia prevencines ir policines priemones. Pastarąjį kartą tokia priemonė buvo surengta Palangoje birželio 8 d. Tąkart pareigūnai nustatė 22 pažeidimus, beveik visi pažeidėjai – palangiškiai, kurie pažeidė Kelių eismo taisykles, t. y. važiavo dviračių juosta, einančia Vytauto g. važiuojamąja dalimi, bet nebuvo įsijungę dviračio žibintų ar nedėvėjo ryškiaspalvės liemenės su šviesą atspindinčiais elementais, taip pat nustatytas vienas neblaivus (lengvas girtumo laipsnis) dviratininkas.

Taip pat tėvams, kurie dviračiais važinėjosi kartu su nepilnamečiais vaikais, buvo primintas kelių eismo taisyklių reikalavimas, kad asmenims iki 18 metų privalomi dviračių šalmai.