Sveikatos ir mitybos mokslų katedros profesorė Alison Duncan ir Kanados vyriausybinės organizacijos „Agriculture and Agri-Food Canada“ atstovas Danas Ramdathas nustatė, kad pusę krakmolingų bulvių garnyro porcijos pakeitę lęšiais galite žymiai pagerinti organizmo reakciją į angliavandenius, rašoma atsiųstame pranešime.

Pusę ryžių porcijos pakeitus lęšiais, gliukozės kiekis kraujyje sumažėja iki 20 procentų. Lęšiais pakeitus bulves, gliukozės kiekis kraujyje gali sumažėti net iki 35 procentų.

„Lęšiai yra itin maistingi, jie gali padėti užkirsti kelią lėtinėms ligoms, susijusioms su netinkamu gliukozės kiekiu kraujyje“, – aiškina A. Duncan, tyrimą vykdžiusi drauge su universiteto doktorantūros ir magistrantūros studentais.

„Journal of Nutrition“ paskelbtas tyrimas analizavo 24 sveikus suaugusiuosius, kuriems buvo patiekti keturi patiekalai: balti ryžiai; balti ryžiai, perpus sumaišyti su didžiaisiais žaliaisiais lęšiais; balti ryžiai, perpus sumaišyti su mažaisiais žaliaisiais lęšiais, ir baltų ryžių bei skaldytų raudonųjų lęšių mišinys. Lygiai tokie patys variantai buvo patiekti vietoj ryžių naudojant bulves.

Mokslininkai pamatavo gliukozės kiekį tyrimo dalyvių kraujyje prieš pradedant valgyti ir praėjus dviem valandoms po valgio. Visas procesas buvo pakartotas valgant bulves ir jų mišinius su lęšiais.
„Sumaišėme lęšius su bulvėmis ir ryžiais, nes žmonės paprastai nevalgo vienų ankštinių ir verčiau renkasi juos sumaišytus su kitais produktais. Tad norėjome, kad tyrimo rezultatai tai atspindėtų“, – aiškina tyrimo autoriai.

Kraujyje esanti gliukozė susideda iš virškinimo proceso metu kraujyje susidarančio cukraus ir priklauso nuo to, kiek suvartojamame maiste yra krakmolo.

Ankštiniai augalai gali sulėtinti virškinimo procesą ir krakmole esančio cukraus išsiskyrimą į kraują, o galiausiai ir sumažinti gliukozės kiekį kraujyje, aiškina A. Duncan.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)