Patarimai po sekso:

1. Jei esate jautri šlapimo takų uždegimams

Net jei pasimylėjus nejaučiate noro šlapintis, moterims, kurios jautrios šlapimo takų uždegimams, geriau nueiti į tualetą, rekomenduoja akušerė ginekologė, mokslų daktarė Alyssa Dweck iš Niujorko, parašiusi knygą „Nuo A iki Z apie jūsų V“. „Lytinės sueities metu baterijos iš tiesiosios žarnos, kuri yra labai arti šlaplės ir makšties, gali patekti į šlaplę ir sukelti infekciją, ypač toms moterims, kurios jautrios šlapimo takų uždegimams. Šlapimas išplauna bakterijas, esančias šlaplės krašte“, – teigė A. Dweck.

2. Išgerkite spanguolių papildų

Dar vienas patarimas moterims, kurios jautrios šlapimo takų uždegimams, – po seksualinių santykių išgerti spanguolių papildų. Spanguolių koncentratas piliulių ar kramtomųjų tablečių forma (jos parduodamos be recepto) gali apsaugoti nuo šlapimo takų uždegimo, teigia A. Dweck. Tiesa, medikė nepataria gerti saldžių kokteilių su spanguolių sultimis.

3. Apsiplaukite

Jei dėl išskyrų, seilių ar pan. po sekso jaučiatės ne visai gaivi, patartina apsiplauti. „Išskyros, bakterijos nuo pirštų, burnos ir tiesiosios žarnos didina riziką susirgti makšties kandidoze ar bakterine infekcija“, – aiškina akušerė ginekologė, moterų sveikatos ekspertė, mokslų daktarė iš Santa Monikos Sherry Ross.

Ji rekomenduoja po seksualinių santykių apsiplauti bekvapiu prausikliu. Paimkite medvilninį rankšluostėlį (sudrėkintą ir pamuiluotą ar tik sušlapintą šiltu vandeniu)ir pašluostykite išorinius lytinis organus nuo priekio iki išangės. Makšties vidaus plauti nereikia. Makštis turi savo vidinį valymosi ciklą, ji pati apsivalo, aiškina specialistė. Kitaip tariant, jokių vidinių apsiplovimų.

4. Pagulėkite vonioje

Pasimylėjus pasilepinkite šilta vonia ir pasijuskite išlepinta sekso karaliene. Profesionalų patarimas – įdėkite į vonią pirmo spaudimo kokosų aliejaus, kad pamaitintumėte išorinių lytinių organų odą, taip nurims galimas makšties sudirgimas ir patinimas po sekso, teigia Sh. Ross. Tai nėra būtina, bet malonus ritualas sumažins infekcijos riziką, sako ji.

Tiesa, Jeilio medicinos fakulteto Akušerijos, ginekologijos ir reprodukcinės sistemos katedros profesorė Mary Jane Minkin pataria nepersistengti ir nepilti vonios aliejų, kvapių balzamų ir kvapnių putų. – tai gali dirginti makštį. M. J. Minkin sako, kad po švenčių dažni moterų lytinių organų sudirgimo atvejai, nes naudojamos dovanų gautos vonios priemonės.

5. Miegokite be kelnaičių

Kai po sekso ja būsite švari ir gaivi, dar vienas būdas apsisaugoti nuo šlapimo takų uždegimo ir kitų infekcijų – miegoti su medvilninėmis kelnaitėmis, laisva pižama ar apskritai nuogai, kad oras laisvai cirkuliuotų. Bent jau nemūvėkite nailoninių, stipriai apgludusių kelnaičių – jos sulaiko drėgmę ir sudaro palankias sąlygas daugintis bakterijoms, teigia JAV Diabeto, virškinimo ir inkstų ligų specialistai.

6. Išgerkite vandens

Jei mylintis gerokai suprakaitavote, atsigerkite vandens, pataria Indianos sveikatos universiteto mokslų daktarė, akušerė ginekologė Nicole Scott. Dehidratacija veikia visą kūną, įskaitant ir vaginą (jei ji bus išsausėjusi, jautri, antras pasimylėjimas tą naktį neįmanomas). Be to, geriant užtektinai vandens iš pūslės išplaunamos šlapimo takų infekciją galinčios sukelti bakterijos.

7. Užkąskite probiotikų turinčių maisto produktų

Po sekso neretai norisi užkąsti, tad paieškokite užkandžio, kuris būtų naudingas ir vaginai. „Jogurtuose, raugintose daržovėse, arbatos grybo (kombucha) gėrime yra tokių pačių gerųjų bakterijų, kokių yra ir makštyje“, – aiškina Indianos sveikatos universiteto mokslų daktarė, akušerė ginekologė Kelly Kasper. Įpratus po sekso užkąsti minėtų produktų organizme papildomos gerųjų bakterijų atsargos, taigi sumažėja makšties kandidozės rizika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (679)