Žemės ūkio ministerija pranešė, kad ministras Giedrius Surplys kreipėsi į Europos Komisijos komisarą, atsakingą už žemės ūkį ir kaimo plėtrą, Philą Hoganą, prašydamas pagalbos dėl sausros padarinių.

Lietuva prašo Europos Komisijos leisti Lietuvos ūkininkams pūdyme, deklaruotame kaip ekologiniu atžvilgiu svarbi vietovė (EASV), šienauti ir ruošti pašarus arba juose ganyti gyvulius netaikant sankcijos. Taip pat prašoma leisti taikyti minimalaus augalų išlaikymo dirvoje termino reikalavimo išimtį plotams, kuriuose deklaruoti įsėliniai arba posėliniai augalai žalinimo reikalavimų atitikimui. Taip pat siekiama, kad būtų suteikiama teisė netaikyti sankcijų už nenušienautas pievas.

„Praėjusiais metais ūkininkai nukentėjo nuo liūčių, šiemet nuo sausros - šios gamtos išdaigos skaudžiai kerta ūkininkams per kišenę, todėl visomis įmanomomis priemonėmis sieksime jiems padėti, darysime viską, kas priklauso nuo Žemės ūkio ministerijos, kad sausros padariniai būtų kuo mažiau skausmingi ūkininkams“, – teigia žemės ūkio ministras G. Surplys.

Lietuvoje stichinė sausra fiksuota 6 šalies savivaldybėse, tačiau dėl nepakankamo kritulių kiekio visą Lietuvą alina sausra, o ūkininkai jau dabar sako, kad šiemet derlius bus itin prastas.

Ministerija jau anksčiau skelbė, kad padės nuo sausros kenčiantiems ir Europos Sąjungos paramą gaunantiems ūkininkams. Buvo nuspręsta netaikyti sankcijų ūkininkams, nepasiekiantiems privalomų ES paramos projektų priežiūros rodiklių.

Europos Komisija nuo liūčių ir potvynių nukentėjusiems Lietuvos ūkininkams skyrė 9,12 mln. eurų kompensaciją. EK trims Baltijos šalims ir Suomijai iš viso skyrė 15 mln. eurų paramos. Papildomai gauta iš ES Solidarumo fondo 16,9 mln. eurų parama bus skirta melioracijos ir kelių infrastruktūros, nukentėjusios nuo liūčių remontui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)