Sveikatos apsaugos ministras Amiras Amanas naujienų agentūrai AP patvirtino, kad vienas žmogus po sprogimo mirė ligoninėje. Jis tapo pirma oficialiai patvirtinta išpuolio auka.

Pats Abiy Ahmedas po sprogimo teigė, kad incidento metu žuvo „keli žmonės“, bet policija vėliau apie mirtis neskelbė.

Tuo tarpu pranešimai apie sužeistų žmonių skaičių skiriasi. Abiy Ahmedo administracija cituoja policijos pranešimą, kuriame teigiama, kad per sprogimą sužeista per 100 žmonių, šeši jų yra kritinės būklės.

Sprogimas pasigirdo tuojau po to, kai Abiy Ahmedas baigė savo kalbą Adis Abebos centre dešimčių tūkstančių savo rėmėjų akivaizdoje. Panikos apimta minia plūstelėjo scenos link, o premjeras buvo skubiai išvežtas, nurodė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Pasak premjero, išpuolį organizavo mitingą norėjusios sužlugdyti grupuotės, bet daugiau detalių jis neatskleidė, skelbia pusiau valstybinis transliuotojas „Fana Broadcasting Corporate“.

Tuojau po šio incidento Abiy Ahmedas kreipėsi į tautą per televiziją ir pareiškė, kad sprogdinimas buvo „gerai organizuota ataka“, bet pridūrė, kad organizatoriams jos nepavyko visiškai sėkmingai įvykdyti.

„Visos aukos yra meilės ir taikos kankiniai“, – sakė jis.

Sprogimo priežastis kol kas nežinoma, o policija pradėjo tyrimą.

Vienas mitingo organizatorius sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad vienas minioje buvęs žmogus mėgino į sceną mesti granatą.

„Taikinys buvo ministras pirmininkas, – teigė Seyoumas Teshome. – Vienas asmuo mėgino mesti granatą scenos link, kur sėdėjo ministras, bet jam sutrukdė minia.“

Pasak Seyoumo Teshome, policija sulaikė tris įtariamuosius – du vyrus ir moterį.

Ši Abiy Ahmedo vieša kalba buvo pirmoji sostinėje nuo jo atėjimo į valdžią balandį. Tačiau premjeras anksčiau sakė kelias kalbas provincijose.

Premjeras dėl šios „pigios ir nepriimtinos“ atakos nieko tiesiogiai nekaltino.

Tačiau jis pridūrė: „Meilė visada nugali. Kitų žudymas yra pralaimėjimas. Tiems, kas mėgino mus supriešinti, noriu pasakyti – jums nepavyko.“

42 metų Abiy Ahmedas Etiopijos ministru pirmininku tapo balandį bei greitai nustebino antrą didžiausią pagal gyventojų skaičių Afrikos šalį, pažadėjęs virtinę politinių ir ekonomikos reformų.

Be kita ko, jis paleido kalintus disidentus, ėmėsi liberalizuoti ekonomiką ir dėjo pastangas du dešimtmečius besitęsiantį konfliktą su kaimynine Eritrėja.

Abiy Ahmedas pakeitė Hailemariamą Desalegnį, atsistatydinusį vasarį, kilus protestų prieš vyriausybę bangai. Šie protestai, vadovauti dviejų pagrindinių šalies etninių bendruomenių, prasidėjo 2015 metų pabaigoje ir pareikalavo šimtų žmonių gyvybių.